Ungdomsböcker
Ungdomar idag konsumerar betydligt färre böcker än för bara 20 år sedan. Mycket på grund av sociala medier och andra internet-aktiviteter. Detta är en utvecklingen som oroar många. Ljudböcker kan då vara den perfekta lösningen för att återigen väcka intresset för böcker. Det är nämligen ett mycket enkelt sätt att konsumera böcker på, som dessutom saknar någon större motprestation från lyssnaren. Här hittar du bra ungdomsböcker från såväl internationella som svenska författare, allt du behöver göra är att trycka play, luta dig tillbaka och lyssna. Listan innehåller något för alla – från fantasy till sportbiografier.
De tio bästa ungdomsböckerna just nu
1.
Creepypasta
Jack Werner
Creepypasta släpptes för första gången 2014 och blev året därpå en podd vid namn Creepypodden. Podden blev en av Sveriges största, och boken såldes slut, under en längre period var den nästintill omöjlig att få tag på. Nu har Jack Werner, journalisten som samlade och analyserade spökhistorier från internet – skrivna av anonyma användare – sex år senare släppt en ny uppdaterad och omarbetat version av succéboken. Vågar du lyssna?
2.
Kampen om järntronen
George R.R. Martin
Kampen om järntronen är den första boken i George R.R. Martins fenomenala bokserie ”Sagan om is och eld”, även känd som Game of Thrones. Kasta dig in i en medeltida värld, och följ sju familjers kamp om makten över Västeros och järntronen. George R.R. Martins episka bok handlar om vänskap och kärlek, äventyr och hjältedåd samt förräderi och politik. En modern klassiker!
3.
Hungerspelen
Suzanne Collins
Hungerspelen, för många mer känd som ”Hunger Games”, har blivit något av en klassisk bokserie och senare även film. 24 kämpar som slåss för överlevnad. Allt direktsänds, och bara en kan överleva. Orkestrerat av en maktfullkomlig regim som gör allt för att kväsa uppror och trycka ner folket. Har du redan läst Hungerspelen? Kolla in vår lista över tio dystopiska böcker att läsa eller lyssna på i höst för liknande historier!
4.
Twilight – Om jag kunde drömma
Stephenie Meyer
Flytten till Fork, den sömniga småstaden i delstaten Washington, blir allt annat än vad Isabella Swan hade förväntat sig. Hennes liv tar en istället oväntad, både romatisk och farlig, vändning när hon träffar den mystiska och attraktiva Edward Cullen. Förhållandet mellan Bella och Edward utvecklar sig till en svettig balansgång, mellan begär och livsfara.
5.
Nyckeln
Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Nyckeln är den tredje och sista delen i Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandbergs populära serie ”Engelsforstrilogin”. Boken tar avstamp en dryg månad efter andra delens slut och de utvalda har knappt hunnit återhämta sig efter tragedin i gympasalen innan deras liv åter vänds på ända. Det står snart klart för dom: ingenting kommer bli sig likt igen.
6.
Jag är Zlatan Ibrahimovic: Min historia
David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimovic
”Jag är Zlatan Ibrahimovic” är boken som fick en hel generation barn och ungdomar att vilja läsa. Med hjälp av David Lagercrantz berättar vår tids största fotbollsspelare i sin självbiografi om den tuffa uppväxten i Rosengård. Hur personer från de ”finare” delarna av staden försöker få bort honom från Malmö FF, och hur det gick till när han på planen erövrade först den holländska ligan och senare Serie A, i Italien.
7.
After. När vi möttes
Anna Todd
”After. När vi möttes” är den första av fyra böcker i serien ”After”. Vi får följa Tessa, en ordentlig tjej med mål och ambitioner. Dessutom har hon en snygg och pålitlig pojkvän där hemma. En dag vänds hela hennes liv på ända. Dagen då hon träffar Hardin. Han är allt annat än det hon är van vid. Han har en kaxig brittiska dialekt, håret står på ända. Fullt med tatueringar och dessutom är han piercad. Men hon tycker att han är otroligt spännande och snygg.
Tips: läs även vårt blogginlägg Böcker som liknar After-serien.
8.
Harry Potter och den Flammande Bägaren
J.K. Rowling
Harry Potter och den flammande bägaren är den fjärde boken i J.K. Rowlings serie om Harry Potter. Boken rivstartar med att Harry, tillsammans med Hermione och Ron samt dennes familj, besöker världsmästerskapen i quidditch. Väl på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom väntar nästa tävling: en trekamp, där Hogwarts möter två andra trollkarlsskolor – Durmstrang och Beauxbatons – i en mytomspunnen kamp som trots säkerheten som omgärdar evenemanget blir på liv och död.
Läs vår omfattande guide där vi går igenom alla Harry Potter böckerna i kronologisk ordning.
9.
Förr eller senare exploderar jag
John Green
Hazel är bara 14 år när hon får sin cancerdiagnos. En sjukdom hon aldrig kommer bli frisk ifrån. Tre år senare är hennes mamma orolig för att hon isolerar sig allt mer framför teven, och anmäler henne till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Där möter hon Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer. ”Förr eller senare exploderar jag” är en vacker och gripande historia om cancer, att vara ung och ändå stå med ena foten i graven och kärlek.
10.
När hundarna kommer
Jessica Schiefauer
Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände…
Vad är ungdomslitteratur?
Ungdomsböcker, eller ungdomslitteratur, syftar på böcker som är skrivna för en målgrupp i åldrarna 13 till 20 år. Precis som vuxenlitteraturen består genren av rad olika underkategorier och på senare år har det blivit allt vanligare att ungdomsböcker publiceras i form av bokserier. Tom Sawyers äventyr av Mark Twain nämns ofta som en av de första böckerna inom ungdomslitteratur.
Historiskt har böcker för ungdomar ofta publicerats i fostrande syfte, och särskilt på pojkar respektive flickor. Pojkböcker fokuserade ofta på att skaffa ett yrke, medan flickböcker handlade om hur man tar hand om familjen och hemmet. Mycket har tack och lov hänt sedan dess, idag är majoriteten av ungdomsböcker betydligt mer jämställda och de allra flesta är skrivna i syfte att underhålla snarare än att fostra även om det inte är helt ovanligt att böckerna berör olika samhällsfrågor, så som t.ex. sex och miljö.
Enligt Norsk barnebokinstitutt står barn- och ungdomsböcker idag för mellan 10 och 20 procent av den totala bokutgivningen i Norden varje år.
Det mest prestigefyllda pris man kan vinna som ungdomsförfattare är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, även kallat ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award). Prissumman uppgår till hela 5 miljoner kronor och delas ut en gång om året.