Topplista ljudböcker 2020

På den här sidan har vi samlat alla våra ljudboksfavoriter just nu. För att hamna på vår topplista över ljudböcker krävs det – förutom det uppenbara; att boken är bra – att uppläsaren är duktig, och att boken passar ljudboks-formatet. En lista av denna typ är av naturen subjektiv och därför har vi även vägt in hur populär en bok är bland den breda massan som ett av kriterierna för att hamna på topplistan – helt enkelt för att säkerställa att så många som möjligt kan hitta något de gillar här! Topplistan innehåller enbart böcker som har släppts som ljudbok 2020, och domineras kraftigt av kvinnliga, svenska, deckarförfattare. Nordic noir är hetare än någonsin!

De tio bästa böckerna just nu

1.

Vingar av Silver av Camilla Läckberg

Vingar av silver

Camilla Läckberg

Vingar av silver är uppföljaren till succéboken ”En bur av guld” (mest sålda boken i Sverige 2019) och förmodligen en av årets mest efterlängtade ljudböcker. Den andra boken i Camilla Läckbergs nya serie om ”Fayes hämnd” kommer inte heller den att göra dig besviken. Läckberg levererar ett spännande, fartfyllt hämnddrama av högsta klass och kniper därmed förstaplatsen på vår ljudbokstopplista 2020!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

2.

Mytomanen av Sofie Sarenbrant

Mytomanen

Sofie Sarenbrant

Mytomanen är åttonde boken i Sofie Sarenbrants hyllade bokserie om kriminalinspektör Emma Sköld. En riktigt fullträff från deckardrottningen som i år firar 10 år som författare. Mytomanen är spännande från start till mål och behandlar dagsaktuella ämnen så som klassskillnader, fördomar och utanförskap.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

3.

Innan molnen kommer av Mari Jungstedt

Innan molnen kommer

Mari Jungstedt

”Innan molnen kommer” cementerar de kvinnliga svenska deckarförfattarnas totala dominans på denna topplista. Mari Jungstedts senaste bok är den första i en serie av böcker som författaren har valt att kalla ”Malagasviten”, vilka utspelar sig på den spanska solkusten och handlar om lärarinnan Lisa Hagel, som efter att ha dumpats av sin man flyttar till Spanien, träffar den spanska polisen Hector Correa och dras in i en spännande mordutredning…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

4.

Hälsa på recept av Anders Hansen och Carl Johan Sundberg

Hälsa på recept. Den korta versionen

Anders Hansen, Carl Johan Sundberg

Hälsa på recept släpptes för första gången som ljudbok år 2015. Då 5 timmar och 20 minuter lång. I år släpptes istället en kortare version på dryga timmen – lika bra men i ett komprimerat format! Enligt oss tjänar just faktaböcker, åtminstone i ljudboksformat, på att kortas ner och konkretiseras då det underlättar för lyssnaren att upprätthålla koncentrationen. ”Hälsa på recept” belyser alla de hälsofördelar som regelbunden träning för med sig, och driver tesen att träning är en av få ”mirakelkurer” som faktiskt håller vad de lovar. Första faktaboken på vår topplista!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

5.

Våroffer av Anders de la Motte

Våroffer

Anders de la Motte

Våroffer är den fjärde och sista delen i Anders de la Mottes succéserie ”Årstidskvartetten”. Samtliga tre tidigare delar har nominerats till priset ”bästa svenska kriminalroman” av Deckarakademin. Våroffer är, likt sina fristående föregångare, enligt oss en het kandidat till årens priser och har därför en given plats på vår topplista. Anders de la Mottes senaste verk innehåller ritualmord, skånska slott och olösta mysterium och är en spännande deckare, perfekt för lata dagar i solstolen.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

6.

Queenie av Candice Carty-Williams

Queenie

Candice Carty-Williams

Queenie är vår första renodlade roman på topplistan. Candice Carty-Williams har lyckats skriva en rapp, vass och humoristisk samtidsroman som berör betydligt mörkare, dagsaktuella samhällsproblem så som sexism och vardagsrasism. I huvudrollen finner vi Queenie Jenkins, en 25-årig Londonbo med jamaicanskt ursprung som nyss blivit dumpad och vars karriär har stagnerat. Med dålig självkänsla och ett nyskapat Tinder-konto försöker hon finna tröst och bekräftelse på de sämsta tänkbara ställena. ”En modern Bridget Jones”.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

7.

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon

Vindens skugga

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafóns ”Vindens skugga” är en hyllad spansk roman som släpptes för första gången för nästan 20 år sedan, år 2001. Sedan januari i år finns den äntligen också som ljudbok! Boken är den första av en serie på fyra delar kallad ”De bortglömda böckernas gravkammare”. En spännande och mystisk berättelse som utspelar sig i Barcelonas gamla stad. 10-årige Daniel Sempere hittar romanen ”Vindens skugga” och blir besatt av såväl boken som dess bortglömde författare Julián Carax, i jakten efter svar på alla gåtor som omger boken påverkas Daniels egna liv för all framtid.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

8.

Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson

Ett system så magnifikt att det bländar

Amanda Svensson

Amanda Svenssons ”Ett system så magnifikt att det bländar” är en oförutsägbar, lite knasig och kritikerhyllad roman om en splittrad familj och de stora frågorna i livet. Vi får följa trillingarna Sebastian, Matilda och Clara och deras liv på olika platser i världen – 26 år efter födelsen i Lund. Sebastian arbetar på ett hjärnforskningsinstitut i London, Matilda bor i Berlin med sin kille och bonusdotter, och den introverta journalisten Clara har rest till ”världens ensammaste plats”, Påskön, för att skriva ett reportage om klimatkrisen.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

9.

Morden i Bjärred av Elisabeth Höglund

Morden i Bjärred: och andra berättelser om föräldrar som mördat sina barn

Elisabet Höglund

Journalisten och författaren Elisabeth Höglund berättar i denna bok om ett av de mest spektakulära fallen i modern svensk kriminalhistoria. Ett ”utvidgat självmord” där två minderåriga flickor mördas av sina högavlönade och välutbildade föräldrar i samband med att de själva begår självmord. Höglund gräver djupare i händelsen och möts snart av ett stort hemlighetsmakeri från myndigheterna samt märkliga omständigheter kring mordet. Dessutom presenteras liknande mordfall, från flera olika länder och ett tydligt mönster målas upp…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

10.

Ödesmark av Stina Jackson

Ödesmark

Stina Jackson

Ödesmark är Stina Jacksons blott andra bok efter 2018 års succédebut ”Silvervägen” – som bland annat blev utsedd till ”Årets bästa svenska kriminalroman” av Svenska Deckakademin. Precis som debutromanen utspelar sig denna historia i norra Sverige, i den lilla byn Ödesmark, utanför Arvidsjaur. Stina Jackson imponerar med sina miljö- och personbeskrivningar i denna oförutsägbara spänningsroman om en säregen familj i de mörka norrländska skogarna. Efter ett rykte om rikedom till följd av lyckade skogsaffärer pratas det bland grannarna om vilket lätt villebråd familjen är… Vi skäms nästan över att placera Ödesmark så här långt ner på topplistan. Ett måste att lyssna på!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar