× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Självbiografier

Ge dig ut på en resa i riktiga människors liv och öden med en biografi eller självbiografi i hörlurarna. Här har vi samlat de, i vårt tycke, bästa memoarerna, spännande sportbiografier och intressanta historiska biografier. Aldrig någonsin har väl intresset för intressanta, framgångsrika och fascinerade individer varit större än i dagens samhälle? Låt dig inspireras, eller kanske skrämmas, av historier om verkliga människors livsgärningar.

De tio bästa självbiografierna just nu

1.

Shantaram av Gregory David Roberts

Shantaram

Gregory David Roberts

I början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay…
Läs vår recension av Shantaram.

2.

Allt jag fått lära mig av Tara Westover

Allt jag fått lära mig

Tara Westover

Allt jag fått lära mig är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

3.

Anne Franks Dagbok av Anne Frank

Anne Franks Dagbok

Anne Frank

Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen. I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag. Ann Franks Dagbok är en av de tio mest sålda böckerna i världen genom tiderna – och den enda självbiografin på den listan!

4.

438 dagar av Martin Schibbye

438 dagar

Martin Schibbye

Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen.

5.

Mammas son banditen av Mehdi Seyyed och Arash Raouf

Mammas son banditen

Mehdi Seyyed, Arash Raouf

Min lillebror Mehdi har alltid varit morsans lilla älskling, men kvinnan hade inte räknat med att snorungen skulle bli värsta banditen. Ärligt talat, än idag fattar familjen nada. Hur gick det hela till? Lillbrorsan har fått samma uppfostran som vi: Kärlek, omvårdnad, ett bra hem. En familj som tar hand om varandra. Vår kära mor gjorde allt för oss och ännu mer för den där-a bortskämda ungen. Vi smugglades ut från Iran under kriget och kom till Sverige, självaste himlen. Vi trodde att våra problem var över, men oj, oj, oj vad fel vi hade.

6.

Min historia av Michelle Obama

Min historia

Michelle Obama

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder.

7.

Hur jag lärde mig förstå världen av Hans Rosling

Hur jag lärde mig förstå världen

Hans Rosling

”Hur jag lärde mig förstå världen” är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut – oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

8.

Dubbelliv av Iris Mårtensson

Dubbelliv: En sann historia

Iris Mårtenson

”Mannen som jag förälskade mig i och förlovade mig med var en bedragare, och när han av en slump blev upptäckt väcktes hans galenskap. Mitt liv fylldes av trakasserier och jag lyckades inte bli av med honom. Ju mer jag sökte, desto mer otäckheter fann jag om honom…”

9.

Mikael Persbrandt Så som jag minns det av Carl-Johan Vallgren

Mikael Persbrandt: Så som jag minns det

Carl-Johan Vallgren

I Så som jag minns det berättar Mikael Persbrandt för första gången om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom som skådespelare, drömrollerna på Dramaten och filmsuccéerna som följer på varandra. Om de kaotiska åren med missbruk och livet idag.

10.

Jag är Zlatan Ibrahimovic av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz

Jag är Zlatan Ibrahimovic: Min historia

David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimovic

I Jag är Zlatan Ibrahimovic ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med egna ord berättar Zlatan, med hjälp av författaren David Lagercrantz, om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, flytten till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär.
Zlatans självbiografi sägs ha fått en helt ny generation att börja läsa!

Vad är en självbiografi?

En självbiografi är när en person redogör för sitt liv i en bok
Självbiografi, memoar eller autobiografi – som det ibland kallas på svenska – är en biografi där en person själv (eller med hjälp av en spökskrivare) redogör för sitt liv, eller delar av sitt liv. Riktigt gamla självbiografier är ovanliga då genren fick sitt stora genomslag först på 1700-talet. Idag skriver var eller varannan, mer eller mindre känd, person en självbiografi – och om vi ska vara helt ärliga är det en hel del av dessa som, enligt oss, inte håller måttet även om de tenderar att få stor uppmärksamhet i media.

Med det sagt är det få berättarformer som slår de allra bästa självbiografierna – det är trots allt något speciellt med verkliga historier som berättas av en förstahandskälla! Dessutom ser man ofta upphovsmakaren i ett nytt ljus efter att man läst en självbiografi. Formatet ger läsaren utrymme att lära ”känna” personen på djupet och författaren ges tid att lyfta fram olika livsskeden och händelser som format personen till den han eller hon är idag.