× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Shantaram av Gregory David Roberts

Shantaram

Gregory David Roberts

Driven av ett eskalerande heroinmissbruk begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån i slutet av 1970-talet. Det ledde till att han hamnade på ett av Australiens mest välbevakade fängelser. Ett fängelse han lyckades fly från för att, med ett falskt pass, ta sig till Indien och den myllrande miljonstaden Bombay. Ett perfekt ställe för någon som vill börja om på en ny kula…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Recension av Shantaram av Gregory David Roberts

Att beskriva Shantaram som en fascinerande berättelse vore en underdrift. Boken bygger på en sann historia som inte liknar någon annan. Om det inte vore för att den var så detaljerat beskriven hade jag haft svårt att tro på att det som hänt Gregory David Roberts är på riktigt. Men tack vare att historien som berättas är så pass osannolik och skruvad har jag istället svårt att tro att den är påhittad. Ingen kan besitta en sådan fantasi.

Shantaram är en av de bästa böcker jag har läst och trots att den släpptes för första gången 2003 så skulle jag vilja hävda att boken redan har tagit plats som en riktig klassiker. En modern sådan.

Boken är – trots att den alltså bygger på en sann historia – skriven i romanform och det som händer huvudkaraktär, Lindsay, bygger således på Gregory David Roberts egna erfarenheter. Enligt författaren var Lindsay ett av de namn som han själv använde under sin tid på flykt.

I Shantaram får vi följa med på en våldsam och fascinerande resa där den kriminella mångsysslaren Lindsay ägnar sig åt såväl passförfalskning och droghandel som valutaväxling och vapensmuggling. Han bosätter sig i Bombay, hamnar i indiskt fängelse och reser till Afghanistan för att kriga tillsammans med Mujahideen. Men Shantaram är också historien om hur Lindsay öppnar en gratis vårdmottagning i Bombays slum och som läkare behandlar såväl små som stora åkommor.

Sammanfattning

1978 dömdes den då 26-årige Gregory till 19 års fängelse för en rad väpnade rån, ett straff som skulle avtjänas på ett av Australiens mest hårdbevakade fängelser – Victoria Pentridge. Rånen utförde han för att finansiera ett skenande heroinmissbruk som påbörjats efter att han lämnats av sin fru och förlorat vårdnaden av sin dotter. Två år senare, i juli 1980, lyckades Roberts, i dagsljus, fly från fängelset och blev därmed en av landets mest eftersökta män och kom att vara så för de följande tio åren. Gregory David Roberts

Tack vare ett falskt pass, i namnet Lindsay Ford, kan Roberts fly till den indiska miljonstaden Bombay. Staden som från början bara var tänkt som ett stopp på vägen mot Europa och Tyskland fascinerar Lindsay och han bestämmer sig för att stanna. För att navigera i sin nya hemstad anställer han en lokalbo vid namn Prabaker som guide. Snart utvecklar de båda männen en märklig vänskap och hans indiske följeslagare ger honom smeknamnet Lin, eller Linbaba. Ett smeknamn som senare ersätts av Prabakers mamma som bestämmer att han istället ska kallas för Shantaram – ”Guds fredsman”.

Efter att ha blivit rånad på alla sina ägodelar så tvingas Lin och Prabaker att bosätta sig i Bombays slum. Även om slummen bjuder på sina utmaningar visar det sig att vara en perfekt plats för Lin att hålla sig undan myndigheterna och ett utmärkt ställe för den stundtals bortkomne utlänningen att snabbt lära sig mer om den lokala kulturen och de för honom främmande sederna som hans nya hemland har att bjuda på. Lin lyckas, till och med, under sin tid i slummen att lära sig det lokala språket Marathi. För att bidra och finna sin plats i samhället bygger han upp en gratis hälsoklinik där han bland annat bekämpar kolerautbrott.

I Shantaram får vi lära känna en rad unika karaktärer av olika ursprung – allt ifrån skumma utlänningar som av olika anledningar hittat sin plats i Bombays undre värld till lokala indier samt en schweizisk-amerikansk kvinna, som Lin senare förälskar sig i, vid namn Karla.

Det är också i Bombays undre värld som Lin hittar sin roll, och han är snart indragen i såväl vapen- som droghandel. Något som leder till att han så småningom hamnar på Arthur Road, ett av Bombays fängelser. Under svåra förhållanden utstår han såväl fysisk som mental misshandel från vakterna innan lyckan återigen vänder. Tack vare sina relationer med den afghanska maffian släpps Lin från fängelset och innan han vet ordet av är han delaktig i maffians handel med valutaväxling och falska pass. Hans engagemang i den afghanska maffian leder till att han så småningom åker till Afghanistan för att smuggla vapen åt de afghanska frihetskämparna Mujahideen. Tillbaka i Indien bestämmer sig Lin att sluta med sitt kriminella leverne och börjar planera en resa till Sri Lanka där han tänker börja om på nytt.

Boken Shantaram är på hela 1275 sidor, och som ljudbok är den uppdelad i tre olika delar – vilka totalt uppgår till över 70 timmars lyssning. Det är med andra ord en riktig långkörare och förutsatt att du gillar Shantaram lika mycket som jag gör så har du många timmars nöje att se fram emot!

Tips: För dig som inte får nog av sanna historier kan jag varmt rekommendera vår lista över Fem svenska true crime-böcker som kommer att ge dig rysningar!

Missa inte!

Mammas son banditen av Mehdi Seyyed och Arash Raouf

Mammas son banditen

Mehdi Seyyed och Arash Raouf

Min lillebror Mehdi har alltid varit morsans lilla älskling, men kvinnan hade inte räknat med att snorungen skulle bli värsta banditen. Ärligt talat, än idag fattar familjen nada. Hur gick det hela till? Lillbrorsan har fått samma uppfostran som vi: Kärlek, omvårdnad, ett bra hem. En familj som tar hand om varandra. Vår kära mor gjorde allt för oss och ännu mer för den där-a bortskämda ungen. Vi smugglades ut från Iran under kriget och kom till Sverige, självaste himlen. Vi trodde att våra problem var över, men oj, oj, oj vad fel vi hade.