× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Romaner

Bra romaner kan ha en nästintill helande kraft och är, inte speciellt oväntat, en av de populäraste bokkategorierna. Behöver du drömma dig bort? Lyssna på en romantisk kärleksroman! Lite deppig? Låt dig muntras upp av en härlig feelgood-roman! Vill du lära dig något nytt samtidigt som du lätt blir uttråkad av facklitteratur? Läs en historisk roman! Vi har försökt få in en bra blandning av uppskattade klassiker och nya, både svenska och internationella, romaner.

De tio bästa romanerna just nu

1.

Livet efter dig av Jojo Moyes

Livet efter dig

Jojo Moyes

Livet efter dig är en vacker och hjärtskärande roman om Lou Clark och Will Traynor. Två personer så olika som man kan vara. Hon, ett fattigt kafébiträde utan ambitioner, han en atletisk aktiemäklare med världen framför sina fötter. En dag förändras hans liv fullständigt på grund av en motorcykelolycka. Lou Clark tar jobbet som den förlamade Wills assistent gör det till sin uppgift att hjälpa honom att åter hitta mening i livet.

2.

Min fantastiska vännina av Elena Ferrante

Min fantastiska vännina

Elena Ferrante

Min fantastiska väninna utspelar sig i femtiotalets Neapel. Vi får följa flickorna Elena Greco och Lila Cerrullos uppväxt, och ta del av hur en livslång vänskap formas. Romanen är en fantastisk skildring av efterkrigstidens Italien, kärlek, vänskap, svek och livet i södra Italien. Min fantastiska vännina är den första av fyra delar i serien ”Neapelkvartetten”.

3.

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Bränn alla mina brev

Alex Schulman

I Bränn alla mina brev sammanflätar Alex Schulman tre perspektiv till en makalös historia, som överskrider både tid och rum. Med utgångspunkt i riktiga brev och dagboksanteckningar väcker han en kärlekshistoria och dess tragiska konsekvenser till liv. Djupt och personligt om passion och svartsjuka. Alex Schulman skriver bättre än någonsin!

4.

Björnstad av Fredrik Backman

Björnstad

Fredrik Backman

Björnstad är ett samhälle på dekis. Invånarna flyttar därifrån och jobbet för de som stannar blir färre. Drömmen om fornstora dagar lever trots detta, tack vare ett junior hockeylag som genom sina framgångar förväntas sätta staden på kartan igen. Fredrik Backmans Björnstad är en allvarlig men humoristisk roman om identitet och längtan efter att visa att man duger.

5.

De sju systrarna - Maias bok av Lucinda Riley

De sju systrarna – Maias bok

Lucinda Riley

De sju systrarna är den första delen i serien med samma namn. Böckerna handlar om kärlek, identitet och de stora frågorna i livet. Efter att Maia D’Aplièse adoptivfar hastigt dör förändras hennes liv för evigt. I samband med att hennes fem systrar kommer hem för att ta ett sista farväl av fadern får de alla varsin ledtråd, som ska hjälpa de adopterade systrarna att finna sina rötter.
Maias ledtråd leder henne tvärs över världen, till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro…

6.

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Mina drömmars stad

Per Anders Fogelström

Mina drömmars stad är en klassisk roman från 1960 av Per Anders Fogelström, som är precis lika bra idag som för 60 år sedan. Boken är den första i en serie av fem böcker som skildrar vardagen och livet för arbetarklassen i Stockholm under andra halvan av 1800-talet och första halvan av 1900-talet. I mina drömmars stad följer vi Henning, som flyttar till Stockholm 1860 och i de följande böckerna får vi följa hans ättlingar under ett århundrade. Henning är fattig, och tillsammans med Lotten, sliter han hårt för att skapa sig en ljus framtid i storstaden.

7.

Brobyggarna av Jan Guillou

Brobyggarna

Jan Guillou

Brobryggarna är första delen i Jan Guillous hyllade serie, ”Det stora århundradet”, om 1900-talets Europa. Boken handlar om åren 1900-1919 och avhandlar bland annat det första världskriget, järnvägsbygget och kolonialismen i Afrika. Historien kretsar kring tre bröder från Norge som, trots sin bakgrund som fiskare, besitter en enastående teknisk förmåga.

8.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Jonas Jonasson

Jonas Jonassons hyllade feelgood-roman ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” handlar om Allan Karlsson, en synnerligen pigg snart 100-åring som nyligen hamnat på det äldreboende som är tänkt att bli hans sista anhalt i livet. Kalaset som ska fira hans stora dag är påkostat och pampigt, med kommunalråd och lokaltidningen närvarande, men Allan är inte alls speciellt sugen på att vara en del av spektaklet. Han bestämmer sig istället för att rymma, och kliver således ut ur fönstret och iväg på nya äventyr av sällan skådat slag…

9.

Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Det är något som inte stämmer

Martina Haag

Martina Haags ”Det är något som inte stämmer” blev utsedd till ”Årets bok” på bokmässan år 2016. Boken handlar om Petra som upptäcker att hennes man har varit otrogen under en längre period och hennes kamp för överlevnad. Plötsligt har hon drabbats av det som bara andra drabbas av. Det som aldrig skulle hända henne. Det är något som inte stämmer handlar om sorg men också hur man reser sig och kämpar sig tillbaka i livet, trots att det känns omöjligt för stunden.

10.

Skynda att älska av Alex Schulman

Skynda att älska

Alex Schulman

Skynda att älska handlar om Alex Schulmans komplicerade relation till sin pappa. En relation som präglas av ovillkorlig kärlek men också det faktum att Allan Schulman inte var som de andras pappor. Han var gammal. Han hade redan ett helt liv bakom sig när Alex föddes. Skynda att älska är ett vemodigt men kärleksfullt porträtt av Allan Schulman, och en stark historia om att växa upp med en åldrande förälder. Om att ta vara på varje ögonblick, och att leva med en konstant ångest över att förlora sina närmaste.

Vad är en roman?

En roman är en skönlitterär text som består av en längre berättelse. Genren tillhör den bredare kategorin ”epik”, dvs. berättande litteratur. De flesta romaner bygger på fiktion och är tänkta som underhållning. Det finns en rad underkategorier till genren, så som t.ex. deckare, science-fiction romaner och kärleksromaner. Romanen, som berättarformat, kan härledas ända bak till antikens Grekland.