× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Råttkungen av Pascal Engman

Råttkungen

av Pascal Engman

Råttkungen är Pascal Engmans blott tredje roman, och den andra boken i serien om polisinspektör Vanessa Frank. Engman går från klarhet till klarhet och berör, sin vana trogen, aktuella ämnen – i denna bok feminism och en sorts motståndsrörelse av kvinnohatare, även kallade incels. Råttkungen är en modern deckare av högsta klass!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Recension av Råttkungen

Råttkungen, den andra boken i Pascal Engmans serie om polisinspektör Vanessa Frank, bekräftar succéförfattarens position som en av de skickligaste unga deckarförfattarna just nu. Historien rör sig hela tiden framåt i ett rasande tempo utan att den litterära kvalitén blir lidande. Råttkungen är en riktig blandvändare, som är svår att lägga ifrån sig och som hela tiden pickar på din uppmärksamhet.

Boken är på så sätt en modern deckare som hela tiden behåller greppet om lyssnaren, och som aldrig känns seg eller långtråkig. Engmans sätt att skriva påminner i mångt och mycket om populära kriminalserier på TV. Där varje kapitel motsvarar ett avsnitt, och spänningen hela tiden är närvarande.

Handlingen inleds med att en ung kvinna hittas mördad i sitt hem i Täby utanför Stockholm. Hon har knivhuggits över 20 gånger i bålen. Polisinspektör Vanessa Frank åläggs fallet, och börjar tidigt ana oro. Det är något avgörande som inte stämmer…

Samtidigt upplever feminismen en renässans. Världen över lyfts frågan om jämställdhet åter upp på dagordningen. I svallvågorna födds en motreaktion. Ett digitalt nätverk av så kallade incels växer. Gruppen består av män som lever i ofrivilligt celibat, och som hatar kvinnor. Triggade av varandra når ilskan nya, farliga, höjder…

Lyssna på Råttkungen gratis i 14 dagar hos BookBeat.

Pascal Engman

Precis som i första boken om Vanessa får vi i Råttkungen följa en huvudkaraktär som är kaxig, tuff och rättfram, med skinn på näsan efter att ha levt ett liv som bjudit på många såväl motgångar som utmaningar. I Engmans första bok, Eldslandet, fick vi lära oss att hon både förlorat sin dotter och lämnats av sin man, till förmån för en yngre kvinna.

Vanessa Frank är visserligen en vän av rättvisa men flexibel när det kommer till att följa samhällets regler. Karaktären känns trovärdig och är lätt att sympatisera med, liksom resterande karaktärer i Pascal Engmans breda persongalleri. Författaren har en fantastisk förmåga att gestalta den lilla människan och måla en detaljerad bild av dennes vardag. Det märks att han lägger stor vikt vid alla sina karaktärer och anstränger sig för att ge samtliga av dom en unik identitet.

Vi får lära känna den unga kvinnan Emelie Rydén, som våndas för att bryta med den tungt kriminella pappan till hennes barn. Kvällstidningsreportern Jasmina Kovac, som trakasseras sexuellt av sina manliga kollegor. 12-åriga Celine, som i alldeles för ung ålder tvingas lära sig att ta hand om sig själv, då hennes svin till pappa inte gör det.

Utöver huvudkaraktören, Vanessa Frank, får vi dessutom återigen stifta bekantskap med ytterligare en karaktär från Engmans första bok i serien – nämligen Nicolas Paredes. Den tidigare elitsoldaten försörjer sig numera som flyttkarl och en antydan till romans växer under berättelsens gång fram mellan honom och Vanessa.

Sammanfattningsvis är Pascal Engman en av våra absoluta favoritförfattare just nu, och Råttkungen är hans bästa verk hittills. Vi ser med spänning och stor förväntan fram emot nästa bok i serien om polisinspektör Vanessa Frank.

Missa inte!

Eldslandet av Pascal Engman

Eldslandet

Pascal Engman

Eldslandet är första delen av Pascal Engmans succéserie med polisinspektör Vanessa Frank i huvudrollen. Rån, mord, kidnappningar och internationell brottslighet är några av ingredienserna i detta kriminaldrama. Trots att Vanessa Frank är avstängd från sin tjänst hos polisen tar hon upp kampen mot ett internationellt nätverk vars räkvidd når ända in i poliskårens lokaler…