× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu
Klubben av Matilda Voss Gustavsson

Författare: Matilda Voss Gustavsson
Uppläsare: Ella Schartner
E-bok: 233 sidor
Ljudbok: 8 timmar och 52 minuter
Utgiven: 2019-11-20

Just nu kan du testa BookBeat helt gratis
KlubbenBokens handling:
I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.
I ”Klubben” fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Vår kommentar:
Matilda Gustafsson ordnar, sorterar och förklarar i boken ”Klubben” all den information och alla de nyhetsartiklar som dök upp så plötsligt i samband med skandalen inom Svenska Akademin. Reportaget berättar briljant bakgrunden till artikeln som på allvar kickade igång den svenska Metoo-rörelsen. Resultatet är lika spännande som en välskriven thriller.

Recensioner av Klubben

Trots sitt ringa omfång är ”Klubben” en rik bok. På en prosa lätt som en fjäder lyckas Matilda Gustafsson inte bara ringa in och nagla fast Jean-Claude Arnaults person och hans skrämmande syn på kvinnor, utan även säga något väsentligt om det svenska kulturlivet och dess bitvis inskränkta kompiskorruption.
Göteborgs Posten

I boken ”Klubben” berättar Matilda Gustavsson historien om Forum, och hon beskriver också de många turerna runt Akademien och ”Kulturprofilen”. Boken, som toppat försäljningslistorna sedan den kom ut, är ett stycke rafflande nutidshistoria. Den är också en skildring av #metoo, och den innehåller viktiga vittnesbörd från de många kvinnor Gustavsson intervjuat.
Dagen.se

Läsarnas betyg

0,0
Rated 0 out of 5
0 av 5 stjärnor (baserat på 0 betyg)
Fantastisk0%
Väldigt bra0%
Godkänd0%
Dålig0%
Fruktansvärd0%

Har du läst Klubben? Lämna ditt betyg och recension här!

Hjälp andra att hitta bra böcker genom att recensera boken via formuläret nedan.


Det finns inga recensioner av den här boken ännu. Bli den första att recensera den!