× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Faktaböcker

Är du på ständig jakt efter nya kunskaper och intressant kuriosa? Då är denna lista något för dig! Vi har samlat de faktaböcker som vi anser är bäst skrivna om de mest intressanta ämnena just nu. Glöm inte att tacka oss när du vinner frågesporten under nästa spelkväll med vänner eller familj!

De tio bästa faktaböckerna just nu

1.

Klubben av Matilda Voss Gustavsson

Klubben

Matilda Voss Gustavsson

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

2.

Sapiens av Yuval Noah Harari

Sapiens

Yuval Noah Harari

Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare – med makt att både skapa och utplåna liv.
Läs vår recension av Sapiens.

3.

Helvetet inifrån av Daniel Olsson och Lasse Wierup

Helvetet inifrån : Femton år i Sveriges största brottsorganisation

Daniel Olsson, Lasse Wierup

Michael ”Mega” Johannessen från Göteborg grät av lycka då han fick veta att han hade utsetts till fullvärdig medlem i Hells Angels MC. Tre års hårt slit var över och Michael och hans klubbkamrater skulle äntligen få bära dödskallemärket, beviset på att de tillhörde mc-världens mest beryktade klubb.

4.

I allmänhetens tjänst av Edward Snowden

I allmänhetens tjänst

Edward Snowden

2013 chockade Edward Snowden världen när han bröt med den amerikanska underrättelsetjänsten och avslöjade att USA:s regering i hemlighet hade utvecklat verktyg för att kunna läsa alla mejl, avlyssna alla telefoner och läsa alla textmeddelanden, jorden runt. Resultatet skulle vara en aldrig tidigare skådad massövervakning; ett system med insyn i allas våra privatliv.

5.

Factfulness av Hans Rosling

Factfulness – Tio knep som hjälper dig förstå världen

Hans Rosling

I Factfulness visar Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Med utgångspunkt i tio misstag vår hjärna gör visar de hur vi kan bryta med våra tankefel och förstå världen bättre.

6.

Jakten på kapten klänning av Jonas Trolle

Jakten på kapten klänning

Jonas Trolle

I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Hon visar fram en tidningsbild. Polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är Göran Lindberg, Kapten Klänning, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.

7.

Korta svar på stora frågor av Stephen Hawking

Korta svar på stora frågor

Stephen Hawking

Stephen Hawking hade innan han gick bort i mars 2018 tagit positionen som vår tids mest berömda vetenskapsman. Han blev ständigt tillfrågad både från allmänhet, näringsliv och från politiker om sin syn på de stora frågorna. Och vare sig frågorna handlade om svarta hål eller mänsklighetens framtid så var svaren alltid eleganta, hoppfulla och djupsinniga.

8.

12 livsregler av Jordan B. Peterson

12 livsregler: ett motgift mot kaos

Jordan B. Peterson

Psykologen Jordan B. Peterson har influerat miljontals människor över hela världen med sina utmanande och originella tankar om de största frågorna och han har gjort det genom att prata om ämnen från Bibeln till romantik till biologi. I förändringens och polariseringens tidevarv har hans uppriktiga budskap om värdet av individens ansvar blivit ett globalt fenomen. I ”12 livsregler” ger sig Peterson i kast med ämnen som barnuppfostran, livsåskådning, ideologi, moral, andlighet och mänskligt lidande.

9.

Olof Palmes sista steg av Lars Borgnäs

Olof Palmes sista steg : I sällskap med en mördare

Lars Borgnäs

Olof Palme mördades inte av en slump. När det dödande skottet avlossades klockan 23.21 den 28 februari 1986 var han Sveriges mest omstridda person och många, även högt uppsatta personer inom polisen, Säpo och militären, såg honom som ett hot mot landet och till och med som en landsförrädare. Lars Borgnäs, känd för sina tevedokumentärer, böcker och radioprogram om Palmemordet och en av Sveriges främsta experter i ämnet återvänder här till brottsplatsen…

10.

Mythos av Stephen Fry

Mythos : De grekiska myterna återberättade av Stephen Fry

Stephen Fry

Ingen älskar och hatar, åtrår och bedrar, så fräckt och så storslaget som de grekiska gudarna. Och få kan levandegöra deras äventyr så skickligt som Stephen Fry. Med sin häpnadsväckande kunskap om den klassiska litteraturen, och med en värme och träffsäkerhet som gjort honom till en av Englands mest folkkära komiker, berättar Fry vad som faktiskt hände, när det begav sig, i de odödliga grekiska gudarnas kretsar…

Hittade du ingen faktabok som föll dig i smaken? Kanske var du ute efter en gravidbok? I sådana fall ska du läsa vår lista över Femton bra gravidböcker för dig som väntar eller precis har fått barn.