Deckare

Få saker slår den skräckblandade förtjusningen som en riktigt bra deckare framkallar. Här hittar du de bästa svenska deckarna, från författare så som Camilla Läckberg och Lars Kepler, såväl som internationella bästsäljare från bland annat Stephen King, danske Jussi Adler-Olsen och Lee Child. Deckare, kanske mer än någon annan genre, passar oerhört bra som ljudböcker. Att lägga din fantasi i händerna på en duktig uppläsare, som guidar dig genom deckarförfattarens imaginära värld, kan förhöja spänningen och stundtals bli riktigt kusligt.

1.

Råttkungen

Pascal Engman

Råttkungen är Pascal Engmans blott tredje roman, och den andra boken i serien om polisinspektör Vanessa Frank. Boken är en mycket spännande deckare, med ett konstant framåtdriv, och berör aktuella ämnen så som feminism samt kvinnohat. Råttkungen innehåller precis allt som en bra deckare ska innehålla!

2.

En bur av guld

Camilla Läckberg

Med en bur av guld påbörjar Camilla Läckberg en ny serie om Fayes hämnd, och lämnar på samma gång tryggheten från succéserien om Fjällbackamorden bakom sig. Och som hon gör det! ”En bur av guld” var en av 2019 mest sålda deckare. Boken handlar om Faye som blir bedragen och utnyttjad, men återtar kontrollen över sitt eget livsöde.

3.

Outsidern

Stephen King

I Outsidern är skräckmästaren Stephen King precis så bra som han kan vara. Spänningen är konstant i denna deckare som rör sig i gränslandet (och ibland över gränsen) mellan realism och det övernaturliga. Baseball-coachen i den amerikanska småstaden Flint City arresteras för sexuella övergrepp och mord på en 11-årig pojke. Dådet väcker avsky men trots överväldigande bevis är inte allt som det verkar vara…

4.

Silvervägen

Silvervägen

Stina Jackson

Silvervägen blev 2018 utsedd till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin, och det är lätt att förstå varför! Den träffsäkra motiveringen från juryn lät då så här; ”Mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland”. Stina Jacksons debutroman är en fantastisk beskrivning av norra Sveriges natur, kryddat med en tragisk och obehaglig historia.

5.

Kvinnan i rummet

Jussi Adler-Olsen

Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen är Danmarks bidrag till vår lista. Boken är den första och, enligt oss den bästa, delen i serien ”Avdelning Q” om Kriminalinspektör Carl Mørck. En oupplöst kidnappning, torr humor och ett fantastiskt persongalleri resulterar i en exceptionellt bra deckare.

6.

1793

Niklas Natt och Dag

Niklas Natt och Dags ”1793” är, precis som ”Silvervägen”, en extremt hyllad debutroman och vinnare av såväl Årets bok (2017), Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut (2017) och Årets bästa svenska debut (2017) av Svenska Deckarakademin. Precis som titeln antyder utspelar sig boken under slutet av 1700-talet, ett år efter maskeradmordet på Gustav III, och innehåller såväl historiskt intressanta betraktelser som ett ruggigt kriminaldrama.

7.

En helt vanlig familj

Mattias Edvardsson

I ”En helt vanlig familj” ställer författaren Mattias Edvardsson några av de frågor de flesta av oss någon gång ställt sig. Hur långt är du villig att gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du dina närmaste – egentligen? En helt vanlig familj är en otroligt spännande psykologisk deckare av högsta kaliber.

8.

Besökaren

Lee Child

Besökaren är den fjärde, och förmodligen bästa, boken i Lee Childs serie om Jack Reacher, en före detta militärpolis som gått sin egen väg. Tack vare sina erfarenheter och bakgrund blir han involverad i FBI:s jakt på en seriemördare med förmodade kopplingar till militären. Lee Child lyckas, sin vana trogen, hålla lyssnaren på helspänn och är en mästare på att hela tiden behålla framåtrörelsen i sin historia.

9.

Syndabocken

Sofie Sarenbrant

Syndabocken är Sofie Sarenbrants sjätte bok om kriminalinspektör Emma Sköld.

10.

Där kräftorna sjunger

Delia Owens

En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds…