Deckare
Få saker slår den skräckblandade förtjusningen som en riktigt bra deckare framkallar. Här tipsar vi om de bästa svenska deckarna, från författare så som Camilla Läckberg och Lars Kepler, såväl som internationella bästsäljare från bland annat Stephen King, danske Jussi Adler-Olsen och Lee Child. Deckare, kanske mer än någon annan genre, passar oerhört bra som ljudböcker. Att lägga din fantasi i händerna på en duktig uppläsare, som guidar dig genom deckarförfattarens imaginära värld, kan förhöja spänningen och stundtals bli riktigt kusligt.
De tio bästa deckarna just nu
Nedan har vi skapat en topplista över de deckare som vi anser vara bästa just nu! Listan uppdateras löpande, allt eftersom nya ljudböcker ges ut. För att platsa på listan ska deckaren vara välskriven och historien ska vara spännande samt ha ett naturligt driv. Den får gärna innehålla överraskande och oväntade vändningar. Som ljudbok är det dessutom av yttersta vikt att uppläsaren gör ett bra jobb och lyckas förmedla stämningen i boken. En riktigt bra deckare ska vara svår att lägga ifrån sig!
1.
Spegelmannen
Lars Kepler
Spegelmannen, del 8 i serien om Joona Linna, släpps den 21/10 men går att förhandslyssna på redan nu! 5 år efter att en ung kvinna försvinner på sin väg hem från skolan hittas hon mördad i en lekpark. Tack vare övervakningskameror kan Linna identifiera ett ögonvittne till brottet. Då vittnet visar sig vara psykiskt sjuk, utan något minne av händelsen, tar Joona återigen hjälp av hypnotisören Erik Maria Bark. Läs mer om Spegelmannen…
2.
Råttkungen
Pascal Engman
Råttkungen är Pascal Engmans blott tredje roman, och den andra boken i serien om polisinspektör Vanessa Frank. Boken är en mycket spännande deckare, med ett konstant framåtdriv, och berör aktuella ämnen så som feminism samt kvinnohat. Råttkungen innehåller precis allt som en bra deckare ska innehålla!
Läs vår recension av Råttkungen.
3.
En bur av guld
Camilla Läckberg
Med en bur av guld påbörjar Camilla Läckberg en ny serie om Fayes hämnd, och lämnar på samma gång tryggheten från succéserien om Fjällbackamorden bakom sig. Och som hon gör det! ”En bur av guld” var en av 2019 mest sålda deckare. Boken handlar om Faye som blir bedragen och utnyttjad, men återtar kontrollen över sitt eget livsöde.
4.
Outsidern
Stephen King
I Outsidern är skräckmästaren Stephen King precis så bra som han kan vara. Spänningen är konstant i denna deckare som rör sig i gränslandet (och ibland över gränsen) mellan realism och det övernaturliga. Baseball-coachen i den amerikanska småstaden Flint City arresteras för sexuella övergrepp och mord på en 11-årig pojke. Dådet väcker avsky men trots överväldigande bevis är inte allt som det verkar vara…
5.
Silvervägen
Stina Jackson
Silvervägen blev 2018 utsedd till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin, och det är lätt att förstå varför! Den träffsäkra motiveringen från juryn lät då så här; ”Mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland”. Stina Jacksons debutroman är en fantastisk beskrivning av norra Sveriges natur, kryddat med en tragisk och obehaglig historia.
6.
Kvinnan i rummet
Jussi Adler-Olsen
Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen är Danmarks bidrag till vår lista. Boken är den första och, enligt oss den bästa, delen i serien ”Avdelning Q” om Kriminalinspektör Carl Mørck. En oupplöst kidnappning, torr humor och ett fantastiskt persongalleri resulterar i en exceptionellt bra deckare.
7.
1793
Niklas Natt och Dag
Niklas Natt och Dags ”1793” är, precis som ”Silvervägen”, en extremt hyllad debutroman och vinnare av såväl Årets bok (2017), Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut (2017) och Årets bästa svenska debut (2017) av Svenska Deckarakademin. Precis som titeln antyder utspelar sig boken under slutet av 1700-talet, ett år efter maskeradmordet på Gustav III, och innehåller såväl historiskt intressanta betraktelser som ett ruggigt kriminaldrama.
8.
En helt vanlig familj
Mattias Edvardsson
I ”En helt vanlig familj” ställer författaren Mattias Edvardsson några av de frågor de flesta av oss någon gång ställt sig. Hur långt är du villig att gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du dina närmaste – egentligen? En helt vanlig familj är en otroligt spännande psykologisk deckare av högsta kaliber.
9.
Besökaren
Lee Child
Besökaren är den fjärde, och förmodligen bästa, boken i Lee Childs serie om Jack Reacher, en före detta militärpolis som gått sin egen väg. Tack vare sina erfarenheter och bakgrund blir han involverad i FBI:s jakt på en seriemördare med förmodade kopplingar till militären. Lee Child lyckas, sin vana trogen, hålla lyssnaren på helspänn och är en mästare på att hela tiden behålla framåtrörelsen i sin historia.
10.
Syndabocken
Sofie Sarenbrant
Syndabocken är Sofie Sarenbrants sjätte bok om kriminalinspektör Emma Sköld.
11.
Där kräftorna sjunger
Delia Owens
En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds…
Vad är en deckare?
En deckare är en roman vars handling byggs runt ett eller flera brott. I de allra flesta deckarna får läsaren följa utredaren av brottet – t.ex. en kriminalinspektör, journalist eller privatdetektiv – och oftast är gärningsmannen, åtminstone till en början, okänd. Genren brukar sorteras under den bredare kategorin ”spänningslitteratur” och är en av de (om inte den) populäraste kategorierna bland läsare trots att den stundom har fått kritik för att vara ”trivial” och ”platt”.
Att genren är så pass populär bottnar förmodligen i läsarens fascination av att lösa brott, mysterier och att sätta ditt brottslingar. För vem har inte någon gång drömt om att få ta på sig Sherlock Holmes hatt eller James Bonds kostymer? De finns även de som är nyfikna på att få en inblick i brottslingens psyke och motivet bakom dennes handlingar. I moderna deckare är det inte helt ovanligt att även brottslingen skildras på djupet, ibland till och med på ett sätt som väcker sympatier för förövaren. En annan genre som har fullkomligt exploderat de senaste åren är den till deckare besläktade kategorin true crime – kika gärna in vårt inlägg där vi tipsar om de bästa svenska true crime böckerna.
Nordic Noir
Svenska, och Nordiska, deckare har på senare år uppmärksammats internationellt och blivit mycket populära bland läsare i hela världen. Faktum är att nordiska deckare är så pass uppskattade att de i engelskspråkiga länder har tilldelats en egen genre vid namn ”Nordic noir” (även kallad ”Scandinavian noir”). Nordic Noir har anses av kritiker vara realistisk, distinkt och befriad från onödiga ord och metaforer.
Henning Mankell har av Washington Post beskrivits som ”Mästaren av Nordic Noir” och nämns ofta som genrens urfader för sina böcker om Kurt Wallander. En annan författare som ofta får exemplifiera genren är Stieg Larsson och hans första bok i Millenium-serien, ”Män som hatar kvinnor”. Boken ses av många som ett typexempel på Nordic noir och en av de böcker som berett väg för andra svenska deckares internationella succé. Andra framstående författare som tillhör genren är Camilla Läckberg, Jussi Adler-Olsen, Leif GW Persson, Mari Jungstedt, Håkan Nesser och Jo Nesbø – för att nämna några.