× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Bokserier

Finns det något bättre att som bokmal hitta riktigt bra bokserier? Nej, vi tycker inte det. Att veta att man har X antal böcker framför sig som förmodligen är lika bra, och kanske till och med bättre än den man lyssnar på för stunden är en härlig känsla. Enda nackdelen med en bra bokserie? Att den tillslut tar slut. Tomheten som uppstår vid vägs ände kan, åtminstone för stunden, kännas omöjlig att fylla. Nedan tipsar vi om de bästa bokserierna!

De tio bästa bokserierna just nu

1.

Doggerland av Maria Adolfsson

Doggerland

Maria Adolfsson

Doggerland av Maria Adolfsson är har alla de ingredienser en bra deckarserie ska ha – svindlande landskap, mord och mörka hemligheter. Följ med när kriminalinspektör Karen Eiken Hornby tar sig an mordutredningar på författaren Maria Adolfssons imaginära ögrupp Doggerland, lokaliserade i Nordsjön mellan Storbritannien och Skandinavien. Bokserien består än så länge av tre böcker – ”Felsteg”, ”Stormvarning” och ”Mellan djävulen och havet”.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

2.

Christopher Silfverbielke av Dag Öhrlund och Dan Buthler

Christopher Silfverbielke

Dag Öhrlund, Dan Buthler

I Dag Öhrlund och Dan Buthlers serie om Christopher Silfverbielke får vi följa börsmäklaren och psykopaten med samma namn. Den empatilösa huvudkaraktären väcker både sympati och antipati – så samma gång. Silfverbielke är en artig och stilig ung man med god smak och ett imponerande intellekt som inte skyr några som helst medel för att nå dit han vill. Konstant spänning som sträcker sig över hela nio böcker. En bokserie som inte tar slut i första taget med andra ord! Extra plus för uppläsaren Stefan Sauk som gör ett utmärkt jobb!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

3.

Sagan om is och eld av George R.R. Martin

Sagan om is och eld

George R.R. Martin

Sagan om is och eld är förmodligen mer känd under namnet Game of Thrones, då den amerikanska TV-serie som baseras på bokserien fick det namnet. George R.R. Martin släppte den första boken, ”Kampen om Järntronen”, redan 1996 och har sedan dess släppt ytterligare fyra böcker i serien som planeras bli hela sju böcker lång. I Sagan om is och eld får vi följa en rad olika romanfigurer och deras egna perspektiv på de politiska intriger som omger de sju kungarikena i den fiktiva kontinenten Västeros.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

4.

Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen

Avdelning Q

Jussi Adler-Olsen

Alder-Olsson debuterade som författare redan 1997, men det var först 2007, med bokserien Avdelning Q, som han fick sitt internationella erkännande. Serien kretsar kring kriminalinspektör Carl Mørck och hans specialenhet, Avdelning Q, vid köpenhamnspolisen. Hittills har Jussi Adler-Olsen skrivit hela 8 kritikerrosade böcker i serien, som efter Harry Potter böckerna är de böcker som släpps i störst första upplaga av alla böcker i Danmark.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

5.

Jack Reacher av Lee Child

Jack Reacher

Lee Child

Lee Childs hyllade bokserie om den före detta militärpolisen Jack Reacher är ett måste för alla som gillar bra deckare och sympatiska huvudkaraktärer. Efter att ha muckat från militären bestämmer sig Reacher för att gå sin egen väg och leva ett liv under radarn – alltid på väg någonstans, men utan något riktigt mål. På grund av sin något struliga personlighet och bakgrund dras han gång efter annan in i olika kriminalfall där han i slutändan allt som oftast spelar en helt avgörande roll. Serien består av hela 25(!) böcker, så gillar du den har du många timmars lyssning framför dig!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

6.

De sju systrarna av Lucinda Riley

De sju systrarna

Lucinda Riley

Irländska Lucinda Rileys bokserie, ”De sju systrarna”, består än så länge av fem böcker men en sjätte är på g, och väntas släppas någon gång i slutet av året som vi förstår det. Serien handlar – passande nog – om sju adoptivsystrar som söker efter sitt ursprung, världen över. Böckerna är en berättelse om familj, kärlek, glädje och sorg – men kanske framförallt hopp. Alla systrarna har sina unika styrkor och svagheter, vilket gör det lätt att identifiera med dom.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

7.

Harry Potter av J.K. Rowling

Harry Potter

J.K. Rowling

Frågan är om J.K. Rowlings mästerverk om den föräldralösa pojken – vars liv förändras diametralt dagen han fyller 12 år – behöver någon närmare presentation? Harry Potter är ett fenomen som saknar motstycke inom modern litteratur och bokserien är precis så bra som ryktet gör gällande. Trots att historien utspelar sig i en fiktiv värld, full av trollkonst och magiska väsen, är Rowlings berättelse en träffsäker samtidskommentar som skickligt behandlar ämnen så som fördomar och moraliskt ansvar. För den som inte har lyssnat på Harry Potter ännu finns det hela 7 magiska böcker att sätta tänderna i! Böckerna kategoriseras ofta som ungdomsböcker, men vi skulle vilja påstå att man aldrig blir för gammal för att lyssna på Harry Potter!
Läs vår omfattande guide till Harry Potters värld.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

8.

Evert Bäckström av Leif GW Persson

Evert Bäckström

Leif GW Persson

Folkkäre Leif GW Persson när han är som bäst. Evert Bäckström handlar om en trasslig, alkoholiserad och bufflig – men samtidigt genialisk – kommisarie vid Stockholmspolisen. GW Persson är, precis som i sina TV-framträdanden, underhållande i sin författarroll. Berättelserna är spännande och tempot högt, vilket gör att du inte vill sluta lyssna. Bäckström-serien innehåller 4 böcker, men kommisarie Evert Bäckström förekommer även i Leif GW Perssons mycket välskrivna Palme-trilogi.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

9.

Den vita massajen av Corinne Hofmann

Den vita massajen

Corinne Hofmann

Den vita massajen är en bokserie bestående av tre spännande självbiografiska romaner om Corinne, en ung kvinna från Schweiz, som under en resa till Kenya, tillsammans med sin dåvarande pojkvän, träffar och förälskar sig i en vacker massajkrigare vid namn Lketinga. Hon bestämmer sig för att lämna sitt gamla liv bakom sig och flyttar till Kenya för att bo i vildmarken tillsammans med honom. Den nya tillvaron i ett främmande land, med en väsensskild kultur, pendlar mellan himmel och helvete. Osentimentalt och utlämnande.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

10.

Millenium av Stieg Larsson och David Lagercrantz

Millenium

Stieg Larsson, David Lagercrantz

Millenium-serien består av något så ovanligt som tre böcker skrivna av Stieg Larsson, samt ytterligare tre böcker skrivna post mortem av David Lagercrantz baserat på Larssons ofärdiga utkast. Böckerna är de mest sålda av alla svenska böcker någonsin och det är lätt att förstå varför. Millenium-bokserien är smått genialisk och handlar om den struliga men godhjärtade journalisten Mikael Blomqvist, och den ännu struligare men briljante hackern Lisbeth Salander.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Vad är en bokserie?

J.K. Rowlings Harry Potter är ett exempel på en mycket populär bokserie
Bokserier, ibland även refererat till som en romansvit, är en rad böcker som har publiceras i form av en serie – dvs. som delar av en längre historia där antingen handlingen, karaktärerna eller miljön på ett eller annat sätt hänger samman. Detta format har de senaste åren blivit mycket vanligt inom såväl vuxen- som barn- och ungdomslitteraturen. Ett populärt exempel på en bokserie är J.K. Rowlings böcker om Harry Potter, som består av sju olika delar. Ett mer klassiskt exempel är La Comédie humaine (Den mänskliga komedin) av den franske författaren Honoré de Balzac, som består av fler än 90(!) olika delar. Det är även vanligt att deckare publiceras i form av bokserier där främst huvudkaraktärerna och miljön är densamma.