× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Ljudböcker

Här hittar du tips på bra ljudböcker som du inte får missa! De senaste åren har vi lyssnat på mängder av ljudböcker och vi vill gärna dela med oss av de böcker vi anser vara riktiga guldkorn. De som på ett eller annat sätt sticker ut bland mängden av titlar inom respektive genre.

Månadens ljudbokstips

Varje månad plockar vi ut en favorit bland alla ljudböcker vi tipsar om. Ofta handlar det om en ny ljudbok som vi har längtat efter eller tycker har överträffat våra förväntningar och förtjänar att hyllas, men det kan också vara en av alla äldre böcker som oförtjänt gått under radarn och försvunnit ur minnet.

Spegelmannen av Lars Kepler

Spegelmannen

Lars Kepler

Spegelmannen släpps den 21 oktober och är den 8 delen i Lars Keplers serie om Joona Linna. 5 år efter att en ung kvinna försvinner på sin väg hem från skolan hittas hon mördad i en lekpark. Tack vare övervakningskameror på platsen lyckas Linna identifiera ett ögonvittne till brottet. Då vittnet visar sig vara psykiskt sjuk, utan något som helst minne av händelsen, tar Joona Linna återigen hjälp av hypnotisören Erik Maria Bark för att reda ut vad som har hänt.
Läs mer om Spegelmannen

Fler tips på bra ljudböcker

Recensioner

Råttkungen av Pascal Engman

Råttkungen av Pascal Engman
Råttkungen är Pascal Engmans blott tredje roman, och den andra boken i serien om polisinspektör Vanessa Frank. Engman går från klarhet till klarhet!

Sapiens av Yuval Noah Harari

Sapiens av Yuval Noah Harari
För hundratusen år sedan bodde åtminstone sex olika människoarter på jorden. Idag finns det bara en. Homo sapiens. Det här är boken om mänsklighetens historia.

Shantaram av Gregory David Roberts

Shantaram av Gregory David Roberts
Indien och den myllrande miljonstaden Bombay är ett perfekt ställe för en rånare på flykt australienska myndigheter att börja om på en ny kula…

Lyssna på ljudböcker i mobilen

Lyssna på ljudböcker i mobilen

Det absolut enklaste sättet att lyssna på ljudböcker är via din smartphone – de flesta ljudbokstjänster har nämligen en app för såväl iPhone OS som Android. Det är med andra ord enkelt att komma igång: ladda ner en ljudboksapp, så som t.ex. BookBeat, och sajna upp för din gratis provperiod. Efter du har tagit dig igenom dessa två enkla steg är du igång! Då återstår det bara att välja en av alla hundratusentals ljudböcker (eller e-böcker) och luta dig tillbaka medan historien spelas upp för dig.

Tips: Just nu kan du lyssna gratis i 30 dagar hos BookBeat.

Ny teknik, så som streaming, och en snabbare internetuppkoppling har revolutionerat formatet och lyssnandet har växt explosionsartat de senaste åren. Tidigare var det desto knepigare – då behövde du antingen en kassettspelare eller skivspelare, leta rätt på och köpa den bok du ville lyssna på, i rätt format. Gillade du inte boken var tvungen att leta reda på och köpa en ny. I och med apparnas intåg, och prismodellen som ofta tillåter dig lyssna på ett obegränsat antal titlar för en fast månadskostnad, kan du snabbt byta ljudbok när eller om du tröttnar på den som du lyssnar på för stunden.

Vanliga frågor

När kommer nya böcker ut som ljudböcker?

För ett par år sedan var det vanligt att man fick vänta ett tag innan nya böcker släpptes som ljudböcker, men så är tack och lov inte längre fallet. Idag är ljudboksformatet så pass populärt att många böcker (inte minst de allra populäraste titlarna) släpps som ljudböcker redan vid lansering.

Kan jag dela mitt abonnemang med andra?

De flesta ljudbokstjänster erbjuder någon typ av familjeabonnemang. Med BookBeats familjekonto kan du enkelt lägga till dina familjemedlemmar för en kostnad av endast 49 kr/månad – istället för att de ska behöva betala fullt pris för ett eget abonnemang.

Finns det gratis ljudböcker?

Både ja och nej. Ingen av de ledande ljudbokstjänsterna är helt gratis, men de flesta erbjuder en gratis provperiod – där du utan kostnad kan testa och utvärdera tjänsten.

Just nu kan du exempelvis prova BookBeat gratis i 30 dagar.

Kan jag lyssna på ljudböcker utan internetuppkoppling?

Återigen är svaret både ja och nej. De flesta ljudbokstjänster erbjuder möjligheten att ladda ner ljudböcker, så att du kan lyssna på dom utan internetuppkoppling – men för att ladda ner böckerna så behöver du naturligtvis ha internetuppkoppling. Att ladda ner den ljudbok man lyssnar på för stunden, så att man kan lyssna utan uppkoppling, på t.ex. flyget, är med andra ord inga problem!

Hur är utbudet av svenska ljudböcker?

Utbudet är svenska böcker i ljudboksformat är idag väldigt stort. De flesta nya titlar spelas idag in som ljudböcker och många äldre titlar har även de spelats in i efterhand. Formatet är så pass stort att det vore vansinnigt av förlagen att ignorera kundsegmentet.

Kan jag ge bort en ljudbokstjänst som present?

Ja. Hos BookBeat kan du köpa ett presentkort som räcker 1, 3 eller 6 månader. Perfekt som julklapp eller födelsedagspresent!

Kan jag lyssna på ljudböcker utomlands?

Ja. De flesta ljudböckerna går att lyssna på utomlands, men visst innehåll kan vara otillgängligt i vissa regioner. Därför är det säkrast att ladda ner boken som du vill lyssna på innan du åker iväg.

Kan jag lyssna på ljudböcker via min Apple Watch?

Lyssna på ljudböcker via Apple Watch med BookBeats app
BookBeat är den enda svenska ljudboksappen med stöd för Apple Watch. Tack vare funktionen kan du lämna mobilen hemma under t.ex. löprundan eller gymmet och streama dina ljudböcker via klockan. I dagsläget kräver BookBeats Apple Watch-app att du har tillgång till internetuppkoppling – antingen via eSIM eller WiFi – för att det ska fungera, men planer finns för att i framtiden även lägga till stöd för nedladdning av böcker.

Bra ljudböcker som du inte vill sluta lyssna på

Ljudböcker du inte vill sluta lyssna på

Vi är såklart medvetna om att vad som är bra ljudböcker är högst subjektivt och att åsikterna ibland går isär. Vi har därför gjort vårt bästa för att lägga våra personliga preferenser åt sidan när vi bedömer böckerna, och försöker alltid se till helheten när vi skapar en topplista över bra ljudböcker.

Våra bedömningar skiljer sig såklart även beroende på vilken genre boken tillhör. Medan t.ex. en spännande bok, så som en deckare, bedöms utifrån berättelsen driv och hur oförutsägbar den är, bedöms en faktabok snarare utifrån författarens förmåga att förklara sin tes på ett begripligt sätt. Något som alla bra ljudböcker har gemensamt, oavsett genre, är den där känslan av att du inte vill sluta lyssna.

Idag finns det 100 000-tals ljudböcker, och mängden titlar kan göra det svårt att hitta dom där riktiga guldkornen – men lugn, vi hjälper dig! Antalet ljudböcker är förvisso ett relativt angenämt problem, för bara några år sedan var det inte alls säkert att just den bok du vill lyssna på fanns som ljudbok.

Tips: Just nu kan du lyssna gratis i 30 dagar hos BookBeat.