× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu
Stephen King

Stephen King

Stephen Edwin King, som hans fullständiga namn är, föddes 21 september 1947 i Portland i Maine, USA. Det är också där många av den världsberömda skräckförfattarens verk utspelar sig. Redan 1965 fick King sin första bok utgiven, ”I was a Teenage Graverobber”, och sedan dess har han släppt över 90 olika titlar, varav många även spelats in i form av filmer och serier. En del av böckerna har King släppt under pseudonymen Richard Bachman.

Lyssna på Stephen Kings böcker gratis i 14 dagar hos BookBeat.

Stephen Kings böcker

Stephen King är, utan tvekan, en av världens mest framstående författare i modern tid. Han har sålt över 350 miljoner böcker och hans författarskap sträcker sig över en rad olika genrer; framför allt skräck, sci-fi, fantasy och deckare – ofta med inslag av det övernaturliga.

King har tilldelats flertalet prestigefyllda priser för sina böcker, bland annat: Bram Stoker Awards, World Fantasy Awards och British Fantasy Society Awards. 2015 belönades han med en nationell konstmedalj från U.S. National Endowment for the Arts för sina bidrag till litteratur. Stephen King kallas ibland för ”King of Horror”, en ordlek som anspelar på hans namn och hans monumentala bidrag till skräck-genren.

Det mörka tornet

Serien ”Det mörka tornet”, eller ”The Dark Tower”, är Stephen Kings mest omfattande projekt. De åtta böckerna är skrivna över 4 decennier och har beskrivits som en blandning av J.R.R. Tolkiens Sagan om Ringen-värld och amerikansk västern. 2017 filmatiserades serien med stjärnskådespelarna Idris Elba och Matthew McConaughey i huvudrollerna.

Nedan har vi listat alla böcker i Det mörka tornet-serien, i omvänd kronologisk ordning. Från den senaste (Vinden genom nyckelhålet, 2012) till den första (Revolvermannen, 1982).

Vinden genom nyckelhålet

Vinden genom nyckelhålet av Stephen King
Vinden genom nyckelhålet är den åttonde, och senaste boken, i Stephen Kings omåttligt populära serie ”Det mörka tornet” och är historien om ett av Rolands första uppdrag som revolverman.

Det mörka tornet

Det mörka tornet av Stephen King
Endast en sista händelserik sträcka återstår innan, den siste revolvermannen, Roland av Gilead når fram till Det mörka tornet tillsammans med sina resekamrater. Samtidigt förbereder den Röde kungen ett drag som kan få ett evigt mörker att lägga sig över världarna.

Sången om Susannah

Sången om Susannah av Stephen King
Innan den siste revolvermannen, Roland av Gilead, når slutet på sitt sökande, och vägen till Tornet står öppen, måste han ta sig förbi ett sista hinder. Tre av hans färdkamrater måste rädda Susannah, som har förts bort genom tid och rum.

Vargarna i Calla

Vargarna i Calla av Stephen King
Roland av Gilead har, tillsammans med sina färdkamrater, äntligen nått slutet på de väldiga skogarna. Mellan sällskapet och Det mörka tornet återstår dock bergen, som döljer avgrunder av ondska och en skräckinjagande och okänd fiende.

Magiker och glas

Magiker och glas av Stephen King
Den sista revolvermannen samt hans fyra kamrater slår läger och Roland av Gilead berättar för sällskapet om sitt första uppdrag. En historia som innehåller såväl äventyr och kärlek som svek och djup tragedi.

De öde landen

De öde landen av Stephen King
Roland av Gileads, och sällskapet på tre blir till fem när Jake och Oy ansluter och tillsammans fortsätter de sitt sökande efter Det mörka tornet. Tillsammans måste de tas sig igenom den väldiga staden Lud, och alla dess dödsfällor.

De tre följeslagarna

De tre följeslagarna av Stephen King
Tre dörrar på en öde strand. Alla öppnas till vår egen värld, men till skilda tider och människor. Roland av Gilead får både följeslagare och en glimt av de oerhörda krafter han måste bekämpa och övervinna.

Revolvermannen

Revolvermannen av Stephen King
Revolvermannen är den första, av hittills åtta böcker, i Stephens Kings livsverk ”Det mörka tornet”. Vi lär känna Roland av Gilead, den siste revolvermannen och får följa hans ständiga jakt på mannen i svart.

Mr. Mercedes/Bill Hodges-Trilogin

Mr. Mercedes är den en relativt ny serie av deckare i tre delar från Stephen King. Tillskillnad från de flesta av Kings övriga alster innehåller Mr. Mercedes inga övernaturliga inslag och Stephen King kallade därför den första delen i serien för sin första ”hårdkokta detektivhistoria”. Trots att böckerna inte följer Kings vanliga framgångsrecept har serien fått mycket goda recensioner och sålt bra. Mr. Mercedes har även filmatiserats i form av en TV-serie.

Nedan har vi listat de tre böckerna om Bill Hodges i omvänd kronologisk ordning. Från den senaste boken (Sista vakten, 2016) till den första (Mr. Mercedes, 2014).

Sista vakten

Sista vakten av Stephen King
Sju år efter massakern där ”Mercedesmördaren” körde rakt in i en folkmassa försöker de överlevande en efter en begå självmord under mystiska omständigheter. Pensionerade kriminalaren Bill Hodges är övertygad om att Brady Hartsfield, dömd till psykiatrisk vård för massakern, är inblandad. Men hur är det möjligt? Han är både inspärrad och sitter i rullstol.

Den som finner

Den som finner av Stephen King
En författare vid namn John Rothstein mördas i sitt hem av ett besviket fan. Med sig får mördaren Morris Bellamy manuskriptet till Johns nästa bok. Omständigheter gör att Morris åker i fängelse för ett annat brott. Flera år sedan finner en pojke vid Pete Saubers det undangömda manuskriptet, och svävar plötsligt i livsfara…

Mr Mercedes

Mr Mercedes av Stephen King
Mr Mercedes är första boken i Stephen Kings hyllade thrillertrilogi om Bill Hodges. Kön till en jobbmässa som snart ska öppna ringlar sig lång. Finanskrisen har drabbat den amerikanska staden hårt. Innan portarna hinner slås upp plöjer plötsligt en Mercedes rakt genom människosamlingen. Åtta dör, femton skadas. Månader senare kan den pensionerade kriminalaren Bill Hodges kan inte släppa fallet, han måste hitta mördaren som slapp undan.

Övriga böcker

Stephen Kings bokserier i alla ära, men det är här, under ”övriga böcker”, som vi hittar några av Kings absolut mest ikoniska titlar. Vi tänker bland annat på böcker så som Den gröna milen, The Shining och Doktor Sömn. Få författare har lyckats skriva så många böcker som idag betraktas som moderna klassiker!

Blod säljer

Blod säljer av Stephen King
Högstadieskolan Albert Macready utsätts för ett blodigt bombdåd. Det tragiska attentatet kommer att toppa alla löpsedlar, men visst är det något som inte stämmer med tevereportern som är först på plats för att rapportera från händelsen…

Den gröna milen

Den gröna milen av Stephen King
På death row i Cold Mountain, ett cellblock som också kallas för Den gröna milen, väntar hänsynslösa fångar på att dö i den elektriska stolen. När John Coffey, dubbelmördare och våldtäktsman, anländer förändras allt… Den gröna milen har blivit något av en klassiker!

Carrie

Carrie av Stephen King
Mobbad, klumpig och udda har Carrie svårt att passa in i skolan. I hemlighet sitter hon på dolda krafter, krafter som hennes mor tvingar henne att undertrycka då hon anser att det är djävulens verk. Till slut brister det dock för Carrie och efter att ha blivit utsatt för ett hänsynslöst skämt under skolbalen kan hon inte längre tygla sina krafter…

Institutet

Institutet av Stephen King
Så länge Luke Ellis kan minnas har han vetat att han är speciell. Han har krafter som gör att ett glas plötsligt kan spricka och tallrikar att flyga i golvet, helt utan beröring. En natt kidnappas han och blir mot sin vilja tagen till en plats djupt inne i skogarna: Institutet. Väl där blir han indragen i ett farligt globalt spel.

Törnrosor

Törnrosor av Stephen King
Världen har drabbats av en märklig pandemi. Kvinnor faller in en ofrivillig sömn. Väcks dom blir de livsfarliga. Jakten på ett botemedel blir en kamp på liv och död, en kamp som småstadssheriffen Lila Norcross hamnar mitt i…

Shining in the dark

Shining in the dark av Stephen King
Shining in the Dark är en samlingsbok bestående av 14 olika skräcknoveller skrivna av lika många författare sammansatt av Hans-Åke Lilja. Naturligtvis är skräckmästaren Stephen King representerad med sin novell ”The Blue Air Compressor”.

Vinterverk

Vinterverk av Stephen King
Vinterverk är en novell av Stephen King hämtad från novellsamlingen ”Årstider”. Den unga, blivande modern, Sandra Stanfield, blir en av de första i världen att få lära sig andningsprofylax. Doktor McCarron får inte bara möjligheten att testa en ny metod utan blir också varse om livsviljans läskiga och ofattbara krafter…

Höstgärning

Höstgärning av Stephen King
Höstgärning är en novell av Stephen King hämtad från novellsamlingen ”Årstider”. Vi får följa Gordie, Chris, Teddy och Vern. Ett gäng tolvåringar som lockas av spänningen att se en död kropp och ger sig ut på en jakt längst järnvägarna efter Ray, en pojke varit försvunnen i tre dygn. Historien har även filmatiserats under namnet ”Stand By Me”.

Outsidern

Outsidern av Stephen King
Outsidern är en spänningsthriller med övernaturliga inslag. Coach T, baseballtränare för juniorlaget i småstaden Flint City, anklagas för det sexuella övergreppet och mordet på en elvaårig pojke. Såväl vittnesuppgifter som tekniska bevis bekräftar misstanken, det är bara det att lika tunga bevis visar att han varit någon helt annanstans vid tillfället för mordet…
Outsidern filmatiserades nyligen i serieformat av HBO.

Sommardåd

Sommardåd av Stephen King
Sommardåd är en novell av Stephen King hämtad från novellsamlingen ”Årstider. Vi får följa Todd, en helt vanlig kille i en amerikansk småstad som upptäcker att en före detta SS-officeren bor i området. Han blir besatt av nazismen och tillsammans väcker de ondskan till liv igen.

Vårbedrift

Vårbedrift av Stephen King
Vårbedrift är en novell av Stephen King hämtad från novellsamlingen ”Årstider. Novellen ligger till grund för succéfilmen ”Nyckel till frihet”, av många betraktad som den bästa filmen som någonsin gjorts. Vi får följa Andy, oskyldigt dömd till livstid för ett dubbelmord och hur han skippar rättvisan på egen hand.

Det

Det av Stephen King
I Derry, på ytan en typisk trygg amerikansk småstad i Maine, gömmer sig något ondskefullt i kloakerna. Tillsammans bestämmer sig ett kompisgäng för att med gemensamma krafter driva bort skräcken och ondskan en gång för alla. ”Det” har filmatiserats flertalet gånger, bland annat med svenske Bill Skarsgård i huvudrollen.

Att skriva: En hantverkares memoarer

Att skriva: En hantverkares memoarer av Stephen King
Att skriva: En hantverkares memoarer är lika delar en självbiografi som en handbok i skrivandets ädla hantverk och har blivit en modern klassiker. Funderar du på att bli författare och behöver praktiska råd? Då är denna bok ett måste! En bättre lärare än Stephen King blir svår att hitta.

Jurtjyrkogården

Jurtjyrkogården av Stephen King
I Jurtjyrkogården får vi följa läkaren Louis Creed som nyligen flyttat till Ludlow, en småstad i Maine. Allt verkar idylliskt men i utkanten av staden lurar farorna och märkliga krafter sätts i rörelse…

Lida

Lida av Stephen King
Författaren Paul Sheldon bestämmer sig för att låta sin huvudkaraktär Lida dö. Han är trött på henne. Beslutet tas inte emot väl av sitt största fan, Annie Wilkins, som bestämmer sig för att kidnappa honom. Under strikt kontroll, och med hjälp av droger och våld tvingar hon författaren att skriva en ny bok…

Dolores Claiborne

Dolores Claiborne av Stephen King
Efter att Vera Donovan plötsligt dör så förhörs den rika gamla damens vårdare Dolores Claiborne av polisen. Boken är en spänningsthriller av högsta kvalité om psykisk terror och ett mord som döljer många mysterium…

Årstider: Sommardåd/Vinterverk

Årstider : Sommardåd/Vinterverk av Stephen King
Årstider är en novellsamling bestående av fyra korta berättelser som skrevs av Stephen King redan 1982. Samlingen består av Vårbedrift, Sommardåd, Höstgärning och Vinterverk.

Väckelse

Väckelse av Stephen King
Väckelsen är berättelsen om en småstad i New England, om sexårige Jamie Morton och pastor Charles Jacobs. Tillsammans delar de fascinationen för elektriska experiment och formar ett unikt band. När Jabobs familj drabbas av en tragedi slås idyllen i spillror..

The Shining

The Shining av Stephen King
The Shining, eller Varsel som den heter på svenska, är ytterligare en i rad av Stephen Kings böcker som har filmatiserats och nått status som en modern klassiker. Familjen Torrance får i uppdrag att ta hand om isolerade Overlook Hotel över vintern. Vad som verkar som en idyllisk plats visar sig snart vara fullt av onda krafter…

Doktor Sömn

Doktor Sömn av Stephen King
Doktor sömn är Stephen Kings fortsättning på succéboken The Shining, och handlar om Danny Torrance som har vuxit upp. Han är nu en medelålders man som precis börjat om, tagit sig ur ett alkoholmissbruk och bosatt sig i en småstad i New Hampshire. I sitt nya jobb som vårdare på ett sjukhem kan han, med hjälp av sin synska förmåga, ge tröst åt dom som ska dö. Men snart ska hans nya, lugna, liv gå i kras…

22/11 1963

22/11 1963 av Stephen King
En döende vän visar Jake Epping en port till det förflutna. På andra sidan dörren är klockan 11.58, den nionde september 1958. Jake får i uppdrag att åka tillbaka i tiden och förhindra mordet på John F Kennedy…

Road rage

Road rage av Stephen King
Road Rage är en samling noveller. Två noveller skrivna av tre av vår tids skickligaste författare – Stephen King, Joe Hill och Richard Matheson.