× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu
Lars Kepler

Lars Kepler

Lars Kepler är inte en författare, utan två. Namnet är nämligen ett pseudonym för det svenska författarparet, tillika äkta paret, Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Paret är framför allt kända för Joona Linna-serien, som består av sju böcker och har sålts i över 15 miljoner exemplar i drygt sextio olika länder.

Lyssna på Lars Keplers böcker gratis i 14 dagar hos BookBeat.

Lars Keplers böcker

Paret Ahndoril, som tillsammans utgör författarpseydonymen, Lars Kepler har skrivit hela 9 böcker, inräknat Spegelmannen som släpps i slutet av oktober 2020. Nedan har vi listat samtliga av Lars Keplers böcker.

Joona Linna

Böckerna i serien ”Joona Linna” är några av de mest sålda deckarna i Sverige, genom tiderna. Vi får följa Joona Linna vid polisens nationella operativa avdelning, Saga Bauer, operativ intendent vid den svenska säkerhetstjänsten samt Erik Maria Bark, psykiater och psykoterapeut, som har specialiserat sig på psykotraumatologi och katastrofpsykiatri.

Nedan har vi Lars Keplers böcker om Joona Linna i omvänd kronologisk ordning, från den senaste boken ”Spegelmannen” till debuten ”Hypnotisören”.

Spegelmannen

Spegelmannen av Lars Kepler
Spegelmannen släpptes den 21 oktober 2020 och är den 8 delen i Lars Keplers serie om Joona Linna. 5 år efter att en ung kvinna försvinner på sin väg hem från skolan hittas hon mördad i en lekpark. Tack vare övervakningskameror på platsen lyckas Linna identifiera ett ögonvittne till brottet. Då vittnet visar sig vara psykiskt sjuk, utan något som helst minne av händelsen, tar Joona Linna återigen hjälp av hypnotisören Erik Maria Bark för att reda ut vad som har hänt.
Läs mer om Spegelmannen

Lazarus

Lazarus av Lars Kepler
En gravplundrare hittas mördad i en lägenhet i Oslo. Ett par dagar senare kontakts Joona Linna av tysk polis som ber om hjälp med utredningen av ett mord på en camping utanför Rostock. Mönstret som framträder är helt befängt men samtidigt omöjligt att negligera. Lazarus är den sjunde boken i succéserien om Joona Linna.

Kaninjägaren

Kaninjägaren av Lars Kepler
Gemensamt för alla offer är att de hör ett barn läsa upp en ramsa om kaniner precis innan mördaren kommer. Joona Linna, som suttit de två senaste åren på Kumla, förs till ett hemligt möte med polisen. De behöver hans hjälp för att stoppa Kaninjägaren, som den mystiske mördaren numera kallas. I hemlighet samarbetar Linna med Saga Bauer för att fånga honom innan det är försent. Kaninjägaren tar vid där Stalker slutar.

Stalker

Stalker av Lars Kepler
Rikskriminalpolisen får ett märkligt filmklipp skickat till sig. En okänd person smygfilmar en kvinna. Dagen därpå hittas hon mördad. Kroppen är full av bestialiska skär- och sticksår.
Ytterligare en film landar hos Rikskriminalens, inte heller denna gång hinner de identifiera kvinnan innan det är försent. Hennes make hittar henne mördad, och blir så traumatiserad att han hamnar i ett akut chocktillstånd. Således kallas psykiatrikern Erik Maria Bark för att hypnotisera honom men det mannen berättar i sin trans får Erik att börja ljuga för polisen…

Sandmannen

Sandmannen av Lars Kepler
En svårt nerkyld man påträffas gående längst en hög järnvägsbro en vinternatt i Stockholm. Väl på sjukhuset uppdagas att mannen har varit dödsförklarad i sju år. Han var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer, just innan han greps av Joona Linna. Mannens vittnesmål innebär att man nu måste öppna fallet igen och någon måste besöka Jurek Walter på den rättspsykiatriska avdelningen för att vinna seriemördarens förtroende…

Eldvittnet

Eldvittnet av Lars Kepler
Ett fasansfullt mord sker på en anstalt för unga kvinnor. Ett spiritistiskt medium som under många år försörjt sig på att låtsas att hon kan prata med döda. En svårupptäckt spår under mordoffrets nagel. Joona Linnas jakt på mördaren tar gång efter annan oväntade och våldsamma vändningar. För varje svar tycks flera nya frågor tillkomma.

Paganinikontraktet

Paganinikontraktet av Lars Kepler
En stor fritidsbåt driver runt i Stockholms skärgård. På båten hittas en död kvinna. Trots att hennes lungor är fyllda med bräckt havsvatten så är såväl kroppen som kläderna helt torra. Följande dag hittas en man hängd från taket i sin våning på Östermalm. Joona Linna är övertygad om att det handlar om ett självmord trots att det är högt i tak och rummet helt saknar möbler att stå på. Hur har det egentligen gått till? Dödsfallen blir starten på en mycket farlig och intensiv utredning.

Hypnotisören

Hypnotisören av Lars Kepler
Hypnotisören är författarpseudonymet Lars Keplers debutroman. Här får vi för första gången stifta bekantskap med Joona Linna i serien med samma namn som har blivit en av Skandinaviens mest framgångsrika någonsin. Vi får även lära känna den återkommande karaktären Erik Maria Bark, när Linna tar hjälp av psykiater, psykoterapeut och hypnotisören för att förhöra ett vittne som är svårt skadat…

Övriga böcker

Playground

Playground av Lars Kepler
Playground är Lars Keplers (hittills) enda bok som inte handlar om Joona Linna vid polisens nationella operativa avdelning. Istället få vi följa löjtnanten Jasmin Pascal-Anderson som efter en traumatisk händelse, där hon blir skjuten och hennes hjärta står still i 40 sekunder, lämnar det militära för en lugnare tillvaro. Hennes nya liv ställs dock på ända när hennes son efter en bilolycka drabbas av komplikationer på hjärtat. Under operationen som behövs för att rädda hans liv behöver läkarna stoppa hans hjärta, och Jasmine fruktar att han då ska få uppleva det hon upplevde när hon låg för döden – en våldsam hamnstad där de styrande håller på att förlora kontrollen över den organiserade brottsligheten, också kallad playground.

Vem är Lars Kepler?

Vem är Lars Kepler?
Det var länge okänt vem som stod bakom författarpseudonymet ”Lars Kepler” och dennes mycket populära debutroman ”Hypnotisören”.

Brittisk press pekade tidigt ut Henning Mankell som den mystiska författaren, men detta förnekades av båda Mankell själv och hans förlag. Det spekulerades även om att Camilla Läckberg och hennes dåvarande sambo Martin Melin tillsammans skrev under pseudonymen. Paret ville varken dementera eller bekräfta de spekulationerna.

Slutligen var det kvällstidningen Aftonbladet som i augusti 2009 avslöjade att det var paret Ahndoril som tillsammans utgjorde Lars Kepler.

Själva namnet är, enligt författarparet själva, en hyllning till två personer – Stieg Larsson och Johannes Kepler.

Det var nämligen den svenska deckarförfattaren Stieg Larsson som inspirerade det äkta paret att börja skriva kriminalromaner.

Han andades nytt liv i skrivartraditionen inom den svenska krim-genren på ett sätt som gav upphov till vår egen kreativitet.
Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril

Efternamnet Kepler kommer alltså från den tyske astronomen, matematikern, mystikern och fysikern Johannes Kepler. Han löste ett av sin tids största mysterier med sina beräkningar av planeters rörelsemönster. En beräkning som senare banade vägen för Newtons teser om gravitationen.

Enligt författarnas utgivare Albert Bonniers Förlag är Lars Kepler decenniets bäst säljande författare i Sverige. Detta med fler förstaplaceringar och fler placeringar totalt på tio-i-topp-listorna över bokbranschens gemensamma årsförsäljning än någon annan författare från såväl Sverige som utlandet.

Mer specifikt så har Lars Kepler såväl flest förstaplaceringar (4) som flest placeringar totalt (13) på Svensk Bokhandels tio-i-topp-listor över bokbranschens gemensamma årsförsäljning i kategorin skönlitteratur, som inkluderar både svenska och översatta böcker. Vid en sammanställning av samtliga kategorier – skönlitteratur, facklitteratur, barn- och ungdomslitteratur, pocket, ljudböcker och e-böcker – har författarna flest förstaplaceringar (7) och flest placeringar totalt (38) på Svensk Bokhandels tio-i-topp-listor över bokbranschens gemensamma årsförsäljning.