× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Författare

På den här sidan tipsar vi om våra favoritförfattare just nu. För att hamna på vår topplista krävs det, förutom en gedigen katalog av bra böcker, att författarens verk passar som ljudbok. När vi lyssnar på nedan författare känner vi ofta att glömmer bort tid och rum och en känsla av att vi inte kan sluta lyssna inställer sig. Topplistan är inte uppdelad efter olika genres och innehåller allt i från fantasydrottningen J.K. Rowling till en vår tids mest uppskattade vetenskapsmän – Stephen Hawking!

1.

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg

Med över 26 miljoner sålda böcker, världen över, är Camilla Läckberg en av landets mest framgångsrika författare genom alla tider. ”Sveriges deckardrottning”, som hon ofta kallas, litterära stil passar ljudboks-formatet utmärkt och ger henne således ”pole position” på vår topplista. Ett inte helt okontroversiellt val då det verkar vara lika många som ogillar Läckberg som det är personer som älskar henne och hennes verk. Frågan är om dessa ens har läst eller lyssnat på hennes böcker?
Läs mer om Camilla Läckberg…

2.

JK Rowling

J.K. Rowling

J.K. Rowling är mest känd för sina bokserie om trollkarlen Harry Potter. Serien består av sju böcker, gavs ut mellan 1997 och 2007, och har sålts i över en halv miljard (!) exemplar, i över 80 olika länder. Bokserien passar ljudboksformatet alldeles utmärkt och är en av våra absoluta favoriter, genom alla tider.
Läs mer om J.K. Rowling…

3.

Stephen King

Stephen King

”King of Horror” är liksom J.K. Rowling en av världens mest framgångsrika författare, med över 350 miljoner sålda exemplar – världen över. Få böcker passar ljudboksformatet bättre än Stephen Kings alster. Är du ute efter att krydda vardagen med lite extra spänning, eller kanske till och med ren skräck? Då ska du lyssna på King!
Läs mer om Stephen King…

4.

Stephen Hawking

Stephen Hawking

Stephen Hawking är fysikern och kosmologiforskare som blev världsberömd populärvetenskaplig författare. Trots att han redan som 21 åring, 1962, diagnoserades med den neurodegenerativ sjukdomen, ALS, som gjorde honom nästintill helt förlamad arbetade han fram till 2009 som forskningsdirektör vid Centre for Theoretical Cosmology inom Universitetet i Cambridge.
Läs mer om Stephen Hawking…

5.

Leif GW Persson

Leif GW Persson

Leif GW Persson är folkkär – inte bara för sina böcker utan lika mycket för sina uppträdanden i olika TV sammanhang. Kriminologen är ständigt återkommande i mediala sammanhang och har varit aktiv som författare i över 40 år och skrivit hela 14 romaner. Samtliga mycket uppskattade av såväl läsare som kritiker.
Läs mer om Leif GW Persson…

6.

David Lagercrantz

David Lagercrantz

David Lagercrantz är före detta journalisten på Expressen som blev författare. Han debuterade redan 1997 med boken ”Göran Kropp 8000 plus” om äventyraren Göran Kropp, men det var först 2011 som han fick verkliga genombrott i och med boken ”Jag är Zlatan Ibrahimović”. Sedan dess har framgångarna staplats på varandra, och i slutet av 2013 fick han i uppdrag av Nordstedt att skriva fortsättningen på Stieg Larssons populära bokserie ”Millenium”. Ett uppdrag som han har klarat med bravur!
Läs mer om David Lagercrantz…

7.

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Den tidigare truckföraren Fredrik Backman inledde sin karriär som skribent 2006 som krönikör för gratistidningen Xtra Helsingborg. Via uppdrag som skribent på bland annat Metro och Magazine Café släppte han så 2012 sin debutromaner ”En man som heter Ove” och ”Saker min son behöver veta om världen”. Båda böckerna släpptes samma dag och framför allt den förstnämnda blev en stor succé. Sedan dess har Backman etablerat sig som en av Sveriges mest lästa och populära författare.
Läs mer om Fredrik Backman…

8.

Dan Brown

Dan Brown

Dan Brown debuterade 1998 med spänningsromanen ”Gåtornas palats”, en bok som snabbt blev en bästsäljare. Det var dock först i och med ”Änglar och demoner”, Browns första roman om Harvard-professorn i religiös symbolik, Robert Langdon, som han fick sitt riktigt stora genombrott. Den andra boken, i samma serie, ”Da Vinci-koden” är världens mest sålda bok under 2000-talet.
Läs mer om Dan Brown…

9.

Lars Kepler

Lars Kepler

Lars Kepler är inte en författare, utan två. Namnet är nämligen ett pseudonym för det svenska författarparet, tillika äkta paret, Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Paret är framför allt kända för Joona Linna-serien, som består av sju böcker och har sålts i över 15 miljoner exemplar i drygt sextio olika länder.
Läs mer om Lars Kepler…

10.

Alex Schulman

Alex Schulman

Vi avslutar vår lista på samma sätt som vi inleder den, med en något kontroversiell författare. Dock verkar det, till skillnad från Läckberg, råda mer eller mindre konsensus kring Alexander Schulmans litterära kvalitéer – dom är höga. Det är snarare Schulmans positionering i det offentliga rummet som har kritiserats, där han ofta omnämns som en ”mobbare”. Vi avstår dock från att ha några åsikter om detta och konstaterar att hans böcker är en njutning att lyssna på!
Läs mer om Alex Schulman…