× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

E-böcker

e-böcker
Nästan en tredjedel av svenska internetanvändarna läser idag e-böcker på sina mobiler, surfplattor eller datorer. Digitala böcker, det vill säga e-böcker och ljudböcker, utgör det snabbast växande formatet när det kommer till hur de svenska läsarna väljer att konsumera böcker 2021, enligt Svenska Förläggareföreningen.

Tack vare det digitala formatet och streamingtjänster kan du rymma hundratusentals böcker i din ficka. Dessutom har du möjlighet att snabbt växla mellan olika böcker ifall du skulle tröttna på boken du läser för tillfället.

Upptäck magin du också! Just nu kan du läsa e-böcker helt gratis i 30 dagar hos BookBeat.

Vilken blir din nästa e-bok?

Vi har läst hundratals böcker och hjälper dig mer än gärna att hitta din nästa e-bok. Ta del av våra tips på några av de bästa e-böckerna just nu med hjälp av vår e-boksgenerator! Här finns garanterat någonting för alla.

E-bokstipset

Spegelmannen

Lars Kepler

Spegelmannen, del 8 i serien om Joona Linna, släpps den 21/10 men går att förhandslyssna på redan nu! 5 år efter att en ung kvinna försvinner på sin väg hem från skolan hittas hon mördad i en lekpark. Tack vare övervakningskameror kan Linna identifiera ett ögonvittne till brottet. Då vittnet visar sig vara psykiskt sjuk, utan något minne av händelsen, tar Joona återigen hjälp av hypnotisören Erik Maria Bark. Läs mer om Spegelmannen…

?
Slumpa fram ett e-bokstips från fler än 100 av våra favoritböcker.

Vad är e-böcker?

E-böcker, eller elektroniska böcker som det egentligen heter, är böcker avsedda att läsas digitalt. Detta kan göras på en mobil, surfplatta, dator eller särskilda e-boksläsare. Dom flesta elektroniska böckerna har en tryckt bok som förlaga men det finns även böcker som skapats enkom för formatet.

De första allmänna e-böckerna kom på 1970-talet och fanns i det digitala biblioteket Project Gutenberg. Initialt var e-böckerna främst skrivna för specialområden och nådde således en begränsad publik. Idag släpps i princip alla nya böcker även digitalt.

Tips: Just nu kan du läsa e-böcker helt gratis i 30 dagar hos BookBeat.

Vad är skillnaden mellan ePub och PDF?

Kvinna som läser en e-bok.

E-böcker produceras huvudsakligen i två olika format, som ePub (vilket är en förkortning för electronic publication) eller som PDF.

I dom allra flesta fall är ePub-formatet att föredra – det är nämligen ett så kallat ”flödande” format där texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Det innebär att e-boken, utan problem, kan läsas även på mindre skärmar – så som din mobiltelefon. Dessutom har ePub-formatet stöd för video, ljud och interaktiva element.

PDF-formatet å andra sidan är statistiskt, vilket innebär att texten ser likadan ut oavsett din skärmstorlek och i princip kräver att du läser boken på en enhet med en större skärm.

Vad är skillnaden mellan en e-bok och en ljudbok?

E-böcker och ljudböcker kategoriseras oftast tillsammans och benämns då som digitala böcker – trots att de är två helt olika format. E-bok avser böcker som du läser digitalt i din mobil, surfplatta eller på din dator. Ljudböcker å andra sidan är inlästa böcker, ofta av författaren själv eller en professionell skådespelare, som du lyssnar på digitalt.

Bästa e-boksappen 2021

Det finns i dagsläget en handfull olika appar för dig som vill börja läsa e-böcker (eller lyssna på ljudböcker). Av dessa appar är BookBeat den som fått högst betyg från användarna i såväl App Store som Google Play Store.

E-boksappen med högst snittbetyg i Apple App Store

Betyg: 4,6/5

BookBeat IOS

Prova gratis i 30 dagar Ladda ner appen

Recensioner från App Store:

  • Problemfritt lyssnande med både nya och gamla klassiska böcker!
  • Jag gillar BookBeat med samma innebörd i ordet ”gillar” som i frasen ”Jag gillar att andas”…
  • Brukar lyssna på lassemaja som godnattsaga, mycket bra och enkel app och bra att man kan ladda ner och lyssna när flygplansläge är på

E-boksappen med högst snittbetyg i Google Play Store

Betyg: 4,6/5

BookBeat Android

Prova gratis i 30 dagar Ladda ner appen

Recensioner från Play Store:

  • Har provat samtliga svenska ljudboksappar och BB är den enda som har en fungerande algoritm för rekommendationer…
  • Fantastisk app! Perfekt att lyssna på böcker när man har andra saker man behöver göra samtidigt…
  • Jag älskar att lyssna på böcker. Har alltid mina lurar i öronen, när jag promenerar, cyklar, städar, lagar mat mm. Har lyssnat på 18 stycken böcker, nu i sommar. Det finns så mycket att välja på hos Bookbeat.

Vanliga frågor

Behöver jag köpa en e-boksläsare för att kunna läsa e-böcker?

Nej, du behöver inte ha en e-boksläsare – det funkar lika bra att läsa e-böcker på en vanlig mobil eller surfplatta.

Kan jag läsa en e-bok och lyssna på den som ljudbok samtidigt?

Både ja och nej. Vissa ljud- och e-böcker stödjer möjligheten att läsa och lyssna samtidigt medan andra inte gör det.

Hur är utbudet av e-böcker?

Från början var det främst fackböcker som släpptes som e-böcker, men numera släpps (i princip) alla nya titlar i formatet.

Kan jag läsa e-böcker utomlands?

Ja. De flesta e-böcker går att läsa utomlands, men visst innehåll kan vara otillgängligt i vissa regioner. Därför är det säkrast att ladda ner boken som du vill läsa innan du åker iväg.

Tips: Just nu kan du lyssna gratis i 30 dagar hos BookBeat.