× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Tio dystopiska böcker att läsa eller lyssna på i höst

lista över dystopiska böcker

Den 4 september 2020
Antal kommentarer: 0

Artikeln uppdaterades senast den 10/11/2020 kl. 14:42

Det är tvära kast på Ljudbok.se-bloggen. I förra veckan tipsade vi om årets bästa feelgood-böcker – idag tänkte vi gräva ner oss i temat dystopi samt postapokalyps och servera er de, enligt oss, tio bästa dystopiska böckerna.

Många känner säkert att dystopiska böcker är bland det sista som de vill sätta tänderna i just nu. För visst känns det ibland som om vi lever mitt i en apokalyps?

År 2020 har så gott som varenda nyhetsrubrik handlat om antingen det virus som har svept över världen och orsakat en världsomfattande pandemi – eller de allt mer högljudda varningarna från forskningsvärlden om en snart irreversibel global uppvärmning av vår planet.

Vi förstår er som hellre ser åt förra veckans lista över bra feelgood-böcker, men vår förhoppning är att den här listan kan vara en slags snuttefilt och en påminnelse om att det trots allt kunde varit ännu värre.

Vad är en dystopi?

Innan vi går vidare till vår topplista över dystopiska böcker kan det vara på sin plats att definiera genren. Enligt internet-generationens favorituppslagsverk, Wikipedia, är en dystopi ”en negativ samhällsvision” och ett kraftfullt sätt att kritisera det rådande samhället genom att överdriva negativa företeelser och måla upp ett skräckscenario för hur vårt nuvarande levnadssätt kan påverka framtiden. Inom dystopisk litteratur är den ”vanliga medborgaren”, på ett eller annat sätt, förtryckt av systemet.

Genren är nära besläktad med ”postapokalyptisk fiktion” som även den utspelar sig i en skräckvision av framtiden, skillnaden är att dessa böcker oftast utspelar sig efter att vår planet drabbats av en större katastrof – exempelvis ett kärnvapenkrig, miljöförstöring, massvält, en pandemi eller en invasion av aliens. Då genrerna är så pass lika kommer vår lista att inkludera böcker från dom båda två.

Topplista: De 10 bästa dystopiska böckerna

Som vanligt är vi tacksamma ifall du vill tipsa om böcker du anser att vi har missat i kommentarsfältet nedan. Här kommer hursomhelst vår, högst subjektiva, lista över de bästa dystopierna och postapokalyptiska böckerna vi har läst!

1.

Rött uppror Pierce Brown

Rött uppror

Pierce Brown

Darrow är övertygad att han och ”de röda” – den lägsta klassen i det färgkodade samhället – arbetar i gruvorna under Mars i syfte att göra planeten beboelig för framtida generationer. Han ska dock snart bli varse om att de har svikits och lurats av den dekadenta härskande klassen. Mars har varit beboeligt under en längre tid. Såväl stora städer som grönskande parker finns redan på planetens yta. Darrow och hans röda klass är inget annat än slavar, som sliter och offrar sina liv. För att hämnas och skipa rättvisa bestämmer sig Darrow för att infiltrera den härskande klassen ”guld”. Han är villig att ta till alla tänkbara medel för att besegra sin mäktiga fiende.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

2.

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood

Tjänarinnans berättelse (The Handmaids Tale)

Margaret Atwood

Det som en gång i tiden var känt som USA är numera Gilead. En fundamentalistisk kristen republik där svarta och muslimer har deporterats till apartheidliknande områden och fertila kvinnor har tagits till fånga av den härskande klassen i syfte att ha sex med männen, Anförarna, för att säkra människorasens framtid. En majoritet av kvinnorna är nämligen infertila på grund av miljöförstöring och promiskuitet. Vi får följa Tjänarinnan Offred. Tidigare levde hon ett helt vanligt liv med man och barn. Nu är hon fånge, tvingad av främlingar att avla fram barn. Offred drömmer om dagen då hon ska kunna fly, eller dö, och äntligen bli fri.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

3.

Kallocain av Karin Boye

Kallocain

Karin Boye

I denna klassiska dystopiska roman av Karin Boye kastas vi in en kuslig vision av en totalitär polisstat och ett militariserat samhälle. Tack vare kemisten Leo Kalls uppfinning ”kallocain” har Världsstaten ett medel som förser dom med total kontroll över befolkningen. Men sanningsdrogen visar sig öppna vägen in till medborgarnas själar och avslöja att de flesta hyser heta och vilda drömmar om revolution och om Ökenstaden – en hemvist för förtroende, kärlek och frihet. Även hos Leo Kall väcks tvivel om Statens fullkomlighet och han börjar samtidigt ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

4.

Vägen av Cormac McCarthy

Vägen

Cormac McCarthy

I ett nedbränt och iskallt amerikanskt landskap vandrar en far och hans son. De är ensamma och utmattade. Den snö som faller blandas med askan som yr i luften. Utan att veta vad som väntar dom när de kommer fram har de satt kurs mot kusten. Deras enda skydd mot de laglösa grupperingar som rör sig längst vägen är en pistol. Allt de äger är kläderna som de bär på sina kroppar och en kärra med mat som dom har hittat. Vägen handlar om kärleken mellan far och son, och målar upp en skrämmande, dystopisk, vision av framtiden.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

5.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyuru

Tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh kliver en vinterkväll in i en bokhandel. Ett pistolskott avbryter den kontroversiella konstnär som håller ett framträdande. Under paniken som utbryter står det snart klart att samtliga i lokalen har tagits som gisslan. Men den unga kvinnliga terroristen, vars uppgift är att filma våldet, bär på en stor hemlighet. Plötsligt vänder hon sig till en av de andra terroristerna och viskar lågt: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka…
Det har gått två år sedan sedan attacken när kvinnan får besök av en författare på den rättspsykiatriska klinik som hon är inlåst på. Hon känner till honom, har läst hans böcker och ger honom en bunt papper på vilka hon har skrivit ner en märklig berättelse. Hon påstår att hon har kommit från framtiden…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

6.

Slutet av Mats Strandberg

Slutet

Mats Strandberg

Bara sjutton år gammal drabbas du – och alla andra – av insikten att om en månad är vi alla borta. Förutom vetenskapen om slutet närmar sig ser världen ut precis som vanligt och det är sommar. Vad ska du göra av den sista tiden och vad vill du säga till alla dom som du älskar? Vem vill du spendera tid med, och vara nära när allting tar slut? Dessutom – vad spelar ett liv mer eller mindre för roll längre? Mats Strandbergs ”Slutet” är historien om två unga, ensamma, människor som lever på lånad tid. Bokstavligen. De binds samman av en tragedi som växer till en besatthet – men kommer de att hitta svaren på sina frågor innan tiden tar slut?

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

7.

Stjärnklart av Lars Wilderäng

Stjärnklart

Lars Wilderäng

Plötsligt ökar antalet telefoner som lämnas in för reparation över hela landet. Dom är stendöda. Men de är inte de enda tekniska prylarna som oväntat börjar krångla. I hela samhället avlöser den ena obegripliga händelsen den andra. Bilars mikrochip krånglar och leder till ödelagda vägar. Tågen stannar och matleveranserna kommer allt mer sällan. Strömavbrotten blir snabbt en del av den nya vardagen. Vi får följa elitsoldaten Gustaf Silverbane, survalisten Filip Stenvik, polisen Peter Ragnhell och programmeraren Anna Ljungberg som på varsitt håll försöker anpassa sig efter den nya ordningen. Efter ytterligare ett strömavbrott förändras allt. Den mörka hösten går in i en stjärnklar vinter där kaos råder och få överlever. ”Stjärnklart” är första delen i trilogin med samma namn. Gillar du denna finns det med andra ord ytterligare två dystopiska böcker att sätta tänderna i – ”Stjärnfall” och ”Stjärndamm”.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

8.

1984 av George Orwell

1984

George Orwell

En lista över dystopiska böcker som saknar ”1984”? Skulle inte tro det. George Orwells klassiska roman från 1949 har blivit nästintill synonym med genren. Ett gigantiskt krig mellan de tre stormakterna Eurasien, Ostasien och Oceanien plågar världen. Via stora tv-skärmar matas befolkningen med information om såväl framgångar som förluster, fiender som allierade. I landet som tidigare kallades England bevakas befolkningen oavbrutet. Minsta övertramp mot partiet kan komma att leda till förskräckliga konsekvenser. Överallt syns deras valspråk: Krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

9.

Minnet av vatten av Emmi Itäranta

Minnet av vatten

Emmi Itäranta

Allt fler dystopiska böcker handlar om den globala uppvärmningen. Så även Emmi Itärantas fantastiska ”Minnet av vatten”. Världen har förändrats såväl geografiskt som politiskt och krig utkämpas numera om vatten. Kina har tagit makten över Europa och den Skandinaviska Unionen, under namnet ”Nya Qian”. Långt uppe i norr, går sjuttonåriga Noria Kaitio som lärling för att bli temästare, precis som hennes far. Endast temästarna känner till var de dolda vattenkällorna finns, men när hennes far dör börjar armén övervaka såväl Noria som hennes by för att avslöja hemligheten.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

10.

Blå av Maja Lunde

Blå

Maja Lunde

Majs Lundes ”Blå” är ytterligare en av alla dystopiska böcker på temat global uppvärmning och känns kusligt realistisk om en framtid som kanske inte är allt för långt borta.
2017: Den snart sjuttio år gamla Signe skräms inte av havet. Ensam seglar hon bort från sin bardomsbygd i Norge för att ställa mannen hon en gång älskade till svars. Ombord på båten ”Blå” är det bara hon och en märklig last.
2041: Sydeuropa är drabbat av extrem torka och David är, ensam med sin lilla dotter, på flykt. Vattnet räcker inte längre till alla och han ser ingen annan utväg. När de en dag upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård förändras allt…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Letar du efter fler bokrekommendationer? Här kommer några tips!Richard Åhlin

Bokmal som arbetar på ljudbokstjänsten BookBeat. Tipsar om bra böcker, skriver recensioner och delar med mig av nyheter från (ljud)bokbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *