× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Fem svenska true crime-böcker som kommer att ge dig rysningar!

Svenska True Crime böcker

Den 10 september 2020
Antal kommentarer: 0

Artikeln uppdaterades senast den 10/11/2020 kl. 14:34

True Crime är en genre som har vuxit kraftigt de senaste åren – i bokhandeln, men även i andra underhållningsformat så som podcasts, TV och film. Det är lätt att förstå varför, för visst är det något speciellt med en skrämmande historia som är baserad på en verklig händelse? I den här artikeln tipsar jag om fem true crime böcker om svenska brott, som alla med intresse för ämnet borde läsa eller lyssna på!

Människans fascination för ”true crime” sträcker sig långt tillbaka i tiden och redan under sent 1800-tal toppade historien om ”Jack the Ripper” de engelska tabloidernas löpsedlar. Men frågan är om vi någonsin varit lika intresserade av spännande, och skrämmande, brottsfall som vi är just nu? TV-tablåerna är fyllda till bredden med program så som Leif GW Perssons ”GW:s mord” och ”I huvudet på en gärningsman”. Läser man topplistor över de mest populära poddarna blir det snabbt tydligt att även dom domineras av olika true crime-poddar.

Dessa underhållningsformat i all ära, men jag skulle vilja sticka ut hakan och påstå att inget format passar true crime-genren bättre än ljudboksformatet. I en bok finns utrymme att gräva djupare, och att grundligt beskriva detaljer samt händelseförlopp utan att behöva kompromissa. Nedan tipsar jag om de fem bästa true crime böckerna om svenska brott som jag har lyssnat på den senaste tiden. Från en true crime-fantast till en annan. Håll till godo!

Boktips: 5 skrämmande true crime böcker om svenska brott

I bunkerläkarens våld av Isabel Eriksson

1. I bunkerläkarens våld


Författare: Isabel Eriksson (pseud.)

Historien om Isabel Erikssons (som egentligen heter någonting annat och idag lever under skyddad identitet) skrämmande tid i bunkerläkarens våld har väl knappast undgått någon? Riksmedia rapporterade flitigt om fallet och var också de som myntade begreppet ”bunkerläkaren”. Historien har dessutom berättats i såväl Skavlan som i TV3:s dokumentärserie ”I huvudet på en gärningsman”.

I den här boken berättar Isabel själv om den skräckfyllda upplevelsen när hon kidnappades av den 38-årige läkaren Martin Trenneborg, den psykologiska kampen – som utspelade sig under tiden i fångenskap – mellan offret och gärningsmannen och hur hon tillslut lyckades ta sig därifrån. Vi får dessutom en inblick i Isabels uppväxt i Uddevalla, om hur hon blev strippa för att senare gå över till prostitution. Ett yrke som tillslut ledde till att hon träffade och tillfångatogs av bunkerläkaren.

Den fruktansvärda historien om kidnappningen som ”I bunkerläkarens våld” i huvudsak handlar om tar sin början i Stockholm. Isabel, som på den tiden forfarande arbetade som prostituerad, träffade bunkerläkaren i sin lägenhet i vad som hon trodde var ett vanligt möte med en kund. Vad hon inte visste då var att Martin Trenneborg hade preparerat jordgubbarna han bjöd på med sömnmedel. Efter att medlet hade verkat fördes Isabel med bil till hans gård i Skåne där hon låstes in i en, av läkaren, egenbygd bunker i 6 dygn. Utrymmet som var kallt, grått, dammigt och stökigt delade hon med en man som hade en sjuklig idé om att hon kommer att lära sig att älska honom, och ett uppdämt behov av kvinnlig närhet.

Lyssna på eller läs ”I bunkerläkarens våld” gratis i 14 dagar på BookBeat!

***

Jakten på Kapten klänning av Jonas Trolle

2. Jakten på kapten klänning


Författare: Jonas Trolle (pseud.)

Kapten Klänning, smeknamnet som Göran Lindberg – tidigare polischefen och rektorn på polishögskolan – har fått myntades långt innan historien om våldtäktsmannen Göran Lindberg tar sin början. Han fick det nämligen för sitt engagemang kring problem som könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, i synnerhet bland poliser. Ett arbete som hyllades av såväl pressen som kollegor och politiker. Men det skulle senare visa sig att Göran Lindberg hade en betydligt mörkare sida…

Engagemanget i kvinnofrågor, och det faktum att han var en högt uppsatt polischef, gjorde att fallet – som ledde till att Göran Lindberg slutligen dömdes för våldtäkt och grov våldtäkt – uppmärksammades stort i media.

”Jakten på Kapten Klänning” är skriven av polisen Jonas Trolle och beskriver den unika polisutredning som ledde till Lindbergs fall. Den här true crime-historien skulle lika gärna kunna vara en hämtad från en deckare och inleds sommaren 2009 med att en man knuffas ut från sjätte våningen i ett hus i Bredäng. Den efterföljande utredningen involverar en högt uppsatt polis och innehåller allt från telefonavlyssning till hemliga spanningsgrupper och en husrannsakan på polishögskolan.

Visste du att…? I januari 2014 frigavs Kapten Klänning villkorligt från fängelset, efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Lyssna på eller läs ”Jakten på Kapten klänning” gratis i 14 dagar på BookBeat!

***

Kattstryparen Rum 419 av Stefan Di-Omnia

3. Kattstryparen Rum 419


Författare: Stefan Di-Omnia

Kattstryparen Rum 419 av Stefan Di-Omnia är true crime skriven som en kriminalroman och bygger omfattande research av verkliga händelser. Det hela börjar med att Lasse Wiggeby hittas naken på sängen i rum 419 på Stadshotellet i Västerås. Runt halsen har han ett buntband hårt åtdraget och över hans förvridna, blågrå ansikte ligger en kudde. Trots att såväl omständigheterna som motiven är märkliga och många, tyder polisens utredning på att det hela handlar om ett rånmord.

Drygt tre månader senare grips Helen Aaberg-Wiggeby för mordet och förs till sal 6 i Västermanlands tingsrätt för häktningsförhandlingar. På åhörarplats sitter författaren Stefan Di-Omnia som slås av att hon leende spänner sina mörka, iskalla ögon i åhörarna. Det är som om hon vet någonting som ingen annan i rummet känner till. Hon strålar av självsäkerhet. Där och då bestämmer sig Di-Omnia för att ta reda på allt och påbörjar en omfattande utredning i släkten Aabergs historia.

Han lär känna en släkt med total avsaknad av allt vad empati och moral heter. Den nu mordmisstänkte Helen var redan som 12-åring är ett charmigt men manipulativt, och hänsynslöst, monster. Brutaliteten i släkten har gått i arv från generation till generation och Stefan Di-Omnia träffar skräckslagna människor som alla har drabbats hennes ondska…

Lyssna på ”Kattstryparen Rum 419” gratis i 14 dagar på BookBeat!

***

Mördaren i Folhemmet av Lena Ebervall och Per E Samuelson

4. Mördaren i Folkhemmet


Författare: Lena Ebervall och Per E Samuelson

Tillskillnad från de övriga true crime-böckerna på den här listan så handlar inte ”Mördaren i Folkhemmet” om ett brott som har begåtts under 2000-talet. I den hår boken kastas vi istället tillbaka till vintern 1939, strax efter andra världskrigets början, när 10-årige Gerd en decembereftermiddag rövas bort mitt i centrala Stockholm. Fallet uppmärksammas stort i media och svenskarna följer noga rapporteringen som slutar med att hennes skändade kropp hittas. Händelsen sägs till och med ha övertrumfat krigsrubrikerna, och är ett hårt slag mot det trygga svenska folkhemmet. Folket kräver att polisen ska hitta mördaren.

Idrottslegenden och trefaldige svensk mästaren i terränglöpning, Olle Möller, blir snart polisens huvudmisstänkte efter att vittnesmål beskrivit en mörkhårig man och en svart bil. I förhör svarar han dumt på polisens frågor, men kan han verkligen vara en barnmördare? Trots bristfälliga bevis döms Olle Möller till tio års fängelse för mordet på Gerd, en händelse som ska förfölja honom under resten av livet.

När så ytterligare två mord sker, med några års mellanrum, på femtiotalet är polisen, pressen och folket övertygade: Olle Möller är mördaren! Rättegången för mordet på tvåbarnsmamman Rut Lind blir den största genom tiderna och Möller, Sveriges mest hatade man, döms återigen på mycket svaga grunder. Fram till sin dödsdag, den 22 mars 1983, har Olle Möller nekat till all inblandning i morden.

Lyssna på ”Mördaren i Folkhemmet” gratis i 14 dagar på BookBeat!

***

På osannolika skäl av Hannes Dükler

5. På osannolika skäl


Författare: Hannes Dükler

”På osannolika skäl” är historien om hur Ingemar Westlund 2008 felaktigt anklagas för att ha mördat sin hustru Agneta, som en höstdag hittas brutalt ihjälslagen på en strand i Loftahammar i Småland. Polisens teori var att han hade bragt henne om livet med hjälp av en åkgräsklippare och Ingemar anhålls därför på sannolika skäl för mord. Över ett år senare tar fallet en minst sagt oväntat och spektakulär vändning när man inser att Agneta i själva verket dödats av en älg. Något som aldrig tidigare hänt i Sverige. Historien är så pass ovanlig och sensationell att fallet fick stor uppmärksamhet i media, världen över.

Journalisten och författaren Hannes Dükler målar upp en bild av en katastrofal polisutredning där man från början har bestämt sig för vem den skyldige är och enbart fokuserat resurserna på att stärka sin egen teori. Det är historien om ett fall som inte bara har ett offer, utan två. Där en människa inte bara fråntas sin hustru, utan också sitt människovärde på grund av en oprofessionell och ensidig polismyndighet och en åklagare som har drabbats av tunnelseende. Men vi får, tack och lov, även följa Ingemars väg tillbaka, och hur han trots allt lyckas resa sig ur sorgen tack vare sina stöttande barn och barnbarn.

Lyssna på ”På osannolika skäl” gratis i 14 dagar på BookBeat!

***

En del av förövarna i dessa true crime böcker lider utan tvekan av svåra personlighetsstörningar. Är du intresserad av att lära dig mer om psykopati? Då rekommenderar jag att du även kikar på mitt senaste inlägg ”5 intressanta böcker om psykopater och manipulativt beteende”.

Vill du också tipsa om någon bra true crime bok? Tveka inte att dela med dig av din favoriter i kommentarsfältet nedan!

Letar du efter fler bokrekommendationer? Här kommer några tips!Richard Åhlin

Bokmal som arbetar på ljudbokstjänsten BookBeat. Tipsar om bra böcker, skriver recensioner och delar med mig av nyheter från (ljud)bokbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *