× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Tio julböcker att komma i stämning med under december

10 fantastiska julböcker

Den 30 november 2020
Antal kommentarer: 0
Julen 2020 kommer nog för många av oss skilja sig från vad vi är vana vid. Covid-19 ligger som en våt filt över världen och det kan bli svårt att på ett säkert sätt tillbringa högtiden med våra äldre släktingar. Då julen, för de flesta, är så pass förknippad med att spendera kvalitetstid med familjen kan det således vara svårt att komma i rätt stämning – därför tänkte vi försöka hjälpa dig en bit på vägen genom att rekommendera 10 bra julböcker som förhoppningsvis hjälper dig att åtminstone för stunden glömma viruset och omfamna denna fantastiska tid på året!

Få saker fungerar lika bra för att komma i rätt stämning inför vinters stora högtid som julböcker (det skulle väl vara julbakning då). En riktigt bra julbok får dig att glömma vardagen och omfamna julens magiska värld. Ledigheten och det kalla decembervädret är som gjort för att mysa i soffan med en kopp varmt kaffe, thé – eller varför inte glögg – och en bra bok. Tack vare att böckerna vi tipsar om kommer i ljudboks-format kan ni dessutom göra lyssnandet till en familjeaktivitet och ta del av historierna tillsammans!

Nedan har vi satt ihop två topplistor innehållande fem böcker vardera – en med julböcker för vuxna, och en för barn!

5 julböcker för vuxna

julböcker för vuxna

Många skulle nog hävda att julen främst är en högtid för barnen, men är det verkligen dom som behöver mest hjälp att komma i stämning i år? Här kommer våra fem bästa tips på julböcker för vuxna!

1.

Jul i krinolin av Amanda Hellberg

Jul i krinolin

av Amanda Hellberg

En oemotståndlig kärlekshistoria som sprakar av julstämning, godsaker och passion. December 1870: Den unga fattiga Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika, men först ska hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers spektakulära vinterbal. Förfärat märker hon att den vresige änklingen får hennes frusna hjärta att tina, och attraktionen verkar ömsesidig fastän hon bara är karamellkokerska. Över godsets mörka korridorer svävar både något romantiskt, något sorgset och något kusligt. Medan snön yr och kylan kopplar ett järngrepp om bygden dras Lovisa in i en hisnande karusell av alltmer mystiska hemligheter och omöjlig förälskelse.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

2.

Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt

Glasveranda med sjöutsikt

av Hanna Blixt

Nora flyr halsöverhuvud från sin lägenhet i Stockholm när det visar sig att hennes kontrollerande pojkvän har varit otrogen. För att få distans till allt reser hon till idylliska Leksand. Genom tårarna ser hon hur snö och granar flimrar förbi utanför tågfönstret.
Det som först bara var en tillfällig flykt blir snart början på ett nytt liv. Vännen Vega erbjuder tröst och en liten timmerstuga med glasveranda och sjöutsikt. Nora lovar sig själv att aldrig bli kär igen. Samtidigt slår den avdankade författaren Claes klorna i den gamle mannen Torsten som har ett sviktande minne men en fantastisk förmåga att berätta och trollbinda. Kanske kan Torstens erfarenheter bli grunden för den storsäljare Claes ännu hoppas på?
Glasveranda med sjöutsikt är Hanna Blixts varma, romantiska och gripande berättelse om flera livsöden som flätas samman då det börjar lacka mot jul.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

3.

Löften, kyssar och varm choklad av Sofia Fritzson

Löften, kyssar och varm choklad

av Sofia Fritzson

Hillevi ställer alltid upp, till och med när det gäller att delta på en expojkväns inflyttningsfest. Fast besluten om att inte låta Tim få veta att han krossade hennes hjärta en gång i tiden, bokar hon en veckas semester i fjällen där festen äger rum.
Simon återvänder hem för att fira jul och hjälpa till med familjeföretaget Fröjdåsens stugby. Efter ett stort svek för några år sedan bröt Simon med sin barndomsvän Tim och har inte träffat honom sedan dess. När Hillevi behöver en dejt till festen ställer Simon upp, men det som började som en enkel överenskommelse övergår snart i pirriga känslor och het attraktion. Snart står både Simon och Hillevi inför ett val: Ska de klamra sig fast vid det förflutna eller våga möta en framtid tillsammans?
Löften, kyssar och varm choklad är en romantisk roman om svek, oväntad attraktion och livets tvära kast. Det är den fristående uppföljaren till läsarfavoriten Två hjärtans karameller.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

4.

En oönskad julklapp av Sara Molin

En oönskad julklapp

av Sara Molin

Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär. Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. Två månader, det ska hon väl ändå klara av? Hon ska bara få julen överstökad, i januari väntar ett nytt jobb i Kenya.
Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut.
Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man något som man inte bett om.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

5.

En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg

En röd liten fågel i juletid

av Fannie Flagg

Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

5 julböcker för barn

julböcker för barn

Som sagt, julen är mer än något annat en högtid för våra barn. Trigga dina småttingars julfantasier med dessa fem fantastiska julböcker för barn!

1.

Snöängeln av Camilla Jönsson

Snöängeln (från 9 år)

av Camilla Jönsson

Förra sommaren förföljdes Agnes av ett spöke. Det har gått flera månader sedan dess och bortsett från mardrömmarna är allt som vanligt i hennes liv. Eller borde vara. För vad är oddsen för att få se två spöken med bara ett halvårs mellanrum? Men om det inte vore för all snö så skulle allt faktiskt vara skrämmande likt sommaren. Det är skollov, Noel är tillbaka i byn, Linn reser utomlands och Agnes är återigen osäker på deras vänskap. Och det verkar som om ett nytt spöke försöker få kontakt med Agnes. Hur kan någon annars göra snöänglar utanför hennes fönster utan att lämna fotspår efter sig? Och vem är gestalten ute på isen som bara Agnes och Noel kan se? Noel är säker på att det är den grå damen, som enligt en gammal sägen visar sig vid jul och påsk. Men Agnes kan inte släppa tanken på att spöket är någon hon känner…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

2.

Tomtespelet av Arne Norlin

Tomtespelet (från 12 år)

av Arne Norlin

Det är den sista lördagen i november. Elvaårige Mikael går runt på stadens julmarknad. Då ser han en mystisk tomte vid ett bord i en gränd. Jultomten säljer ingenting. Istället erbjuder han Mikael att vara med på ett spel. Det handlar om att göra något kul, intressant eller nyttigt varje dag fram till jul. Instruktionerna om exakt vad han ska göra kommer som ett sms i mobilen klockan tre varje dag. Självklart står ett fint pris på spel. Tomtespelet är en julkalender i bokform. Ett spännande kapitel varje dag från den första till och med den 24 december. Kommer Mikael att klara av alla uppdrag? Som att hugga en julgran och göra en snögubbe, trots att det inte finns någon snö? Hur gör man något intressant av att koka julgröt? Och tomten – finns han verkligen på riktigt? Det gäller att hänga med ända fram till den dramatiska upplösningen på julafton.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Ett annat hett tips under julledigheten är att kasta sig in i Hogwarts magiska värld. Läs vårt guide till Harry Potter-böckerna här!

3.

Julen kommer till Mumindalen av Tove Jansson och Cecilia Davidsson

Julen kommer till Mumindalen (från 0 år)

av Tove Jansson och Cecilia Davidsson

Mumintrollen väcks ur sin långa vintersömn till ett jäktat Mumindalen. Något som kallas Julen ska tydligen komma redan samma kväll! Och den mystiska Julen verkar inte vara trevlig alls – åtminstone om man ska döma av hur stressande alla deras vänner verkar vara inför dess ankomst. Mat ska lagas, granar införskaffas och klappar inhandlas.
De enda som inte jäktar är de fattiga och frusna små knytten. De längtar bara efter att få vara tillsammans och titta på de vackra ljusen. Kanske Muminfamiljen kan lära sig något av dem?
Julen kommer till Mumindalen är baserad på Tove Janssons novell Granen från 1962. Den är återberättad för den yngre målgruppen av författarna Alex Haridi och Cecilia Davidsson och illustrerad av Filippa Widlund.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

4.

Snösystern av Maja Lunde

Snösystern (från 6 år)

av Maja Lunde

Storslagen adventslyssning för hela familjen. Julian tycker att julen är det bästa som finns, och dessutom fyller han år på julafton! Men i år är ingenting som vanligt. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul.
Men så träffar Julian Hedvig, som är full av konstiga ord och som förstår precis hur viktig julen är, och de blir snart vänner. Fast visst är det något som inte stämmer? Varför är Hedvig alltid ensam hemma? Vem är den mystiske mannen som smyger runt i hennes trädgård, och varför verkar det vara helt omöjligt att lära henne simma? Maja Lunde har skrivit en stämningsfull och spännande berättelse om jullängtan och hopp i bästa HC Andersen-anda.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

5.

Herr Fikonhatt och slottet Thoufve av Annelis Johansson

Herr Fikonhatt och slottet Thoufve (från 9 år)

av Annelis Johansson

I staden där Vilhelm bor börjar det hända konstiga saker. En kväll i december blir det strömavbrott i hela staden, allt ljus slocknar, förutom i tornrummet i den gamla teatern. Den teater som pappa ska låta riva för att bygga ett höghus på samma ställe. Men är det inte någon som står i fönstret i den övergivna byggnaden? Vilhelm blir nyfiken på teatern, bor det någon där? Pappa är inte intresserad, men Vilhelm går dit nästa dag för att undersöka saken.
I teatern träffar han Ernst, Fifo och Siri och även Herr Fikonhatt. Och så hör han talas om Hedvig Eleonora Thoufve. Nu måste Vilhelm hjälpa dem att rädda teatern. Lätt blir det inte!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Letar du efter fler bokrekommendationer? Här kommer några tips!Richard Åhlin

Bokmal som arbetar på ljudbokstjänsten BookBeat. Tipsar om bra böcker, skriver recensioner och delar med mig av nyheter från (ljud)bokbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *