Den stora Harry Potter-guiden: Alla böcker i rätt ordning

Hogwarts Express, Harry Potter

Den 15 oktober 2020
Antal kommentarer: 0
Den brittiske författaren J.K. Rowlings böcker om den föräldralösa trollkarlen Harry Potter har sedan den första boken kom ut 1997 trollbundit såväl stora som små läsare världen över. Det är lätt att förstå varför! Historien om Harry, Hermione Granger, Ron Weasley och deras äventyr på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom är litterär magi. I den här guiden vägleder jag dig genom Potter-universumet och reder, bland annat, ut i vilken ordning Harry Potter-böckerna ska läsas.

Böckerna om Harry Potter har översatts till fler än 73 olika språk, och sålts i över 500 miljoner exemplar. Bokseriens framgångar är unika och saknar motstycke i modern tid.

Min teori är att ett av seriens allra främsta framgångsrecept är det faktum att (även om böckerna framför allt riktar sig till barn) alla kan ha glädje av att kasta sig in i Harry Potters-universum. Serien har en fanskara som sträcker sig från unga barn till vuxna i pensionsåldern. Detta gör i sin tur att vuxna gärna läser boken för sina barn och en ny generation av fans växer således ständigt och organiskt fram.

Hur många Harry Potter-böcker finns det?

Det finns sju böcker som handlar om Harry och hans äventyr på Hogwarts. Sen finns det ytterligare fem böcker, skrivna av J.K. Rowling, som handlar om den magiska värld som originalböckerna utspelar sig i:

 • Fantastic Beasts and Where to Find Them
 • Quidditch Through the Ages
 • The Tales of Beedle the Bard
 • Harry Potter – A History of Magic
 • Harry Potter – A Journey Through A History of Magic

2018 utgavs därtill en bok vid namn ”Harry Potter och det fördömda barnet. Del ett och två”, även den skriven av Rowling och baserad på manuset från en teaterpjäs som sattes upp på West End i London 2016. Vissa kallar boken för den åttonde Potter-boken men berättelsen har ganska lite att göra med de övriga sju böckerna och handlingen utspelar sig hela nitton år efter den sista boken i originalserien.

Låt oss hoppa vidare till ovan nämnda originalserie och reda ut deras kronologiska ordning…

Alla Harry Potter-böcker i rätt ordning

Nedan är de sju Harry Potter-böckerna listade i rätt kronologisk ordning.

Tips: Alla Harry Potter-böcker finns som ljudbok samt e-bok på BookBeat. Just nu kan du testa tjänsten helt gratis i 14 dagar.
 1. Harry Potter och De Vises Sten
 2. Harry Potter och Hemligheternas kammare
 3. Harry Potter och Fången från Azkaban
 4. Harry Potter och Den Flammande Bägaren
 5. Harry Potter och Fenixorden
 6. Harry Potter och Halvblodsprinsen
 7. Harry Potter och Dödsrelikerna

Harry Potter och De Vises Sten (del 1)

Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling
Harry Potter och De Vises Sten utspelar sig i Storbritannien mellan sommaren 1991 och sommaren 1992 och inleds med att Harry på sin elfte födelsedag får reda på att han är en trollkarl. Därefter får vi följa Potters första år på sin nya skola, Hogwarts, där han både träffar nya vänner och en rad farliga händelser utspelar sig. Bland annat ställs han för första gången öga mot öga med den onda trollkarlen Lord Voldemort…

Harry Potter och Hemligheternas kammare (del 2)

Harry Potter och hemlighetens kammare av J.K. Rowling
Harry Potter och Hemligheternas kammare inleds med att någon försöker hindra Harry från att återvända till Hogwarts. Det visar sig vara husalfen Dobby som gör allt i sin makt för att stoppa honom, han är nämligen övertygad om att det är livsfarligt för Potter att befinna sig på skolan detta år. Trots Dobbys bästa försök lyckas Harry, med hjälp av sin vän Ron, tillslut ta sig till skolan. Väl på Hogwarts inleds mystiske attacker mot de elever på skolan som inte är från renblodiga trollkarlsfamiljer, och ryktet om att Salazar Slytherins arvtagare har öppnat Hemligheternas kammare börjar sprida sig…

Harry Potter och Fången från Azkaban (del 3)

Harry Potter och fången från Azkaban av J.K. Rowling
Harry Potter och Fången från Azkaban inleds med nyheten om att den ökände trollkarlen Sirius Black har lyckats fly från trollkarlsfängelset Azkaban. Den övertygade Voldemort-supportern sägs vara ute efter Harry och vilja hämnas det faktum att han som spädbarn var den som satte stopp för Voldemorts skräckvälde. En bit in på det tredje året på Hogwarts tyder mycket på att Sirius Black har lyckats ta sig in på skolområdet, men är allt verkligen som alla tror?

Harry Potter och Den Flammande Bägaren (del 4)

Harry Potter och den flammande bägaren av J.K. Rowling
Harry Potter och Den Flammande Bägaren inleds med att familjen Weasley bjuder med sig Harry Potter och Hermione Granger till finalen i Quidditch-VM. Efter matchen mellan Irland och Bulgarien attackerar maskerade dödsätare, Voldemorts anhängare, campingen utanför. Skräck och kaos uppstår. Väl tillbaka på Hogwarts tillkännager Dumbledore att Hogwarts detta år kommer att vara värd Triwizard-turneringen, där en elev från Hogwarts väljs ut att tävla mot mästare från två andra europeiska trollkarlskolor i en livsfarlig tävling om Den Flammande Bägare.

Harry Potter och Fenixorden (del 5)

Harry Potter och Fenixorden av J.K. Rowling
Harry Potter och Fenixorden utspelar sig ett år efter Voldemorts återkomst. En klyfta har uppstått mellan Hogwarts rektor Albus Dumbledore, som leder Fenixorden, och trolldomsministern Cornelius Fudge, som vägrar tro på att Voldemorts har återuppstått. Dumbledore sparkas från Hogwarts och ersätts av den strikta häxan Dolores Umbridge som har i uppdrag att indoktrinera eleverna. En grupp elever ledda av Harry formar i hemlighet Dumbledores Armé och övar i smyg på försvar mot svartkonst. Kunskaper de snart ska få användning för…

Harry Potter och Halvblodsprinsen (del 6)

Harry Potter och halvblodsprinsen av J.K. Rowling
Harry Potter och Halvblodsprinsen utspelar sig under Harrys sjätte år på Hogwarts. På Hogwarts Expressen väcks Harrys misstankar om att Draco har blivit en dödsätare. Med hjälp av sin osynlighetsmantel avlyssnar Harry Dracos kupé, där han skryter för sina vänner om ett uppdrag Voldemort har tilldelat honom. Väl på skolan hittar han en gammal lärobok som en gång i tiden tillhörde ”Halvblodsprinsen”, tack vare anteckningar och tips i boken blir Harry en stjärna inom ämnet trolldrycker. Men vem är egentligen Halvblodsprinsen?

Harry Potter och Dödsrelikerna (del 7)

Harry Potter och dödsrelikerna av J.K. Rowling
Harry Potter och Dödsrelikerna är den sjunde och sista delen i serien. Voldemort har infiltrerat och tagit makten över trolldomsministeriet. Det är upp till Harry, Ron och Hermione att slutföra det uppdrag som Harry fått av Albus Dumbledore och rädda trollkarlsvärlden från ondskan. Boken avslutas med den slutliga uppgörelsen mellan gott och ont, mellan Harry och Lord Voldemort. Ett slag som utspelas på Hogwarts och kommer att avgöra allt…

Den uppmärksamme reagerar kanske över att det är 8 filmer. Det finns en väldigt enkelt förklaring till detta. Den sista boken i serien är hela 705 sidor lång med fullspäckad action från i princip första- till sista sidan, vilket ledde till att man valde att dela upp boken i två olika filmer – Harry Potter och Dödsrelikerna del 1 och Harry Potter och Dödsrelikerna del 2.

FAQ: Din guide till Harry Potters magiska värld

Harry Potters värld är omfattande, totalt utgör den sju böckerna i serien över 4000 sidor läsning. Det kan därför vara svårt att hålla reda på allt. I den här FAQ:n svarar jag på några av de vanligaste frågorna.

Vilka elevhem finns det på Hogwarts?

Det finns fyra olika elevhem på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Dessa är:

 • Gryffindor
 • Hufflepuff
 • Ravenclaw
 • Slytherin

Samtliga elevhem är uppkallade efter sina grundare – Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw och Salazar Slytherin. Eleverna placeras i respektive hem utifrån sina personliga karaktärsdrag.

Gryffindor värderar mod, ridderskap och styrka och djuret som pryder elevhemmets vapen är ett lejon i färgerna scharlakansrött och guld.

Hufflepuff värderar hårt arbete, tålamod, vänskap och lojalitet och på deras sköld är en grävling i gult och svart avbildad.

Ravenclaw värderar intelligens, intellekt och öppenhet och deras vapensköld består av en örn i färgerna blå och brons.

I Slytherin är ambition, list och beslutsamhet högt värderat och deras emblem består av en orm i silver.

Vilket elevhem tillhör Harry Potter?

Harry Potter, liksom vännerna Hermione Granger och Ron Weasley, tillhör elevhemmet Gryffindor.

Vid sorteringsceremonin, under Harrys första år på Hogwarts, funderar sorteringshatten – som avgör i vilket elevhem eleverna ska placeras i – initialt på att sätta honom i Slytherin. Men då han uttryckligen ber om att inte behöva hamna där beslutar sig hatten slutligen för att placera honom i Gryffindor.

Det är inte konstigt att hatten först överväger Slytherin då Harry är beslutsam och har lätt för att bryta mot regler. Dessutom kan han – precis som Salazar Slytherin – prata med ormar. Dock är nog valet av Gryffindor, enligt de flesta, rimligast då det personliga karaktärsdrag som främst utmärker Harry är mod.

Vad betyder mugglare?

Mugglare är människor som inte besitter några magiska förmågor.

Hur gammal är Harry Potter?

Harry var 11 år när han började på Hogwarts, det vill säga i den första boken ”Harry Potter och De Vises Sten”. I den sista boken är Harry 18 år gammal. Med tanke på att den första boken utspelade sig 1991 är Harry Potter född 1980, vilket innebär att när det här skrivs (2020) har han alltså fyllt 40 år.

När kom första boken ut på svenska?

Den första Harry Potter-boken, ”Harry Potter och De Vises Sten”, kom för första gången ut på svenska 1999, två år efter att den släpptes på originalspråket engelska.

Vem har översatt Harry Potter till svenska?

Lena Fries-Gedin är den svenska översättaren av böckerna och den första upplagan illustrerades av Alvaro Tapia. Kul fakta är att Fries-Gedin är mamma till Norstedts förlagschef Eva Gedin och programledaren Jessika Gedin samt svägerska till författaren och bokförläggaren Per I Gedin.

När kan man börja läsa Harry Potter?

Enligt böckernas förlag, Raben & Sjögren, kan man börja läsa eller lyssna på Harry Potter från och med 9 års ålder.

Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Om inte så kommentera gärna nedan så ska jag försöka besvara din fråga efter bästa förmåga!


Richard Åhlin

Bokmal som arbetar på ljudbokstjänsten BookBeat. Tipsar om bra böcker, skriver recensioner och delar med mig av nyheter från (ljud)bokbranschen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *