× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

Den stora Harry Potter-guiden: Alla böcker i rätt ordning

Hogwarts Express, Harry Potter

Den 15 oktober 2020
Antal kommentarer: 0

Artikeln uppdaterades senast den 02/02/2021 kl. 13:08

Den brittiske författaren J.K. Rowlings böcker om den föräldralösa trollkarlen Harry Potter har sedan den första boken kom ut 1997 trollbundit såväl stora som små läsare världen över. Det är lätt att förstå varför! Historien om Harry, Hermione Granger, Ron Weasley och deras äventyr på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom är litterär magi. I den här guiden vägleder jag dig genom Potter-universumet och reder, bland annat, ut i vilken ordning Harry Potter-böckerna ska läsas.

Böckerna om Harry Potter har översatts till fler än 73 olika språk, och sålts i över 500 miljoner exemplar. Bokseriens framgångar är unika och saknar motstycke i modern tid.

Min teori är att ett av seriens allra främsta framgångsrecept är det faktum att (även om böckerna framför allt riktar sig till barn) alla kan ha glädje av att kasta sig in i Harry Potters-universum. Serien har en fanskara som sträcker sig från unga barn till vuxna i pensionsåldern. Detta gör i sin tur att vuxna gärna läser boken för sina barn och en ny generation av fans växer således ständigt och organiskt fram.

Hur många Harry Potter-böcker finns det?

Det finns sju böcker som handlar om Harry och hans äventyr på Hogwarts. Sen finns det ytterligare fem böcker, skrivna av J.K. Rowling, som handlar om den magiska värld som originalböckerna utspelar sig i:

 • Fantastic Beasts and Where to Find Them
 • Quidditch Through the Ages
 • The Tales of Beedle the Bard
 • Harry Potter – A History of Magic
 • Harry Potter – A Journey Through A History of Magic

2018 utgavs därtill en bok vid namn ”Harry Potter och det fördömda barnet. Del ett och två”, även den skriven av Rowling och baserad på manuset från en teaterpjäs som sattes upp på West End i London 2016. Vissa kallar boken för den åttonde Potter-boken men berättelsen har ganska lite att göra med de övriga sju böckerna och handlingen utspelar sig hela nitton år efter den sista boken i originalserien.

Låt oss hoppa vidare till ovan nämnda originalserie och reda ut dess kronologiska ordning…

Alla Harry Potter-böcker i rätt ordning

Nedan är de sju Harry Potter-böckerna listade i rätt kronologisk ordning.

Tips: Alla Harry Potter-böcker finns som ljudbok samt e-bok på BookBeat. Just nu kan du testa tjänsten helt gratis i 14 dagar.
 1. Harry Potter och De Vises Sten
 2. Harry Potter och Hemligheternas kammare
 3. Harry Potter och Fången från Azkaban
 4. Harry Potter och Den Flammande Bägaren
 5. Harry Potter och Fenixorden
 6. Harry Potter och Halvblodsprinsen
 7. Harry Potter och Dödsrelikerna

Harry Potter och De Vises Sten (del 1)

Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling
Harry Potter och De Vises Sten utspelar sig i Storbritannien mellan sommaren 1991 och sommaren 1992 och inleds med att Harry på sin elfte födelsedag får reda på att han är en trollkarl. Därefter får vi följa Potters första år på sin nya skola, Hogwarts, där han både träffar nya vänner och en rad farliga händelser utspelar sig. Bland annat ställs han för första gången öga mot öga med den onda trollkarlen Lord Voldemort…

Harry Potter och Hemligheternas kammare (del 2)

Harry Potter och hemlighetens kammare av J.K. Rowling
Harry Potter och Hemligheternas kammare inleds med att någon försöker hindra Harry från att återvända till Hogwarts. Det visar sig vara husalfen Dobby som gör allt i sin makt för att stoppa honom, han är nämligen övertygad om att det är livsfarligt för Potter att befinna sig på skolan detta år. Trots Dobbys bästa försök lyckas Harry, med hjälp av sin vän Ron, tillslut ta sig till skolan. Väl på Hogwarts inleds mystiske attacker mot de elever på skolan som inte är från renblodiga trollkarlsfamiljer, och ryktet om att Salazar Slytherins arvtagare har öppnat Hemligheternas kammare börjar sprida sig…

Harry Potter och Fången från Azkaban (del 3)

Harry Potter och fången från Azkaban av J.K. Rowling
Harry Potter och Fången från Azkaban inleds med nyheten om att den ökände trollkarlen Sirius Black har lyckats fly från trollkarlsfängelset Azkaban. Den övertygade Voldemort-supportern sägs vara ute efter Harry och vilja hämnas det faktum att han som spädbarn var den som satte stopp för Voldemorts skräckvälde. En bit in på det tredje året på Hogwarts tyder mycket på att Sirius Black har lyckats ta sig in på skolområdet, men är allt verkligen som alla tror?

Harry Potter och Den Flammande Bägaren (del 4)

Harry Potter och den flammande bägaren av J.K. Rowling
Harry Potter och Den Flammande Bägaren inleds med att familjen Weasley bjuder med sig Harry Potter och Hermione Granger till finalen i Quidditch-VM. Efter matchen mellan Irland och Bulgarien attackerar maskerade dödsätare, Voldemorts anhängare, campingen utanför. Skräck och kaos uppstår. Väl tillbaka på Hogwarts tillkännager Dumbledore att Hogwarts detta år kommer att vara värd Triwizard-turneringen, där en elev från Hogwarts väljs ut att tävla mot mästare från två andra europeiska trollkarlskolor i en livsfarlig tävling om Den Flammande Bägare.

Harry Potter och Fenixorden (del 5)

Harry Potter och Fenixorden av J.K. Rowling
Harry Potter och Fenixorden utspelar sig ett år efter Voldemorts återkomst. En klyfta har uppstått mellan Hogwarts rektor Albus Dumbledore, som leder Fenixorden, och trolldomsministern Cornelius Fudge, som vägrar tro på att Voldemorts har återuppstått. Dumbledore sparkas från Hogwarts och ersätts av den strikta häxan Dolores Umbridge som har i uppdrag att indoktrinera eleverna. En grupp elever ledda av Harry formar i hemlighet Dumbledores Armé och övar i smyg på försvar mot svartkonst. Kunskaper de snart ska få användning för…

Harry Potter och Halvblodsprinsen (del 6)

Harry Potter och halvblodsprinsen av J.K. Rowling
Harry Potter och Halvblodsprinsen utspelar sig under Harrys sjätte år på Hogwarts. På Hogwarts Expressen väcks Harrys misstankar om att Draco har blivit en dödsätare. Med hjälp av sin osynlighetsmantel avlyssnar Harry Dracos kupé, där han skryter för sina vänner om ett uppdrag Voldemort har tilldelat honom. Väl på skolan hittar han en gammal lärobok som en gång i tiden tillhörde ”Halvblodsprinsen”, tack vare anteckningar och tips i boken blir Harry en stjärna inom ämnet trolldrycker. Men vem är egentligen Halvblodsprinsen?

Harry Potter och Dödsrelikerna (del 7)

Harry Potter och dödsrelikerna av J.K. Rowling
Harry Potter och Dödsrelikerna är den sjunde och sista delen i serien. Voldemort har infiltrerat och tagit makten över trolldomsministeriet. Det är upp till Harry, Ron och Hermione att slutföra det uppdrag som Harry fått av Albus Dumbledore och rädda trollkarlsvärlden från ondskan. Boken avslutas med den slutliga uppgörelsen mellan gott och ont, mellan Harry och Lord Voldemort. Ett slag som utspelas på Hogwarts och kommer att avgöra allt…

Den uppmärksamme reagerar kanske över att det har producerats åtta filmer om Harry Potter. Det finns en väldigt enkelt förklaring till detta. Den sista boken i serien är hela 705 sidor lång med fullspäckad action från i princip första- till sista sidan, vilket ledde till att man valde att dela upp boken i två olika filmer – Harry Potter och Dödsrelikerna del 1 och Harry Potter och Dödsrelikerna del 2.

FAQ: Din guide till Harry Potters magiska värld

Harry Potters värld är omfattande, totalt utgör den sju böckerna i serien över 4000 sidor läsning. Det kan därför vara svårt att hålla reda på allt. I den här FAQ:n svarar jag på några av de vanligaste frågorna.

Vilka elevhem finns det på Hogwarts?

Det finns fyra olika elevhem på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Dessa är:

 • Gryffindor
 • Hufflepuff
 • Ravenclaw
 • Slytherin

Samtliga elevhem är uppkallade efter sina grundare – Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw och Salazar Slytherin. Eleverna placeras i respektive hem utifrån sina personliga karaktärsdrag.

Gryffindor värderar mod, ridderskap och styrka och djuret som pryder elevhemmets vapen är ett lejon i färgerna scharlakansrött och guld.

Hufflepuff värderar hårt arbete, tålamod, vänskap och lojalitet och på deras sköld är en grävling i gult och svart avbildad.

Ravenclaw värderar intelligens, intellekt och öppenhet och deras vapensköld består av en örn i färgerna blå och brons.

I Slytherin är ambition, list och beslutsamhet högt värderat och deras emblem består av en orm i silver.

Vilket elevhem tillhör Harry Potter?

Gryffindor
Harry Potter, liksom vännerna Hermione Granger och Ron Weasley, tillhör elevhemmet Gryffindor.

Vid sorteringsceremonin, under Harrys första år på Hogwarts, funderar sorteringshatten – som avgör i vilket elevhem eleverna ska placeras i – initialt på att sätta honom i Slytherin. Men då han uttryckligen ber om att inte behöva hamna där beslutar sig hatten slutligen för att placera honom i Gryffindor.

Det är inte konstigt att hatten först överväger Slytherin då Harry är beslutsam och har lätt för att bryta mot regler. Dessutom kan han – precis som Salazar Slytherin – prata med ormar. Dock är nog valet av Gryffindor, enligt de flesta, rimligast då det personliga karaktärsdrag som främst utmärker Harry är mod.

Vad betyder mugglare?

mugglare
Mugglare är människor som inte besitter några magiska förmågor.

Hur gammal är Harry Potter?

Harry var 11 år när han började på Hogwarts, det vill säga i den första boken ”Harry Potter och De Vises Sten”. I den sista boken är Harry 18 år gammal. Med tanke på att den första boken utspelade sig 1991 är Harry Potter född 1980, vilket innebär att när det här skrivs (2020) har han alltså fyllt 40 år.

När kom första boken ut på svenska?

Den första Harry Potter-boken, ”Harry Potter och De Vises Sten”, kom för första gången ut på svenska 1999, två år efter att den släpptes på originalspråket engelska.

Vem har översatt Harry Potter-böckerna till svenska?

Lena Fries-Gedin är den svenska översättaren av böckerna och den första upplagan illustrerades av Alvaro Tapia. Kul fakta är att Fries-Gedin är mamma till Norstedts förlagschef Eva Gedin och programledaren Jessika Gedin samt svägerska till författaren och bokförläggaren Per I Gedin.

När kan man börja läsa Harry Potter?

Enligt böckernas förlag, Raben & Sjögren, kan man börja läsa eller lyssna på Harry Potter från och med 9 års ålder.

Böcker som liknar Harry Potter

Har du redan läst alla Harry Potter-böcker och är på jakt efter liknande böcker? Även om det är svårt att hitta böcker som är lika bra, har jag gjort mitt yttersta för att sätta ihop en lista med böcker som liknar Harry Potter. Följande fyra bokserier påminner, på ett eller annat sätt, om Harry Potter och vänder sig till samma målgrupp!

Percy Jackson av Rick Riordan

Percy Jackson

av Rick Riordan

Föreställ dig att de gamla grekiska gudarna fortfarande levde bland oss, att de gick runt på våra gator precis som vem som helst. Att de dessutom förälskade sig i vanliga dödliga och fick barn med människor. Kanske är du ett av de barnen, och din dyslexi ett resultat av att din hjärna är programmerad att läsa det grekiska alfabetet. Din mattelärare är inte den du trott, utan ett monster som vill ta kål på dig. Att din livsuppgift är att bli hjälten som räddar världen. Tolvårige Percy har diagnoserats med såväl dyslexi som ADHD och han har problem med sin verklighetsuppfattning. Av den anledningen vet han inte vad han ska tro när det plötsligt dyker upp monster i hans liv.
Percy Jackson-serien består av 5 delar – ”Född till hjälte”, ”Monsterhavet”, ”Titanernas förbannelse”, ”Kampen om labyrinten” och ”Striden om Olympen” – och passar såväl äldre barn som yngre vuxna.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

PAX av Åsa Larsson och Ingela Korsell

PAX

av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Serien PAX har beskrivits som ”lika beroendeframkallande som Harry Potter” och är ett actionspäckat drama om magi som utspelar sig i Mariefred. Plötsligt börjar märkliga saker att hända i den lilla staden. Onda krafter försöker överta det hemliga, magiska, bibliotek som funnits under kyrkan i flera decennier. När väktarna Estrid och Magnar, som vigt sina liv åt att skydda biblioteket, blir äldre försvagas bibliotekets magiska skydd. Tack och lov visar det sig att bröderna Alrik och Viggo är utvalda att stärka försvaret av biblioteket mot de mörka krafterna. Tillsammans krävs all deras styrka och list för att bekämpa de övernaturliga sattyg som vaknat till liv i staden. Samtidigt måste de klara av alla de svårigheter som deras vardagsliv innehåller. Stå upp mot killgänget som gör skolgången svår. Serien ”PAX” består av hela nio böcker – ”Nidstången”, ”Grimmen”, ”Mylingen”, ”Bjäran”, ”Gasten”, ”Näcken”, ”Pestan”, ”Vitormen”, ”Maran” och ”Draugen” – och vänder sig till såväl äldre barn som unga vuxna.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Artemis Fowl av Eoin Colfer

Artemis Fowl

av Eoin Colfer

Artemis Fowl är en serie ungdomsböcker i gränslandet mellan genrerna äventyr, thriller och fantasy som har beskrivits som en blandning mellan James Bond och Sherlock Holmes. Serien är med andra ord förmodligen den på denna lista som skiljer sig mest från Harry Potter, men jag tror trots detta att den kan locka ungefär samma slags målgrupp.
Artemis är den smartaste, mest kriminella och intelligentaste hjärnan i världshistorien. Men när han kidnappar pysslingen kommendör Holly Short från PYSS (Polisiära Yt Spanings Styrkan) har han tagit sig vatten över huvudet. Pysslingarna är inte som de gulliga varelserna vi har lärt känna från sagorna, tvärtom är de beväpnade och livsfarliga! Dessutom är Holly Short deras högsta chef och pysslingarna kommer således göra allt i sin makt för att få tillbaka henne. Inga spelregler gäller längre.
Artemis Fowl-serien består av hela sju delar – ”Artemis Fowl”, ”Det kalla kriget”, ”Evighetskoden”, ”Slipad opal”, ”De försvunna demonerna”, ”Tidsparadoxen” och ”Atlantissyndromet”.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Guldkompassen av Philip Pullman

Guldkompassen (Den mörka materian)

av Philip Pullman

Lyras farbror, Lord Asriel, åtvänder en dag till England med historier om en plats vid Nordpolen där man genom norrskenets ljus kan ana en annan värld. Kort därefter försvinner Lyras vän Roger under underliga omständigheter. Innan hon vet ordet av så är Lyra indragen i ett riskfyllt äventyr som består av såväl märkliga vetenskapsmän som häxor och pansarbjörnar mitt i polarmörkret. Här finns också Alethiometern, eller guldkompassen, en magisk sanningsmaskin som ger stor makt till den som kan använda den rätt.
Den mörka materian-serien består av tre delar – ”Guldkompassen”, ”Den skarpa eggen” och ”Bärnstenskikaren”. Författaren Philip Pullman, belönades 2005 med Almapriset och Guldkompassen har både filmatiserats och blivit en serie på HBO – men som vanligt är böckerna snäppet bättre!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Om inte så kommentera gärna nedan så ska jag försöka besvara din fråga efter bästa förmåga!

Letar du efter fler bokrekommendationer? Här kommer några tips!Richard Åhlin

Bokmal som arbetar på ljudbokstjänsten BookBeat. Tipsar om bra böcker, skriver recensioner och delar med mig av nyheter från (ljud)bokbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *