Femton bra gravidböcker för dig som väntar eller precis har fått barn

Artikelns innehåll
Artikeln uppdaterades senast den 10/11/2020 kl. 13:24
Att vara gravid, för att sedan föda ett barn och slutligen ta hand om sin nyfödda bebisen är en lång process som består av flera olika steg. Därför har vi valt att dela in våra rekommendationer av böcker för föräldrar i en kronologiskt ordning snarare än i form av en mer traditionell topplista. Vi börjar med att tipsa om ett par bra mer generella gravidböcker och om att föda barn, för att gå vidare till böcker om ditt barns utveckling och slutligen landa i ett antal tips på bra mammaböcker och pappaböcker samt en bok om amning. Totalt rekommenderar vi hela femton olika böcker. Varning för långt inlägg!
Generella gravidböcker
För dig som vill börja förkovra dig i böcker om graviditet och barn kan det vara bra att börja med att läsa eller lyssna på några generella gravidböcker som zoomar ut lite och beskriver hela den 9 månader långa resan. Det finns idag mängder av böcker inom denna genre men nedan har vi listat de tre som vi tycker är allra bäst.
Ebbas gravidbok : 9 månader av längtan, lycka och cravings
Författare: Ebba Kleberg von Sydow
Tvåbarnsmamman Ebba Kleberg von Sydow, som tidigare är mest känd som mode och livsstilsjournalist- samt författare, delar i denna bok på ett högst personligt och ärligt sätt, utifrån egna erfarenheter, med sig av svar på alla de frågor som kan tänkas röra sig i huvudet på en blivande mamma. Det märks att von Sydow är en van skribent och hon har lyckats skriva en bok som är både informativ och rolig att ta sig igenom.
- Vad gör man åt gravidsuget?
- Är gravidglow på riktigt?
- När är det läge att berätta för familj och vänner att man är gravid?
- Hur undviker man stretch-märken och hur ska man klä sig som gravid?
Det är några av de funderingar som von Sydow ger konkreta svar på i Ebbas gravidbok : 9 månader av längtan, lycka och cravings.
Allt från oro, illamående och långa sömnlösa nätter till längtan, glädje, gråtattacker och träning avhandlas i denna mycket omfattande och pedagogiska gravidbok.
Ebba von Sydow har även intervjuat mammor i olika åldrar och livssituationer om deras upplevelser. Historier som både värmer och lockar till skratt. Dessutom har hon tagit hjälp av ledande experter och specialister inom allt i från hälsa, hudvård och träning för att få de bästa tipsen och slå hål på de vanligaste myterna.
Denna gravidbok är ett måste för alla blivande mammor och befriad från alla pekpinnar!
Gravid! 9 månader av väntan
Författare: Katerina Janouch
I Gravid! 9 månader av väntan skriver fembarnsmamman, författaren, journalisten och sexrådgivaren Katerina Janouch om allt och lite till om hur det är att vara gravid och hur barnet utvecklas i magen, men även om sådant som händer i kroppen och själen när man väntar barn.
Janouch blandar att beskriva egna erfarenheter med andras berättelser om sina upplevelser. Detta gör att boken känns mer relaterbar än många andra gravidböcker som lätt blir såväl torra som tråkiga då de enbart är skrivna ur ett informativt perspektiv. Det blir genast mer intressant när man får läsa om andra som har varit i samma situation som en själv, och det har en lugnande effekt på oroliga förstagångsföräldrar.
”Gravid!” är inte den enda boken som författaren har skrivit om ämnet utan hon har även skrivit boken ”Föda barn”, ”Första året” och ”Barnliv” – samtliga kritikerrosade och de har beskrivits som ”ett måste för alla blivande eller nyblivna föräldrar”.
Gravid med kropp & själ
Författare: Maria Bengtsson Lenn och Victoria Häggblom
Många gravidböcker fokuserar framförallt på de kroppsliga förändringar som sker under en graviditet. Det här är boken som har ett mer holistiskt perspektiv. För att vara gravid påverkar nämligen såväl kroppen som själen och hur du mår under graviditeten, upplever din förlossning och den första tiden med din nya familjemedlem påverkar hela din tillvaro.
Gravid med kropp & själ menar att mycket av de förändringar du upplever går att påverka genom att vara aktiv och göra informerade val. Denna gravidbok hjälper dig navigera genom graviditeten och fokuserar på att du ska må bra, hitta energi, ett inre lugn, och konfrontera både dina förväntningar och rädslor.
Boken innehåller såväl yoga- som mindfulnessövningar samt fakta om både din och bebisens utveckling. Dessutom guidar den dig till miljövänliga och kemikaliefria val, samt ger bra tips om kost och välgörande örter.
Författarna själva beskriver boken så här:
”Det här är boken vi själva önskar vi haft när vi var gravida. Vi hoppas den blir en inspirerande och stadig följeslagare för dig under graviditetens berg-och-dalbana på vägen till din drömförlossning.”
Maria Bengtsson Lenn är utbildad journalist och doula och Victoria Häggblom är författare, översättare och doula.
Böcker om att föda barn
Själva födelsen är ett stort ögonblick och något som många har blandade känslor inför. Det är mycket vanligt att man känner såväl en förväntan som en rädsla för att gå igenom förlossningen. Vilket inte på något sätt är konstigt. Jag menar, du ska ju ge liv åt en annan människa. Nedan har vi samlat böcker om att föda barn, med fokus på själva födelsemomentet.
Föda barn
Författare: Hanne Fjellvang, Hanna Ulfsdottir och Linn Richter
Föda barn är en uppdaterad och omarbetad nyutgåva av den tidigare Förlossningshandboken som gavs ut 2009.
Samtliga författare till boken är själva barnmorskor med lång erfarenhet av förlossningar. De vet därför att varje födsel är unik och att det är en upplevelse helt olik alla andra. De har varit med på första parkett och förstår att det är helt omöjligt för en blivande mamma att föreställa sig hur det ska bli.
”Föda barn” syftar till att ge gravida kvinnor kunskap om vad som händer i kroppen och varför du känner som du gör. Förhoppningen är att det ska leda till att du känner mindre rädsla och större trygghet inför födseln.
Boken går igenom hur kroppen fungerar och vad som händer under varje fas av födandet. Den är ärlig och utlämnar ingenting. ”Föda barn” förskönar inte heller händelsen utan ger dig istället konkreta svar på allt du vill veta inför förlossningen. Du får handfasta råd om de olika sorternas smärtlindring, hur du kan förbereda dig mentalt och partnerns roll under födseln.
”Föda barn” innehåller dessutom en rad olika personliga förlossningsberättelser som visar på bredden i känslor och upplevelser kopplade till födande.
Vattnet går
Författare: Gudrun Abascal och Nina Campioni
Vattnet går är ett samarbete mellan journalisten och bloggaren Nina Campioni, som grundat podcasten med samma namn, och barnmorskan Gudrun Abascal som har mångårig erfarenhet av förlossningsvården.
Resultatet är en bok som ger svar på många av de frågor som blivande eller nyblivna föräldrar har. Hur länge ska jag må illa? Hur ska förlossningen gå? Hur blir jag som förälder?
Det är lätt att glädjen och förväntan att vänta barn blandas med en oro och nervositet. Den här boken tar bland annat upp olika krämpor kopplade till graviditeten, hur man bäst tränar under och efter graviditeten och vilka gravidplagg som är värda att köpa.
En stor del av boken fokuserar på just förlossningen och den närmsta tiden efter födseln – vad man gör om man inte hinner in till sjukhuset i tid, de första dygnen med en nyfödd bebis och hur man vårdar relationen till sin partner mellan bebisgos och blöjbyten? ”Vattnet går” är en bok som vänder sig till såväl den gravida kvinnan som partnern och andra närstående.
Vi ska ha barn – Förlossningen : Handbok i jämställt föräldraskap
Författare: Marie Björk
”Vi ska ha barn – Förlossningen” är andra delen i serien ”Vi ska ha barn” och är tillskillnad från många andra gravidböcker inte en bok för mammor eller pappor, utan en bok för båda. En bok som fokuserar på ett jämställt föräldraskap.
Att förbereda sig för sin förlossning kan vara svårt. Det sägs nämligen att ingen förlossning är den andra lik och hur ska man då kunna visualisera just sin födsel? Vad man däremot kan göra är att öva på och lära er mer om hur ni fungerar tillsammans i pressade situationer och hur du som är partner kan säkerställa att du är det bästa stödet under födseln.
Det är nämligen teamwork att föda barn! Den här boken hjälper er att fundera på vilken typ av förlossning som passar er bäst, och vad ni behöver för att känna er trygga – i er själva och med varandra.
Böcker om barns utveckling
Att vara gravid, för att sedan föda ett barn och slutligen ta hand om sin nyfödda bebisen är en lång process som består av flera olika steg. Därför har vi valt att dela in våra rekommendationer av böcker för föräldrar i en kronologiskt ordning snarare än i form av en mer traditionell topplista. Vi börjar med att tipsa om ett par bra mer generella gravidböcker och om att föda barn, för att gå vidare till böcker om ditt barns utveckling och slutligen landa i ett antal tips på bra mammaböcker och pappaböcker samt en bok om amning.
Vad alla föräldrar borde få veta
Författare: Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin
Det finns ett enormt informationsflöde kring allt som har med föräldraskap att göra. Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin har sållat och gått igenom den forskning som finns att tillgå för att presentera det som visat sig fungera för många i boken ”Vad alla föräldrar borde få veta”.
Gemensamt för forskare, världen över, är att alla är överens om att en god relation mellan föräldrar och barn är bland det viktigaste för ett barns utveckling. Men man ska också vara medveten om att det inte finns universella lösningar på allt, utan varje förälder är den främsta experten på just sitt barn.
Författarna Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni är båda psykologer som har valt att fördjupa sig i frågan om föräldrarollens betydelse och utmaningar. De menar att ingen behöver vara perfekt för att duga däremot har alla möjlighet att utvecklas. Boken är fri från pekpinnar och moraliserande.
Trygga barn och trygga föräldrar
Författare: Cecilia Moen
Trygga barn och trygga föräldrar är för pappor och mammor som vill ha inspiration till att låta lyhördhet prägla samspelet med barnet istället för att låta krav och scheman styra relationen. I praktiken innebär det att ge sitt barn mat när det är hungrigt och sömn samt vila när det är trött, men också att släppa oron och låta sitt barn utforska världen och röra sig fritt.
Boken gör även det mycket ambitiösa försöket att sätta svenska småbarnsfamiljers vardag i relation till människans evolution.
För föräldrar som vill inspireras till att låta lyhördhet prägla samspelet med barnet istället för att låta scheman och krav styra. Det innebär att ge barnet mat när det är hungrigt och erbjuda vila när det är trött, men också att låta barnet utforska och röra sig fritt. Boken sätter också svenska småbarnsfamiljers vardag i perspektiv till människans evolution.
Författaren Cecilia Moen drev bland annat tidigare ”ABC nättidning för nyfikna föräldrar”.
Nära föräldrar
Författare: Jorun Modén
I likhet med boken ”Trygga barn och trygga föräldrar” fokuserar ”Nära föräldrar” på att som förälder i större utsträckning lyssna på sitt barn, snarare än de senaste föräldratrenderna.
Den här boken ger handfasta och konkreta råd om hur du bäst knyter an till ditt barn, hittar alternativ till skrikmetoder och argumenterar för hur bärsjalar kan underlätta i vardagen. Nära föräldrar är en inspirerande och trivsam bok som ger många nya idéer om hur du kan få ett såväl lättare som roligare liv med ditt barn.
Jorun Modén är författare och grundare av Författarkurs.se. Hon debuterade 2006 med romanen Samael. Hennes tidigare erfarenheter sträcker sig från att arbetat med reklam till språkkonsult och chefsredaktör på Bredbandsbolaget.
Mammaböcker
Att vara mamma är speciellt och kräver stort ansvar även om föräldraskap är, och ska vara, ett teamwork. Ibland kan det säkert kännas svårt att vara tillräcklig och veta hur man ska vara och agera i olika situationer. Inte minst om det är första gången. Dessutom förändras man såväl fysiskt som psykiskt efter en graviditet. Nedan har vi samlat de bästa mammaböckerna.
Sedan du fött
Författare: Maria Borelius
Sedan du fött är en bok för alla er som precis fått barn och vill veta mer om hur du bäst tar hand om dig själv efter din graviditet. Hur du hittar ditt gamla jag och läker efter förlossningen.
Boken innehåller information om allt ifrån hormoner och trötthet till mat, dryck, amning och övningar som stärker dig efter det din kropp just har gått igenom.
Författaren av ”Sedan du fött”, Maria Sigrid Astrid Borelius, är journalist, författare, företagare och före detta tv-programledare samt politiker. En riktig mångsysslare med andra ord. Maria Borelius har totalt skrivit sex böcker om hälsa och välmående.
Att bli mamma. Tankar och känslor kring att vänta, föda och leva med barn
Författare: Malin Bergström
De flesta mammaböcker fokuserar på vad som händer med kroppen under och efter graviditeten. Inte den här. ”Att bli mamma. Tankar och känslor kring att vänta, föda och leva med barn” handlar istället helt och hållet om den nyblivna mammans tankar, känslor och själ.
Boken beskriver den enorma psykologiska förändringen som sker under en graviditet och är befriande ärlig om att de nio månaderna inte bara är guld och gröna skogar utan oftast även väldigt kaotiska och fylld av olika känslor.
Under den tiden är det ofta den blivande pappan som får ta smällarna när hormonerna lever om. ”Att bli mamma” handlar om hur förhållandet påverkas och hur man ser på sin egen mamma när man själv får barn. Boken följer den blivande mamman genom graviditeten, födseln och de alla faser som spädbarnstiden innehåller. Att bli mamma innehåller många känslor som börjar redan i barndomens funderingar på hur många barn man ska ha som vuxen, och slutar med att mamman återgår till arbetet igen efter föräldraledigheten.
Den här boken beskriver alla verkligheten med alla dess humörsvängningar, den förlossningsrädsla som drabbar många, nedstämdhet, självtvivel och känslor av otillräcklighet, dåligt samvete och panikkänslor. Men den beskriver också bebislycka, styrka och eufori.
Boken syftar till att ge alla nyblivna och blivande mammor stöd och råd som handlar om mer än barnvagsmodeller och blöjmärken. Här fokuseras på det som är allra viktigaste för en blivande förälder, nämligen hur det känns att bli mamma.
Författaren Malin Bergström är psykolog och arbetar med barn och föräldraskaps-frågor inom BUP:s psykologverksamhet vid Mödra- och Barnhälsovården i Stockholm. Med inlevelse, humor och värme beskriver hon pedagogiskt den den livsfas som för många kvinnor är det största dom någonsin kommer att uppleva.
Mammaroll och snippkontroll
Författare: Louise Winblad och Mia Fernando
Den här boken är främst för alla dom som kanske inte alltid är jättebra på att ställa frågor, kräva hjälp och lyfta de tankar och den oro som ofta drabbar nyblivna mammor. Mammaroll och snippkontroll handlar om vad som händer med en kvinnas kropp efter förlossningen. Och ger svar på sådant som man kanske inte vet var man ska vända sig för att få svar på.
Dessutom ska man mitt allt detta försöka ta hand om ett nytt liv, och ingenting i ens tillvaro är sig längre likt hur det var innan.
Hur känns ett begynnande framfall? Hur ska min snippa se ut? Ska jag verkligen kissa på mig varje gång jag nyser? Hur mycket hemorrojder man stå ut med? Kommer jag någonsin vilja ha sex igen? Är några av frågorna som författarna Louise Winblad och Mia Fernando försöker ge svar på.
Pappaböcker
Att gå igenom en graviditet som pappa kan vara förvirrande och svårt. Visst du slipper de fysiska symptomen som mamma måste stå ut med, men samtidigt är det lätt att känna sig otillräcklig och utanför. När barnet äntligen födds ser du kanske din chans att dela bördan med din partner men märker snabbt att det är många saker du inte kan göra. Som att amma. Det är mycket som handlar om just det i början. Här kommer några tips på bra pappaböcker som kan underlätta för dig att hitta din roll i föräldraskapet.
Du ska bli pappa
Författare: Dick Sundevall
’Du ska bli pappa’ av Dick Sundevall är den mest populära och av många ansedd som den bästa pappaboken i Sverige med över 75 000 sålda exemplar. Det är en bok om att bejaka lusten och glädjen som det innebär att bli pappa.
Boken är dessutom fullpackad med matnyttiga råd och fakta om graviditeten, förlossningen och det nyfödda barnet.
Pappa, inte barnvakt
Författare: Freddot Carlsson Andersson
Pappa, inte barnvakt handlar om hur män ska bli mer ansvarstagande föräldrar? Alltså konkret jämställdhet, inte bara fina ord. Den handlar om seglivade normer som är svåra att förändra.
Författaren Freddot Carlsson Andersson menar att visst har vi blivit mer jämställda de senaste decennierna – men faktum kvarstår. Det är fortfarande kvinnorna som tar ett större ansvar för såväl hem som barn. Hur ändrar vi på detta?
Boken innehåller såväl personliga betraktelser som nedslag i den senaste forskningen. Dessutom granskar Freddot Carlsson Andersson populärkulturen i sömmarna i sin ambition att ta jämställdhet från fina ord till handling.
Bok om amning
Amning är en så pass stor del av den nyblivna mammans nya vardag att det ibland känns som om ämnet får för lite utrymme i alla gravidböcker, mammabloggar och tidningar. Därför har vi hittat en bok som helt fokuserar på detta inte helt okomplicerade ämne.
Amningsboken
Författare: Malin Nordgren och Kristin Svensson
De flesta nyblivna mammor vill amma, och många gör det också. För en del är det helt okomplicerat men för många blir det tyvärr också en källa till pina och dåligt samvete. Faktum är att de flesta amningsproblem går att åtgärda genom att justera ”amningstekniken”. Det är också det den här boken handlar om.
Barnmorskan Kristin Svensson ger i Amningsboken konkreta tips på hur man får en bra start med amningen och avhjälper problem som kan uppstå på vägen. Tack vare sin långa erfarenhet och med stöd från den senaste forskningen guidar hon dig genom denna nya upplevelse. Hon beskriver också amningens betydelse för såväl barnet som mamman och belyser vikten av att lära känna sitt barn och tolka dess signaler. En process som kan, och får, ta lite tid.
Amningsboken. här i ny utgåva, belönades 1999 med Amningshjälpens bröstpris. Den vänder sig till föräldrar, personal inom mödra- och barnhälsovården och studerande.
Det var allt vi hade att bjuda på i detta långa inlägg om bra gravidböcker. Har vi missat någon bok som alla föräldrar bara måste läsa? Dela gärna med dig av tips i kommentarsfältet! 🙂