× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

10 bra böcker om trading och aktier

Bra böcker om trading och aktier.

Den 26 januari 2021
Antal kommentarer: 0
Många upplever nog att de har fått en hel del tid över det senaste året på grund av (eller kanske tack vare) hårda restriktioner i pandemins kölvatten. Vad är då bättre än att ta tillfället i akt att utbilda dig själv och samtidigt bättra på din privatekonom? I det här inlägget listar jag tio böcker om trading för dig som vill lyckas på börsen!

Vi är nog rätt många som någon gång har drömt om att bli rik på aktier, eller åtminstone utöka brödfödan genom smarta investeringar. Efter att ha läst böckerna på den här listan har du förhoppningsvis kommit en bit på vägen att förverkliga den drömmen!

Vad du snart kommer att märka är att trading och aktier är långt ifrån hjärnkirurgi och något i princip alla kan behärska. Du behöver knappast heller förstå eller behärska alla tekniska detaljer eller finansiella verktyg för att bli framgångsrik på börsen – dessa böcker om trading beskriver nämligen i lika hög utsträckning hur du ska tänka och vilka grundläggande principer du bör följa för att nå en stadig avkastning.

Boktips: tio bra böcker om aktier, trading och investering

Listan är en blandning av pedagogiska böcker om aktier och trading – som ingående beskriver hur aktiemarknaden fungerar – och böcker som fokuserar på de mer psykologiska aspekterna när du investerar – dvs. hur du ska tänka och resonera för att lyckas på börsen. Som du snart kommer att märka har jag valt att inkludera flertalet engelska titlarna på listan – helt enkelt för att många bra böcker om aktier saknar svensk översättning.

1.

The Intelligent Investor av Benjamin Graham

The Intelligent Investor (Engelska)

av Benjamin Graham

Självaste Warren Buffett har beskrivit Benjamin Grahams bok The Intelligent Investor ”för den överlägset bästa boken om investering som någonsin skrivits”.
Grahams filosofi om ”värdeinvestering” – som han menar skyddar investerare från att begå stora fel och lär dem att utveckla långsiktiga strategier – har gjort så att The Intelligent Investor av många betraktas som något av en aktiemarknadsbibeln. Boken publicerades ursprungligen 1949 men är fortfarande idag högst aktuell.
Under årens lopp har marknadsutvecklingen bekräftat framgången av Grahams strategier. Den senaste utgåvan är dessutom uppdaterad med kommentarer från den kända finansjournalisten Jason Zweig, vars perspektiv speglar dagens marknad och drar paralleller mellan Grahams exempel och mer aktuella händelser på finansmarknaden. Zweigs kommentarer ger läsarna en mer grundlig förståelse för hur de kan tillämpa Grahams principer idag.
Om du bara ska läsa en av dessa böcker om aktier och investeringar föreslår jag att du läser The Intelligent Investor.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

2.

Tradingkungarna av Jacob Bursell

Tradingkungarna

av Jacob Bursell

Tradingkungarna är den sanna historien om en grupp svenskar som på 1990-talet utmanar det finansiella systemet och Wall Street-börsen. Ett decennium senare hade deras företag Pan Capital tjänat mer än fyra miljarder (!) kronor på aktier.
Det hela började med att aktiemäklaren Pär Sandå, 24 år gammal fick en ny dator. Plötsligt var det möjligt för honom att med bara ett knapptryck köpa och sälja aktier. ”Jag tyckte den där datorn var det bästa som hade hänt i hela världshistorien. Den var som en enarmad bandit”, minns Pär Sandå. År senare, när finanskrisen briserade, kunde Sandå och en grupp av vänner göra en halvmiljon aktieaffärer per dygn, på fyrtio olika marknader. Utan någon egentlig plan experimenterade de envist och blev dag för dag allt bättre på att förutspå marknaden.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

3.

Bygg en förmögenhet - investera i investmentbolag av Marcus Fridell

Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag

av Marcus Fridell

För att vara lyckosam när du investerar i enskilda aktier kräver det att du är såväl engagerad som påläst. Fondsparande å andra sidan äter upp en del av din avkastning i olika avgifter som tas ut av förvaltarna. Misströsta icke, det finns nämligen en gyllene medelväg; nämligen att investera i investmentbolag. Historiskt sätt har sparformen visat sig vara extremt lönsamt och kan således erbjuda en genväg till ett framgångsrikt aktiesparande. Dessutom har du chansen att betala 80 öre för en krona. Allt detta och mycket mer lär du dig om i Marcus Fridells bok ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag. Författaren lyfter såväl fördelar med sparformen och vilka fallgropar du bör undvika. Han går även igenom en rad olika investmentbolag, kända sådana – så som Wallenbergs Investor och Warren Buffetts Berkshire Hathaway – och andra för allmänheten mer anonyma bolag. Boken är en strålande guide för dig som söker efter en sparform med relativt låg risk och bra avkastning. Författaren Marcus Fridell har en bakgrund som aktiemäklare och analytiker på Nordea och är civilekonom i grunden. Numera arbetar han med egna investeringar och driver bloggen Rationalisten.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

4.

Invested av Danielle Town och Phil Town

Invested (Engelska)

av Danielle Town och Phil Town

I ”Invested” delar Danielle Town med sig av erfarenheter från när hon lärde sig att investera. Under ett års tid guidas hon av sin far, tillika framgångsrik investerare och bästsäljande författare, Phil Town. Under uppväxten Danielle svårt att förstå faderns prat om aktieportföljer och finansiella rapporter. Det var som om hennes hjärna stängdes av så fort orden yttrades. Därför undvek hon också under större delen av sitt vuxna liv att investera – enda tills hon en dag insåg att hennes tidskrävande karriär som advokat fick henne att känna allt annat än att hon hade kontroll över sitt vare sig sitt liv, eller sina pengar. Med ny beslutsamhet vände hon sig till sin far för att övervinna rädslan för den oförutsägbara aktiemarknaden och lära sig allt om värdeinvesteringar, i sann Warren Buffett och Charlie Munger anda. Under det kommande året gick Danielle från att undvika allt som har med finansmarknaden att göra till att veta exakt hur och när man ska investera i fantastiska företag. I ”Invested” visar hon dig hur du ska gå tillväga för att göra detsamma och ta kontroll och din ekonomi. Genom att undvika komplex matematik och föråldrade ekonomiska modeller förvandlar hon sin fars investeringskunskap till tolv lättförståeliga lektioner!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

5.

Mastering The Market Cycle av Howard Marks

Mastering The Market Cycle (Engelska)

av Howard Marks

Författaren av ”Mastering The Market Cycle”, Howard Stanley Marks, är medgrundare och medordförande för den multinationella fondförvaltaren Oaktree Capital Management. Den amerikanska ekonomitidskriften Forbes Magazine rankade 2019 Marks som världens 1 145:e rikaste person med en förmögenhet som överstiger 2,1 miljarder dollar.
Warren Buffett har sagt att ”när jag ser ett mejl från Howard Marks i min inkorg är det det första jag öppnar och läser”.
I ”Mastering The Market Cycle” lär Marks dig att förstå och dra nytta av fluktuationerna på marknaderna och förklarar pedagogiskt allt du behöver veta om när och var du ska investera dina pengar. Såväl ekonomier som företag och marknader fungerar i enlighet med olika mönster som påverkas av naturligt förekommande händelser i kombination med mänsklig psykologi och beteende. De klokaste investerarna lär sig att analysera dessa fluktuationerna och identifiera de bästa möjligheterna att agera på ett sätt som påverkar deras aktieportfölj positivt. Den här insiktsfulla, praktiska guiden hjälper dig att bättre förstå hur du ska agera i förhållande till marknadens cykler.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

6.

Rich Dad Poor Dad av Robert T. Kiyosaki

Rich Dad Poor Dad

av Robert T. Kiyosaki

Skaffa dig en bra utbildning, jobba hårt, spara pengar och den finansiella belöningen kommer att komma! Så brukar det låta när de felsta pappor ska ge sina barn råd.
I ”Rich dad, Poor Dad” föreslår författaren Robert Kiyosaki att det kanske är bäst att ignorera dessa råd och strunta i det traditionella sättet att förhålla sig till ekonomi. Kiyosaki, som själv är mångmiljonär, berättar om sina egna erfarenheter av vägen till ekonomisk framgång. I boken jämför han sin egen pappa med sin ”rika pappa”. Kiyosakis biologiska pappa var en välutbildad, arbetsam man och arbetade som chef för skolsystemet på Hawaii. Han gav sin son de traditionella faderliga råden om hårt arbete och den ekonomiska vinningen, men dog själv fattig och bitter.
Kiyosakis ”rika pappa”, som egentligen var hans vän Mikes pappa, hoppade av skolan redan i high school och har lärt Kiyosaki allt som han i dag vet är sant om pengar. Hans ”rika pappa” levde upp till Kiyosakis smeknamn på honom, eftersom han sedermera blev en av Hawaiis rikaste män. Robert Kiyosakis filosofi är att du antingen är en mästare på ekonomi eller en slav för pengar. Författaren sticker hål på myten att du behöver en stor inkomst för att bli rik och får dig att ifrågasätta tron om att ditt hus eller hem är en tillgång. Han vädjar också att vi ska vägra lita på att skolsystemet lär våra barn någonting om pengar och ekonomi. Boken, som utgavs första gången 1997 ligger än idag på bästsäljarlistorna i USA och har blivit något av en världsinstitution. Den har totalt sålt i 9 miljoner exemplar i fler 30 länder. Nu kan du äntligen läsa den på svenska!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

7.

Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin av Tobias Schildfat

Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin

av Tobias Schildfat

Oavsett om man vill erkänna det eller ej, är pengar en betydande del av våra liv. En god ekonomi ger oss såväl trygghet som frihet. I takt med att du får kontroll över ditt kapital blir valmöjligheterna fler – att ha pengar betyder att vi i större utsträckning kan bestämma över vår egen tid. Författaren bakom ”Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin”, Tobias Schildfat, menar att vem som helst med relativt små medel kan skapa sin personliga pengamaskin. Varken utbildning, yrkeserfarenhet eller talang är några hinder – allt som behövs är vilja, uthållighet och ett sunt förnuft. Boken är en inspirerande berättelse om drömmar och personlig frihet och hur du relativt enkelt kan förvandla din privatekonomi till ett framgångsrikt företag. Boken igenom får du ta del av konkreta exempel och genomföra uppgifter i syfte att sammankoppla det teoretiska innehållet i berättelsen med din personliga ekonomi och livssituation.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

8.

Dags att köpa aktier? av Urban Bäckström

Dags att köpa aktier?

av Urban Bäckström

Författaren av ”Dags att köpa aktier?”, Urban Bäckström har varit så väl Sveriges riksbankschef som VD för Svenskt Näringsliv. I boken ger han initierade råd och tips för hur du bäst förhåller dig till aktiemarknaden. När är bästa tillfället att gå in på marknaden och när är det läge att köpa respektive sälja aktier. ”Dags att köpa aktier?” har som ambition att svara på frågan hur man kan få bästa möjliga utdelning utan att riskera att förlora sitt sparkapital. Oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren aktiesparare får du i denna bok en samlad bild av hur du kan lägga upp dina affärer i en miljö med turbulenta och svajiga marknader.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

9.

Flash Crash av Liam Vaughan

Flash Crash (Engelska)

Liam Vaughan

”Flash Crash” är den sanna historien om Navinder Singh Sarao, ett underbarn som lyckades trade:a till sig 70 miljoner dollar från sitt barndomsrum och blev anklagad av USA:s regering för att ha hjälpt till att utlösa en oöverträffad marknadskollaps
Den 6 maj 2010 tumlade finansmarknaderna runt om i världen samtidigt och utan varning. Under fem minuter förlorades motsvarande en biljon dollar i värderingar. Flash Crash, som fenomenet kallades, representerar det snabbaste fallet på marknaden någonsin. När aktievärdena återhämtade sig mindre än en halvtimme senare var experter runt om i världen förvirrade. Vad hade de precis upplevt?
Navinder Singh Sarao verkade knappast som en man som skulle skaka världens finansmarknader till sin kärna. Han växte upp i ett arbetarkvarter i västra London och upptäckte tidigt sin begåvning som trader. Navinder spelade marknaderna som om de var ett dataspel. I flera år strömmade pengarna in. Men när blixtsnabba elektroniska handlare infiltrerade marknaderna och började äta upp hans vinster byggde Nav ett eget system för att slå tillbaka. Det fungerade fram till 2015, då FBI anlände till hans dörr.
Beroende på vem du frågar var Sarao en plåga, en symbol för ett finansiellt system som löpt fruktansvärd amok, eller en folkhjälte – en outsider som tog på sig ann Wall Street och de högfrekventa handlarna. ”Flash Crash” är en ekonomisk thriller baserad på en verklig historia och avslöjar den anmärkningsvärda händelser som skedde bakom kulisserna under en mystifierande marknadskrasch. ”Flash Crash” är kanske inte den typiska aktieboken, och skiljer sig en del från de övriga böckerna om aktier och trading på min lista, men ger en god inblick i hur pass skakig aktiemarknaden ibland kan vara.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

10.

The Aspirational Investor av Ashvin B. Chhabra

The Aspirational Investor (Engelska)

Ashvin B. Chhabra

Chefsinvesteraren för Merrill Lynch Wealth Management, Ashvin B. Chhabra, förklarar i ”Aspirational Investor” varför mål, och inte marknader, bör vara det främsta fokus för din investeringsstrategi – och erbjuder en praktisk, innovativ ram för att göra smartare val i syfte att anpassa dina mål till din investeringsstrategi.
Idag bär många av oss på bördan av att investera klokt, men de flesta är uppslupna av fel prioriteringar – att öka avkastningen till varje pris, hitta nästa stjärna till fondförvaltare eller ”slå marknaden”. Tyvärr har de konventionella teorierna och de mest högljudda debatterna inom finansvärlden försätt investerarna med ofullständiga lösningar. Vad som behövs, argumenterar Ashvin B. Chhabra, är ett ramverk som flyttar fokus för din investeringsstrategi från portföljer och marknader till individer och de mål som verkligen betyder något: saker som att skydda oss mot oväntade finansiella kriser, betala för utbildning eller pension och finansiera filantropi och entreprenörskap.
”Aspirational Investor” beskriver ett praktiskt, innovativt sätt att hantera välstånd baserat på centrala mål och noggrann allokering av risker snarare än att ge dig alla nycklar till de finansiella marknaderna. Chhabra introducerar sitt ”Wealth Allocation Framework”, som rymmer de tre till synes oförenliga målen som måste ligga till grund för varje sund investeringsplan: behovet av ekonomisk säkerhet inför kända och okända risker; behovet av att upprätthålla den nuvarande levnadsstandarden över tid trots inflationen; och behovet av att sträva efter ambitiösa mål för välståndsskapande.
Chhabra avslöjar några överraskande fakta om förmögenhetsskapande, tolkar om framgångsformlerna för investeringsstorheter som Warren Buffett och stänger klyftan mellan teori och praktik.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Letar du efter fler bokrekommendationer? Här kommer några tips!Richard Åhlin

Bokmal som arbetar på ljudbokstjänsten BookBeat. Tipsar om bra böcker, skriver recensioner och delar med mig av nyheter från (ljud)bokbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *