× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

5 intressanta böcker om psykopater och manipulativt beteende

5 böcker om psykopater

Den 7 oktober 2020
Antal kommentarer: 0

Artikeln uppdaterades senast den 10/11/2020 kl. 14:31

Ibland kan det kännas som om samhället, och då kanske framför allt Internet, är fyllt av människor som i princip kan gå över lik för egen vinning. Folk med total avsaknad av empati tycks finnas överallt. Så är såklart inte fallet. De flesta människor är naturligtvis inte psykopater, även om uttrycket ibland används slarvigt. I det här inlägget tipsar vi om böcker för dig som vill veta mer om psykopater. ”Vad kännetecknar en psykopat?”, ”hur hanterar man en psykopat?” och ”vet psykopater om att de är psykopater?” är några av de frågor som böckerna besvarar.

Misstänker du att någon i din närhet är psykopat? Beter sig en släkting konstigt, verkar din chef helt sakna empati eller misstänker du rent av att du valt att leva med en psykopat? Lär dig känna igen typiska beteenden med hjälp av dessa fem böcker om psykopater. Vi har delat in listan i två olika kategorier – fyra faktaböcker och en deckare. Här bör alltså finnas något för alla!

Vad är psykopati?

Innan vi går vidare till själva listan över böcker om psykopater kan det vara på sin plats att kortfattat förklara vad psykopati är och hur personlighetsstörningen tar sig uttryck.

Medan människor som lider av olika psykossjukdomar ofta uppvisar ett avvikande, ibland nästintill bisarrt, beteende kan psykopater för det mesta föra sig i sociala situationer och är väl medvetna om hur de uppfattas av andra. Dock kan beteendet av den uppmärksamme ibland uppfattas som överdrivet teatraliskt och manipulativt. Som regel har psykopater också svårt att uppfatta nyanser när det kommer till känslor – och t.ex. blanda ihop sexuell attraktion med verklig kärlek. Det i kombination med en svårighet att kontrollera impulser kan leda till märkliga, och ibland rentav farliga, situationer. Att alla människor som lider av psykopati är kriminella eller kallblodiga ”monster” är dock en myt, enligt Karolina Sörman som forskar om ämnet på Karolinska Institutet i Stockholm. Omkring ett par procent av befolkningen uppskattas enligt studier vara psykopater.

Psykopati är visserligen ett väletablerat begrepp inom psykologin men det är, tillskillnad från vad många tror, faktiskt ingen diagnos som används av läkare och psykologer utan ”antisocial personlighetsstörning”, ”narcissistisk personlighetsstörning” och ”borderline-personlighetsstörning” är förmodligen de faktiska diagnoser som är närmast besläktade med psykopati – även om de inte till fullo täcker in syndromets komplexitet.

Våra 5 bästa tips på böcker om psykopater

Psykopater online – Riskfyllda relationer vid dejting av Lisbet Duvringe och Mike Florette

1. Psykopater online – Riskfyllda relationer vid dejting


Författare: Lisbet Duvringe och Mike Florette

Vi inleder vår lista över böcker om psykopater med en faktabok som fokuserar på psykopater online, ett ämne som känns ytterst aktuellt med tanke på hur många som idag nätdejtar. Jag gissar på att det nog är mångas värsta mardröm att hamna i klorna på en psykopat i samband med detta!

Denna bok höjer ett varningens finger för de riskor och faror som är förknippade med online-dejting, och beskriver hur psykopater har hittat ett drömforum där de kan ljuga, charma och manipulera sina offer i syfte att sko sig själva. I sina fotspår lämnar de samvetslösa förövarna såväl brustna hjärtan som trasiga liv.

Tack vare en grandios självbild kan psykopaten charma sina offer, och lura dom att de är upp över öronen förälskade i trots att de, i många fall, är helt oförmögna att överhuvudtaget älska någon.

Boken ”Psykopater online – Riskfyllda relationer vid dejting” berättar om en rad verkliga historier där män och kvinnor, som längtat efter kärleken, lurats att tro att de äntligen lyckats träffa ”Den Rätta”. Snart inser de dock att det som från början verkade vara en kärleksdröm i själva verket utvecklat sig till en mardröm när personen de har träffat visar sig vara en kallblodig psykopat.

Lisbet Duvruing och Mike Florettes bok guidar dig genom psykopatiska beteenden, hur du kan lära dig att känna igen dessa och förklarar grundligt – med hjälp av forskare, psykologer, poliser och advokater – hur psykopaten genom sig utstrålning och verbala förmåga ofta lyckas charma sina offer att göra allt för dom.

Lyssna på eller läs ”Psykopater online – Riskfyllda relationer vid dejting” gratis i 14 dagar på BookBeat!

Psykopaten av Marianne Kristiansson och Karolina Sörman

2. Psykopaten – verkligheten bortom myten


Författare: Marianne Kristiansson och Karolina Sörman

I ”Psykopaten – verkligheten bortom myten” presenteras den senaste forskningen om psykopati. Ren fakta som slår hål på både myter och de vanliga missuppfattningar som omgärdar ämnet. Författarna, Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, är båda två forskare på Karolinska Institutet. Kristiansson är leg. läkare, specialist inom rättspsykiatri och adjungerad professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap. Sörman är neurobiolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap.

Boken gräver djupare i psykopatins komplexa sidor och utforskar känslokyla hos barn och ungdomar, psykopaters oräddhet, hur deras hjärnas belöningssystem fungerar, varför de är extremt stresståliga och lider av bristande impulskontroll. Dessutom förklarar författarna pedagogiskt varför man faktiskt kan attraheras av psykopater.

I ”Psykopaten – verkligheten bortom myten” får vi även förklarat för oss hur psykopatens oförmåga att underställa sig samhällets normer och att bry sig om andra människors känslor kan yttra sig hos såväl kriminella som i arbetslivet och vardagen. Boken är skriven för alla som vill förstå psykopati men kan vara extra användbar för personer som är verksamma inom rättsväsendet, ungdomsvården, socialtjänsten eller sjukvården.

Lyssna på eller läs ”Psykopaten – verkligheten bortom myten” gratis i 14 dagar på BookBeat!

Kvinnliga psykopater av Lisbet Duvringe och Mike Florette

3. Kvinnliga psykopater


Författare: Lisbet Duvringe och Mike Florette

Forskningen om psykopati har tidigare framför allt inriktat sig på att försöka förstå manliga psykopater. Lisbet Durvinge och Mike Florette – som även är författarna bakom ”Psykopater online – Riskfyllda relationer vid dejting”, (den första titeln på vår lista över böcker om psykopater) – vill i ”Kvinnliga psykopater” bryta denna trend.

Till sin hjälp har de en rad internationella forskare – exempelvis James Fallon, hjärnforskare och professor i neuropsykiatri som själv har psykopatiska anlag. Fallon är också den som har skrivit bokens förord. Utöver detta författarna pratat med ett hundratal personer som har självupplevda erfarenheter av att leva med en psykopat.

Boken fokuserar framför allt på tre centrala frågor:

  1. Vad är kvinnlig psykopati?
  2. Hur skiljer sig kvinnlig psykopati från sitt manliga dito?
  3. Är det sant att kvinnliga psykopater använder sig av sex, skvaller och manipulation för att få det dom vill ha?

Lisbet Duvringe är en svensk tvärvetenskaplig forskare inom psykologi, retorik och ledarskap. Mike Florette är en svensk författare, föreläsare och tv-personlighet.

Lyssna på eller läs ”Kvinnliga psykopater” gratis i 14 dagar på BookBeat!

Lär känna psykopaten av Görel Kristina Näslund

4. Lär känna psykopaten


Författare: Görel Kristina Näslund

En psykopat känner ingen rädsla. Inte heller kännar han något medlidande för sina offer. Dessutom är psykopaten helt styrd av sina impulser och hans vrede är lättväckt…

”Lär känna psykopaten” är skriven av psykologen Görel Kristina Näslund och grundar sig på författarens intervjuer med män som har psykopatiska drag samt deras anhöriga. Dessutom har Näslund intervjuat seriebrottslingen Clark Olofsson och andra psykologer med stor erfarenhet av att behandla psykopater.

Boken ger bland annat svar på frågor så som: Vad innebär det att vara en psykopat? Hur kan man ta reda på vem som är en psykopat? Vet psykopater om att de är psykopater? Och varför är så många psykopater upprepat kriminella?

Författarens tes gällande den sista frågan är att psykopatiskt lagda personer ofta är kriminella för att de blir beroende av den kick som brottet ger – precis på samma sätt som en narkoman är beroende av sin drog.

Lyssna på eller läs ”Lär känna psykopaten” gratis i 14 dagar på BookBeat!

Psykopaten av Hannes Dükler

5. Psykopaten


Författare: Dean Koontz

Vi avslutar vår lista över böcker om psykopater med en deckare av skräckmästaren Dean Koontz som råkar ha de ytterst passande namnet ”psykopaten”. Detta är den enda skönlitterära boken på listan!

När en tanke formas i psykopaten Vess hjärna så måste den omedelbart förverkligas. Det var också det som skedde när han kom att tänka på att de båda servicemännen på macken skulle göra sig oerhört bra som lik. Mycket riktigt så var de ett par hjärtslag senare kallblodigt ihjälskjutna.

Hemma i källaren håller han 16-årige Ariel fången. En dag ska det bli dom två. Efter utflykterna med sin husbil visar han ivrigt polaroidbilder av sina offer för henne.

Chyna Shephard är den enda som vet om att Ariel är vid liver och att hon sitter kidnappad i Vess källare. Efter hans bestialiska massaker av familjen Tempelton följer hon efter honom med livet som insats. Dygnet som följer fylls av rädsla och skräck.

Psykopaten är en mästerlig skräckthriller som får nackhåren att resa sig…

Lyssna på eller läs ”Psykopaten” gratis i 14 dagar på BookBeat!

Det var alla tips som vi hade att bjuda på. Har du ytterligare några rekommendationer på böcker om psykopater? Kommentera gärna nedan och dela med dig av dessa!

Vill även passa på att tipsa om mitt inlägg ”Fem svenska true crime-böcker som kommer att ge dig rysningar!” som även det innehåller ett par böcker om kända psykopater och deras brott.

Letar du efter fler bokrekommendationer? Här kommer några tips!Richard Åhlin

Bokmal som arbetar på ljudbokstjänsten BookBeat. Tipsar om bra böcker, skriver recensioner och delar med mig av nyheter från (ljud)bokbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *