× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

7 bra böcker om löpning att motiveras av 2021


Den 19 januari 2021
Antal kommentarer: 0

Artikeln uppdaterades senast den 28/01/2021 kl. 08:42

Att komma igång med sin löpning kan vara svårt, för vissa rent av skrämmande. Då är det a och o att hitta inspirationen att snöra på dig löparskorna och ge dig ut i spåren, även de dagar som du hellre ligger kvar i soffan. Med hjälp av dessa sju böcker om löpning kommer du definitivt få hjälp att hitta motivationen och uppskatta varför så många älskar att springa. Är du redo att upptäcka ”runners high”?

Aldrig har väl ett nytt år varit så efterlängtat som 2021. År 2020 var enligt många ett riktigt sk*tår, inte minst på grund av en utdragen pandemi som lamslog, och fortsätter att lamslå, i stort sätt hela världen.

Det nya året representerar för många en chans att starta om, vända blad och se fram emot ljusare tider. Därför är det också många som väljer att avge nyårslöften – ett av de vanligaste är att förbättra sin relation till träning och hälsa. Tyvärr har många träningsformer, i pandemins kölvatten, fått stå tillbaka då gym stängts och gruppaktiviteter har förbjudits (eller åtminstone avråtts ifrån). Tack och lov är löpningen inte beroende av någondera. Allt som krävs är ett par löparskor. Världen utanför ytterdörren är din spelplan.

Det är också det som det här inlägget kommer att handla om. Har du, liksom många andra, bestämt dig för att börja löpträna? Då är dessa sju böcker om löpning perfekt läsning för att hitta motivationen och förälska dig i sporten som på senare år allt oftare beskrivs som en folkrörelse. Tack vare ljudboken kan du dessutom slå två flugor i en smäll och lyssna på dina böcker om löpning samtidigt som du gnuggar kilometer efter kilometer i spåren.

Tips: Sju bra böcker om löpning

Dessa sju böcker om löpning passar såväl den glade nybörjaren som mer rutinerade löpare. Bli inspirerad att dra på dig löpardojorna eller påminns om varför du en gång förälskade dig i löpningen.

1.

Born to run: jakten på löpningens själ av Christopher McDougall

Born to run: jakten på löpningens själ

av Christopher McDougall

Christopher McDougalls internationella bästsäljare ”Born to run: jakten på löpningens själ” sticker ut bland alla böcker om löpning. Den har nämligen lyckats locka en läsarkrets som inte bara består av inbitna löpare utan också helt ”vanliga” läsare – något som innebar att boken under flera månader låg på New York Times bästsäljarlista.
I boken försöker McDougall ge svar på frågan som varje löpare någon gång ställer sig – ”Varför springer jag?”. I sin ambition att ta reda på svaret studerar han den mexikanska löparstammen Tarhumara och tar hjälp av såväl forskare som några av de största profilerna inom långdistanslöpning. Christopher McDougall menar att han tillslut har hittat svaret på varför människan är född att springa och påstår dessutom att mycket av det vi har lärt oss löparträning är helt felaktigt. Boken har resulterat i att miljontals människor har ändrat hur de löper och fått de stora skoföretagen att tillverka en helt ny sorts löparsko.
”Born to run” är dock lika mycket en underhållande berättelse som en bok om den senaste forskningen på området.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

2.

Löparens hjärta av Markus Torgeby

Löparens hjärta

av Markus Torgeby

20 år gammal bosatte sig löpartalangen Markus Torgeby i en kåta i de jämtländska skogarna. Under fyra år skulle han leva där som en eremit. Löparens hjärta är historien om vad som fick honom att lämna allt och vad han lärde sig av att leva ensam i skogen.
Vi får följa Markus berättelse ända från barndomen, hur han under uppväxten plågades av väckelsepredikanterna på Öckerö och i en för tidig ålder fick ta ett vuxenansvar för sin sjuka mamma. Löpningen blev Markus mentala frizon och att springa ensam över klipporna hans räddning. Så småningom upptäcktes Markus Torgeby av en tränare som såg hans potential och ville lyfta honom till Europaeliten. Han såg det som sin stora möjlighet men snart blir även löpningen ångestladdad och krävande. På ett träningsläger kollapsar hans fotvalv. Så har han inte heller löpningen. Löparens hjärta handlar om att våga gå sin egen väg och den kraft som finns att hämta i ensamheten och naturen. Markus Torgeby vänder sig till alla som har funderat på att kliva av ekorrhjulet, och ställer sig frågande till mycket av det som vi andra tar för självklart inklusive den löpartrend som svept över Sverige de senaste åren.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

3.

Löparglädje av Rune Larsson

Löparglädje

av Runar Larsson

Av de böcker om löpning som jag listar här är det här förmodligen den bok som fokuserar mest på praktiska råd och tips för dig som vill utvecklas som löpare. Funderar du på att börja springa, men har svårt att komma igång? Eller har du redan sprungit ett tag och vill ta din löpning till en ny nivå? Är du trött på intervaller och vill få idéer till nya löppass? Kanske är du nyfiken på vad som krävs för att ställa upp i ett tävlingslopp eller ett ultradistanslopp? Rune Larsson, en av Sveriges mest kända ultradistanslöpare, delar här med sig av sin kunskap och sina erfarenheter från ett helt liv med löpning. Han reder ut vilken utrustning du behöver, vilka olika sorters löpträning som finns och diskuterar träningsupplägg för såväl nybörjare som elitlöpare. Han berättar också om mental träning och ger konkreta råd om hur du kan lägga upp strategin inför olika lopp.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

4.

Fast Girl av Suzy Favor Hamilton och Sarah Tomlinson

Fast Girl

av Suzy Favor Hamilton och Sarah Tomlinson

Den här boken är på engelska och skiljer sig ganska mycket från övriga böcker om löpning på listan. I denna självbiografi får vi följa den tidigare olympiske medeldistanslöparen Suzy Favor Hamilton som öppet och ärligt berättar om sin karriär och den maniska depression samt bipolära sjukdom som drev henne till att under en period arbetade som lyxprostituerad i Las Vegas. Denna verkliga historia är både sorglig och hoppingivande och ger en bra inblick i såväl mental ohälsa som löpningens helande kraft.
Under 90-talet var Olympiern Suzy Favor Hamilton hela USAs favorit friidrottare. Hon var löptalangen som alla de stora sportmärkena ville knyta till sig. Lyckligt gift var Favor Hamilton var ansiktet utåt för en aktiv och hälsosam livstil. Men under ytan doldes en mörk baksida. Hennes besatthet av att tävla och vinna drevs av en manisk depression och bipolär sjukdom. Efter att karriären tog slut skulle denna del av Suzy ta allt mer plats. Efter att ha feldiagnostiseras och givits medicinering som bara förvärrade hennes mani samt gjorde henne hypersexuell tog Suzy Favor Hamiltons liv en oväntad vändning när hon sökte en ny identitet som lyxprostituerad i Las Vegas under namnet ”Kelly”.
Men Suzy kunde inte hålla sitt dubbla liv hemligt för alltid. När media så småningom fick nys om hennes dubbelliv och hon avslöjades så skickade det henne in i en hänsynslös period av självmordstankar. Att avsluta sitt eget liv verkade som den enda utvägen. Men slutligen, med hjälp av sin hängivna man, fick Suzy äntligen den medicinska hjälp hon behövde.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

5.

Dömd att springa av Fredrik Svanfeldt

Dömd att springa

av Fredrik Svanfeldt

”Dömd att springa” är den enda på min lista över böcker om löpning som är en roman, dvs. en helt påhittad historia.
Johan Dahlberg – en ung man med högskoleexamen och fast anställning har blivit dömd till ett flerårigt fängelsestraff. Författaren Fredrik Svanfeldt skildrar skickligt livet på en sluten anstalt, kontrasten som den välutbildade Johan upplever gentemot de övriga intagna och hur han med hjälp av löpträning tar sig ur en djup psykisk svacka.
Träningen allt mer omfattande och som läsare får du ta del av en spännande skildring över de svårigheter som Johan möter när han försöker bevisa att han kan bli riktigt bra på någonting. Parallellt med den detaljerade löpträning beskriver författaren varför han blev dömd och hur han utvecklas och förändras som människa under sin tid på anstalten.
Förutom att ta del av berättelsen och förstå mer av hur det är att sitta i ett svenskt fängelse, får läsaren en djupgående insikt i långdistanslöpning – hur motionslöpare kan utvecklas och vad som krävs för att lyckas på elitnivå. Dömd att springa är en inspirerande roman om långdistanslöpning och det mänskliga psyket.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

6.

Den rädda löparen av Kristina Paltén och Desirée Wahren Stattin

Den rädda löparen

av Kristina Paltén och Desirée Wahren Stattin

”Men varför ska du springa i Iran?” undrar Evis.
”Jag vill se om det är så farligt som människor tror”, säger jag.
Det hela börjar när Kristina är 31 år. En kompis lockar med henne på ett lopp. Tidigare har hon knappt sprungit en meter, men hon upptäcker snart att hon gillar rörelsen, utmaningen, gemenskapen och ensamheten.
Löpningen kommer in i en tung period av hennes liv. Hon går in i väggen, hennes man lämnar henne och hon förblir barnlös. Snart upptäcker hon löpningens helande kraft. Den blir hennes räddning, medicin och glädje – och ska bli hela hennes framtid.
Kristina Paltén är idag världsrekordhållare på löpband. 2015 gav hon sig iväg till Iran på sitt livs äventyr – för att utmana sig själv och sina rädslor. Är det möjligt för henne, en vit europeisk kvinna, att ensam springa genom ett land med sharialagar? Kan hon visa att många av våra rädslor bara är fördomar och förutfattade meningar?
Kristina är livrädd när flyget lyfter från svensk mark. Skräckslagen påbörjar hon sitt löparäventyr där hon springer flera timmar per dag i 59 dagar. Hennes löparskor tar henne genom såväl små byar som stora städer och stundtals befinner hon sig mitt ute i ödelandet. På sin resa möter hon oftare omtänksamhet och kärlek än aggressivitet och misstro.
Samtidigt är hon noga med att inte alltid säga vad hon tycker, då hon befinner sig i ett land där godtyckliga beslut kan avgöra livsöden. ”Den rädda löparen” handlar om en kvinna som bestämmer sig för att möta sina största rädslor och visar att våra fördomar ofta inte speglar verkligheten.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

7.

Norrut: Att springa Appalacherleden och finna sig själv av Scott Jurek

Norrut: Att springa Appalacherleden och finna sig själv

av Scott Jurek

Sista boken på min lista över böcker om löpning är Scott Jureks ”Norrut: Att springa Appalacherleden och finna sig själv”. Scott är en av världens mest kända ultralöpare. Med svårslagen uthållighet och snabbhet har veganen Jurek under sin karriär tillryggalagt nästa alla ultralöpningens elittävlingar. Men efter tjugo år präglade av lopp, träning och resor kände Jurek ett behov av att upptäcka något nytt. Han antog en unik utmaning, som skulle tvinga honom att växa som såväl människa som idrottare: nämligen att slå hastighetsrekordet för Appalacherleden.
Inte nog med det – dessutom bestämde Scott Jurek sig för att springa i leden i dess svåraste riktningen, från söder till norr. Det här är berättelsen om en inspirerande 46-dagarslöpning, en 350 mil lång sträcka som nästan knäcker honom.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Letar du efter fler bokrekommendationer? Här kommer några tips!



Richard Åhlin

Bokmal som arbetar på ljudbokstjänsten BookBeat. Tipsar om bra böcker, skriver recensioner och delar med mig av nyheter från (ljud)bokbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *