× Testa ljudboksappen BookBeat gratis i 30 dagar! prova nu

De tio bästa feelgood-böckerna i år (2020)

feelgood-böcker

Den 25 augusti 2020
Antal kommentarer: 0

Artikeln uppdaterades senast den 14/10/2020 kl. 10:02

Feelgood-böcker är fantastiska när man bara behöver koppla från, och av, en liten stund. Inte minst i dessa märkliga pandemi-tider. Genren har fått ett rejält uppsving de senaste åren, mycket tack vare ett antal svenska författare. Vi tänker bland annat på succéer så som ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” av Jonas Jonasson och Fredrik Backmans ”En man som heter Ove”. Vår gissning är att det aldrig slipats på så många feelgood-böcker som det gör just nu. Dom behövs där ute. I det här inlägget går listar vi de 10 bästa feelgood-böckerna som har släppts i år!

Aldrig har vi väl varit i ett lika stort behov av bra feelgood-böcker som vi är år 2020? Social distansering och påtvingad karantän – för att inte tala om oro över nära och käras hälsa – kan få även de muntraste själarna att känna sig nedstämda. Då kan det vara guld värt att drömma sig bort, om så för att bara för en liten stund, genom att läsa eller lyssna på en bra, och kanske lite romantisk, feelgood-roman.

Vad är en ”feelgood-roman”?

Precis som namnet skvallrar om syftar en feelgood-roman till att få läsaren, eller lyssnaren, att må bra.
Det finns några klassiska ingredienser som i princip varje lyckad bok i genren bör och brukar innehålla:

  • Mysig
  • Rolig
  • Romantisk
  • (Oftast) ett lyckligt slut

Personligen föredrar jag när boken även innehåller ett viss mått av svärta. Den blir liksom mer relaterbar då!

Topplista: De 10 bästa feelgood-böckerna 2020

Topplistor och boktips av denna typ är av naturen subjektiva, så ifall du saknar någon bok är du mer än välkommen att tipsa om den i kommentarsfältet nedan! Här kommer hursomhelst Ljudbok.se:s topp 10-lista över de bästa feelgood-böcker 2020. Möt hösten med dessa romantiska, roliga och mysiga böcker!

1.

Livets små njutningar av Sigge Eklund

Livets små njutningar

Sigge Eklund

Den numera till Los Angeles utvandrade Sigge Eklund skriver om sitt älskade hemland, Sverige. Den nya tillvaron på andra sidan Atlanten har gett författaren och podcastaren (Eklund driver en av Sveriges största poddar tillsammans med Alex Schulman) nya perspektiv och insikter. ”Livets små njutningar” handlar om att stanna upp i vardagen och låta sig förföras av de små, men vackra, intryck och möten som omger oss alla. Trots att världen många gånger kan tyckas stå i brand uppmanar Eklund i denna bok alla att unna sig det han kallar ”lågintensiv lycka”. Om det så är i en sovkupé på ett tåg, i en sval kyrka en varm sommardag eller i sängen tillsammans med din älskade hund. ”Livets små njutningar” är kanske inte lik de andra, mer typiska, feelgood-böckerna på den här listan men det är definitivt en bok som får dig att må bra!

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

2.

Sommardrömmen av Maria Grundvall

Sommardrömmen

Maria Grundvall

Efter många om och men ska Annas stora dröm äntligen bli verklighet. Hon ska renovera den nedgångna trävillan till dess fornstora dagar, och återigen ska den bli småstaden Kaskös klarast lysande stjärna. Med knapp budget och ännu mindre tid ska hon öppna sitt Bed & breakfast, ”Sommardrömmen”. Den filmstjärnesnygga elektriken, med mörkbruna ögon och skäggstubb får inte få henne att tappa fokus… Renoveringsprojekt och relationsbekymmer utgör kärnan i denna komiska och härliga feelgood-roman.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

3.

Ta ingen skit, Ann-Britt av Christina Larsson

Ta ingen skit, Ann-Britt

Christina Larsson

Ann-Britt Roos gör sitt bästa för att vara alla till lags. Dotterns katt ska till veterinären, sonens skjortor behöver tvättas, och dessutom ska hon hinna med att både baka tårta och laga en trerätters middag, som ingen kommer att äta. Det känns som om dygnet inte har tillräckligt många timmar. Kan det verkligen vara så illa att hennes egna familj har glömt bort hennes födelsedag? När hennes man Krister plötsligt vill sälja villan, arbetsplatsen ska genomgå en omorganisation och hennes pappa hotas att slängas ut från äldreboendet vänds livet på ända, och den som får allas vrede riktad mot sig är Ann-Britt. Sakta men säkert växer ilskan inom henne – varför är det bara Ann-Britt som ska skärpa sig?

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

4.

Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg

Falska toner och söta vinbär

Ewa Klingberg

Sommaren har precis börjat och efter en skrivkramp som varat i månader har Therese tagit tjänstledigt för att åka till gården Brunstorp med ambitionen att slutföra sitt manus om svensk historia. Tanken är att den småländska idyllen ska ge henne inspiration och ro att komma igång med sitt skrivande. Inte trodde hon att den mysiga lilla gården, och kanske framför allt den mystiske biodlaren, kunde vara så distraherande… Hundrafemtio år tidigare beboddes samma gård av Agnes, som i hopp om att förbättra sin fars vintillverkning beger sig till Gustavshill – känd för sina goda viner – i jakten på det perfekta receptet. Det ska starten på ett helt nytt liv. Ewa Klinberg skildrar två kvinnors dramatiska öden i denna bok som handlar om att lyssna på sitt hjärta och gå sin egen väg. Falska toner och söta vinbär är den femte fristående delen i en serie av feelgood-böcker vid namn ”Huskvarna-sviten”.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

5.

Den förlorade årgången av Ann Mah

Den förlorade årgången

Ann Mah

Efter att ha misslyckats med att klara eldprovet Masters of Wine två gånger, och ta plats som en av världens bästa vinkännare, beger sig amerikanska Kate till familjens vingård i Bourgogne. I det mytomspunna vindistriktet ska hon öva, inspireras och utvecklas. Väl i Bourgogne får hon bo hos sin kusin Nico och hans förtjusande fru. Som tack för att de låter henne låna ett rum bestämmer sig Kate för att städa ur den gigantiska källare som tillhör ägorna. En källare som visar sig gömma såväl oerhört dyra viner som en mörk familjehistoria som sträcker sig ända tillbaka till andra världskriget…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

6.

Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan

Den lilla bokhandeln i hamnen

Jenny Colgan

Den lilla bokhandel i hamnen är andra delen i succéförfattaren Jenny Colgans serie ”Den lilla bokhandeln”.
För den som har läst första boken blir det ett kärt återseende av Nina och några av de andra karaktärerna. I ”Den lilla bokhandel i hamnen” får vi följa den ensamstående mamman Zoe som har fått nog av stressen i storstaden London. För att påbörja ett nytt, lugnare, liv för sig själv och sin fyraårige son Hari nappar hon direkt när hon får nys om ett jobb som barnskötare hos en änkling i de skotska högländerna. Som en extra bonus behöver Nina lite hjälp med sin bokbuss! En långvarig dröm ska äntligen besannas, men kan den trasiga familjen som hon har fått jobb hos någonsin läka?

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

7.

Solsken på menyn av Debbie Johnson

Solsken på menyn

Debbie Johnson

Solsken på menyn är den tredje delen i Debbie Johnsons populära serie av feelgood-böcker vid namn ”Café Havsbris”.
Det är sommar och gästerna på Café Havsbris strålar ikapp med solen. För Willow Longville, servitrisen med det rosa håret, är klippfiket lika delar jobb som hennes hem. För att få livet att gå ihop, och då pengarna inte räcker till, behöver hon dock extraknäcka som städerska. Hon får i uppdrag att städa Briarwood – det gamla huset på kullen som har varit obebott de senaste decenniet. Ett jobb som vänder hennes liv på ända. Där träffar hon den stiliga främlingen Tom, och de blir snabbt vänner. Men att bli förälskad, det har Willow inte tid med…

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

8.

Hemligare kan ingen vara av Ewa Klingberg

Hemligare kan ingen vara

Ewa Klingberg

Hösten har åter kommit till Tranås och Sandra har efter många om och men bestämt sig för att stanna kvar på begravningsbyrån Tranan där hon har blivit delägare. Livet börjar äntligen falla på plats. Men i och med framgångarna växer byråns personalstyrka, och det gamla kontoret börjar bli trångt. Ska de behöva flytta? När hon en dag hittar en mystisk portfölj vänds Sandras tillvaro på ända. Och när dessutom ett av begravningsbyråns värsta uppdrag visar sig vara allt annat än avslutat så börjar hon tvivla. Kanske skulle hon trots allt ha lämnat byrån och sökt lyckan någon annanstans?

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

9.

Spirande kärlek i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling

Spirande kärlek i bokhandeln för ensamma hjärtan

Annie Darling

Singeln Verity är introvert och besatt av Jane Austen. Hon har det för henne perfekta bokhandelsjobbet, fyra dominanta systrar och en bortskämd katt. För att undvika sina vänners tjat om att hitta den perfekta killen låtsas hon att hon redan träffat sin drömprins. Han är den perfekta ursäkten att ha till hands, när hon vill slippa undan. Tills så en dag då ett missförstånd gör att hon träffar verklighetens Mr. Darcy. Han är en högfärdig arkitekt och egentligen inte intresserad av ett förhållande men inser det briljanta i att ha Verity som sin låtsas-flickvän att ta med på alla tillfällen – bröllop, födelsedagar och fester – där man förväntas dyka upp med en partner vid sin sida. Men kan de verkligen fortsätta sin bluff utan att förälska sig i varandra på riktigt? ”Spirande kärlek i bokhandeln för ensamma hjärtan” del två i Annie Darlings serie ”Bokhandeln för ensamma hjärtan”. Det är en romantisk feelgood-roman som utspelar sig i charmiga London.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

10.

Ett väldigt stort hus på landet av Claire Sandy

Ett väldigt stort hus på landet

Claire Sandy

Tre familjer som tillsammans hyr ett stort hus på landet över sommaren. Ett mysigt sätt att umgås på – eller? Familjen Herrara utgörs av två slutkörda föräldrar, deras ouppfostrade barn och en promiskuös hund. Familjen Little: han stenrik, hon en obeskrivlig skönhet. Och så har vi familjen Brown, som utmärks av sin märkliga nervositet – i sällskap med andra människor, men även med varandra. Nya vänskaper blommar samtidigt som irritationen sakta börjar sjuda. Hemliga förälskelser och hämningar som förloras efter några glas vin för mycket – och kanske blir det lite väl ärliga? Claire Sandys ”Ett väldigt stort hus på landet” innehåller alla de ingredienser som alla bra feelgood-böcker bör checka av.

Just nu får du testa gratis i 14 dagar

Har jag missat någon eller några av de feelgood-böcker som du anser bara måste vara med på listan? Kommentera gärna nedan med dina bästa tips!

Letar du efter fler bokrekommendationer? Här kommer några tips!Richard Åhlin

Bokmal som arbetar på ljudbokstjänsten BookBeat. Tipsar om bra böcker, skriver recensioner och delar med mig av nyheter från (ljud)bokbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *